Почетна / БРОЈ 369 / Ово нам је наша борба дала

Ово нам је наша борба дала

Предраг Радоњић / уредник КиМ радија

Као и у случају погрома над Србима, њиховом имовином и светињама 17. марта, тако су и ових дана у Македонији Албанци демонстрирали своју снагу деструкције и способност и спремност за насиље

Ескалацију сукоба у Македонији не би требало очекивати, макар у скорије време. Познајући албанску технологију управљања насиљем, уз јасно препознатљив менторски саветодавни рукопис у позадини, то делује сасвим извесно и са Косова и Метохије јасније видљиво.

СНАГА ДЕСТРУКЦИЈЕ У овом тренутку, даља радикализација не одговора самим Албанцима и њиховим стратешким циљевима, односно њиховом уједињењу и стварању „Велике“ или „Природне Албаније“, како вам драго. Њихов сан, или је боље рећи идеја, пројектована још од Призренске лиге пре 130 година, никада није била ближа реализацији и они је неће брзоплето упропастити некаквим исхитреним и неконтролисаним акцијама.

Албанцима на руку иде пуно тога. Као и у случају погрома над Србима, њиховом имовином и светињама 17. марта, тако су и ових дана у Македонији демонстрирали своју снагу деструкције и способност и спремност за насиље. Пред овим, као и 2004. године, Европа, уплашена могућношћу конфликта са Албанцима, килаво је реаговала немуштим саопштењима у којима није јасно ни ко је ту кога напао ни ко је крив за насиље, а камоли да је неко због тога оштрије прекорен или санкционисан. И на крају, слично мартовском случају, требало би очекивати још и некакву награду за насилнике, као што је за косовске Албанце била констатација да се њихов пут ка независности мора убрзати. Они су тада, као и сада у Македонији, направили неколико корака напред и тренутно застали, чекајући нову прилику. Можда се повуку и корак уназад, али су на свом путу дефинитивно даље него пре кумановске терористичке акције. Истовремено, чини се како са друге стране могућност, или макар појава свести о потреби неког новог балканског савеза који би се супротставио овој нарастајућој опасности што угрожава више држава у региону, почиње да се бојажљиво промаља.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *