Почетна / БРОЈ 376 / Нема промена, има кретања

Нема промена, има кретања

Милорад Вучелић / главни уредник

Свет се више не мења, већ се само креће, каже књижевни јунак једног савременог немачког писца. Да бисмо сачували место у том свету морамо и ми да се крећемо строго поштујући начело по којем „постоје богати и они други: богати воде бригу, а они други се прилагођавају“.

Ципрас, „Сириза“ и Грчка су с правом у центру светске пажње управо зато што се наслућује и наговештава могућност битне промене у наметнутом постојећем поретку света који захтева само да се прилагођавамо и крећемо. Од тога је настала права тоталитарна идеологија какве нема нити је било у историји. И зато је „Сириза“ пробудила наду у могућност темељне промене и великог тектонског поремећаја. Није стога нимало чудно што се светом муњевито раширила потреба и пробудила енергија да се укључи „тамо где је садашњост најинтензивнија“. То је стварни разлог подршке најзначајнијих и најистакнутијих светских интелектуалаца и правдољубивих људи уопште.

„Сириза“, а тако и Грчка, у кратком је року добила и најмоћније непријатеље који су се сада, слутећи велику општу опасност, свим силама сручили на грчки народ. Размере тог глобалног обрушавања не могу се у овом тренутку ни наслутити. И наши медији су се на мизеран и бедан начин обрушили на Грчку. Свим силама се труде да наговоре наше грађане да ни по коју цену не иду на летовање у Грчку јер се у Грчкој спрема „хуманитарна катастрофа“! Захваљујући овој пропаганди, Тунис сада изгледа као прави еденски врт. Србија која је пуних осам и по година била под најтежим и неправедним санкцијама и то преживела сада шири антигрчку панику међу могућим српским туристима: можда неће моћи да подигну паре са банкомата, а можда ће се десити „хуманитарна катастрофа“ у којој неће бити ни воде ни хлеба ни лекова! Јесу ли и мора напрасно нестала?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *