Почетна / БРОЈ 383 / Висока профитабилност дволичности

Висока профитабилност дволичности

За „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић
Бизнис по сваку цену и упркос свему: енормна зарада на „патњама Грка“ (сто милијарди евра) и рекордни приходи од продаје оружја и тамо где се, по изричитим немачким прописима, то не би смело

Јакоб Аугштајн, једно од најпознатијих, ангажованих новинарских имена (релативно) млађе гарде (повремено цитиран и у „Печату“) сажео је и повезао, реско, две актуелне вести у – немачко лицемерство. Радило се о вестима из сфера које у овој земљи подижу, из различитих разлога, температуру и усковитлавају политичке страсти.

Прва звучи, заиста, неочекивано и спектакуларно: да је Немачка зарадила на грчкој кризи сто милијарди евра. Друга може да звучи очекивано, али је, опет, етички и политички, провокативно спектакуларна: ово ће бити најуспешнија година у извозу немачког оружја. Већ у првих шест месеци остварено је више прихода у овом (смртоносном) послу него читаве прошле године (близу шест милијарди евра) када се у томе нашла на трећем, шампионском месту, одмах после Сједињених Америчких Држава и Русије.

 

Шокантно и корисно

Немачка профитира, закључује Аугштајн, на патњи других. Бизнис је бизнис, па макар свет пропадао. Нема сукоба или рата без немачког оружја.

Најпре о првој вести, о енормној заради на грчкој патњи. Њу је обелоданио и документовао један угледни институт из Минхена (Лајбниц) и она је деловала заиста шокантно, а за канцеларку очигледно политички корисно и (веома) употребљиво.

Можда само стицајем околности, спектакуларна вест је „пала“ у „минут до дванаест“, непосредно пред расправу (и одлучивање) у Бундестагу (минула среда) о такозваном трећем пакету финансијске помоћи (кредита) Грчкој. Тамо, у парламенту, Ангела Меркел је недавно доживела прву велику „побуну“ посланика из редова њене сопствене странке: више од њих шездесет оштро се успротивило даљем (ра)сипању (немачког) новца у грчко буре без дна.

Показало се, међутим, да је то био високо профитабилан посао. Институт за економска истраживања из Халеа објаснио је „анатомију“ успеха о којем је чувар немачке касе, министар финансија Волфганг Шојбле, лукаво и упорно ћутао. Он је истовремено показивао мрзовољно и претеће лице Грцима и задовољно трљао руке. Што је ситуација на финансијским тржиштима и над Атином бивала туробнија, све више се разведравало немачко (финансијско) небо. Јагма за немачким државним обвезницама бивала је све већа, новац (инвеститора) тражио је поуздану и сигурну луку, камате су падале, а немачки буџет се пунио. Медијско хушкање против „непоузданих грчких расипника“, у чему је предњачио таблоидни, али високо тиражни, па тиме и у добром делу јавности (веома) утицајни „Билд“, навртало је воду на Шојблеову „воденицу“. Каса је била, без његовог већег напора и умећа, пунија него икад раније.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *