Почетна / БРОЈ 382 / Европски суд за Хашима Тачија

Европски суд за Хашима Тачија

Пише Виктор Матић
Приштински Специјални суд би требало да почне да ради у року од шест месеци до годину дана од усвајања закона, а припадницима ОВК требало би да буде суђено за убиства, отмице, затварање и прогон Срба, Рома, али и Албанаца које је ОВК сматрала или српским шпијунима или политички неподобнима

После неколико месеци уличних протеста, огромног притиска са Запада и тешких политичких борби, почетком августа на Косову је усвојен Закон о специјалном суду који ће судити припадницима ОВК за тешке ратне злочине. Тиме је добијена само прва рунда, јер се чини да сада преостаје тежи део посла – осудити оне које на Косову доживљавају као хероје и који и даље имају велики утицај на тамошње друштво.

 

АМЕРИЧКЕ ПРЕТЊЕ

Основ за формирање Специјалног суда био је извештај Специјалног истражног тима (СИТФ) Европске уније који је у јулу 2014. године завршио своја истраживања и оценио да има довољно материјала да оптужи врхушку ОВК за монструозне злочине над цивилима.

Од тада су трајала превирања на косовској политичкој сцени током којих су уложени немали напори САД и осталих западних држава да би се стигло до усвајања најпре уставних амандмана што су омогућили формирање суда, а потом и до закона о том телу. На крају притисака извучена је тешка артиљерија која је приморала и Демократску партију Хашима Тачија, најчвршћег противника оснивања суда у владајућој коалицији, да да свој пристанак.

Наиме, Американци су запретили Косову да неће спречити да суд буде формиран у Савету безбедности Уједињених нација уколико пропадну сви покушаји у косовском парламенту. То би значило да би Специјални суд на крају био формиран под пресудним утицајем Русије и Кине, држава које свакако не би биле наклоњене косовској страни. Поред тога, поједини амерички медији почели су са објављивањем текстова где је Тачи називан и „силеџијом“ који влада Косовом, уз лажну наклоност Западу, док се заиста бави криминалом и пресудно утиче на одлагање формирања Специјалног суда.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *