Почетна / БРОЈ 380 / Пекинг као помиритељ и стабилизатор

Пекинг као помиритељ и стабилизатор

Кина на Јужном Кавказу

Пише Зоран Милошевић
Кинеска политика на Кавказу остварила је јединствен успех који на Западу изазива дивљење и завист. Пекингу је пошло за руком оно што другима није – да води позитивну политику прихватљиву свима и тиме постави темеље за дугорочну стабилизацију овог немирног региона, што је у интересу свих евроазијских сила

Доскора је деловало као да регион Кавказа за Кину није посебно интересантан, али је онда, пре неколико година, она покренула пројекат „Новог пута свиле“ и ситуација се променила: Кавказ је стекао статус моста (важне тачке „Новог пута свиле“) између Европе и Aзије. Рационална заштита властитих националних интереса у Евроазији дозвољава Кини да води позитивну и инклузивну политику на целом Северном Кавказу, а из овога се може извести закључак да ће покушати слично и на Јужном Кавказу. И сва је прилика да ће успети. Пекинг је свима ставио до знања да жели сарадњу без ограничења, те да јача везе са јужнокавкаским државама, избегавајући замке класичне геополитике. При томе не изазива подозрење и незадовољство регионалних држава, које претендују на утицај у овом региону.

СТАВЉАЊЕ РИВАЛА ПОД ИСТУ КАПУ

Када је у питању Јерменија, може се чак говорити о пријатељству двеју држава, што се видело приликом посете председника Јерменије Сержа Саргсјана Кини од 24. до 26. марта ове године. Тада је Пекинг потписао бројне пословне уговоре, али и уговоре о сарадњи у сфери одбране и војној подршци. Осим тога, Јереван је добио званични позив да учествује у кинеском пројекту „Новог пута свиле“. Ово пријатељство учвршћују велике кинеске инвестиције и одлуке од стратешке важности за јерменску економију. Кина је, између осталог, донела одлуку да уложи средства у ремонт и изградњу термоцентрала у Јерменији, затим у изградњу пруге између Јерменије и иранских лука како би држава превазишла турску и азербејџанску изолацију и притисак. За Јерменију добри односи са Кином имају велики значај, јер је ситуација у економији постала доста тешка, а инвестиције из Пекинга све мењају – набоље. Због тога јерменски портал epress.am хвали кинеску политику на Јужном Кавказу, истичући да нема наглост руске и ароганцију западњачке политике.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *