Почетна / БРОЈ 378 / ВАНУК као политичка подвала

ВАНУК као политичка подвала

Пише Недељко Куљић
Поступак којим се обнавља трећи живот ове политичко -научне креатуре не представља новост. Свесни одсуства легитимности, покрајински дужносници су избегли јавну расправу, што је у основи поступак идентичан симулираној расправи о Нацрту статута АПВ

Само су неупућени изненађени усвајањем иницијативе за формирање ВАНУК у Скупштини АПВ, јер разлози за њено оснивање у целини произлазе из циљева вишегодишње политике покрајинског руководства. Зато они не садрже ништа осим самопроглашене модерности и испразних тривијалности, попут оних (А. Јеркова) да је „у развоју науке наша будућност“, или (Б. Богарошког) да је „свако улагање у науку улагање у будућност земље (те га је) сулудо оспоравати“ и  (М. Гагића) да је „добро да постоји место где ће се сакупљати научни радови из Војводине“. Ови „дубински“ увиди у смисао и важност научно-сазнајне делатности и чињеница да иницијативу за њено оснивање најгорљивије заступају „чанковци“, говоре о стварним циљевима и могућим дометима будуће а старе установе.

Ни начин на који се обнавља трећи живот ове политичке креатуре не представља новост. Свесни одсуства легитимности, покрајински дужносници су избегли јавну расправу „јер је (вели М. Васин) непотребна“, што је у основи поступак идентичан симулираној расправи о Нацрту статута АПВ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *