Почетна / БРОЈ 366 / Случај ЦЕАС против премијера

Случај ЦЕАС против премијера

Како не погодити циљ а остало промашити!

Пише Љиљана Богдановић

Одговорност за јавну реч у Србији мало кога баш обавезује, поготово не поједине актере овдашњег друштвеног и политичког живота, који су продуктивни до мере егзибиционистичке неурозе. Како су баш они склони да ионако лабава ограничења, када је о смислености реч, проширују до апсурда, догађа се да се новине, и јавна сцена уопште, „пуне“ изјавама и саопштењима у маниру зафрканција блиских чувеној аланфордовској матрици размишљања, према којој је, на пример, боље бити хиљаду дана богат него један дан сиромашан! У такву поетику „аланфорд-приопћења“ и мудријашења, у којима логика и памет дубе на глави, па су, сходно томе, замениле места са оним габаритнијим тежиштем тела, могло би се убројати најновије саопштење прве даме Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелене Милић, а уприличеног поводом недавног иступања премијера Србије на помену жртвама погрома у логору Јасеновац.

Шта је то, у случају говора Александра Вучића, испровоцирало даму која своје неистомишљенике иритира колико и увесељава, тако да су спремни да из мале „песмарице промашаја гђе Милић“ у по ноћи, цитирају бисере попут „Русија нажалост постоји“, „Нато је морао да интервенише због српских злодела на Косову“, и сличних?

 

ПОСАО СА МАНОМ Како убиства стотина хиљада људи могу бити слабо урађен посао?, грми (већ) у наслову поменутог саопштења сачињеног од политичке аналитичарке и директора (ЦЕАС) из Београда. Када се наступа са високих моралних позиција, све је лако, чврстина и неумољивост се подразумевају, па се овде даље „шамара“: Центар за евроатлантске студије из Београда (ЦЕАС) изражава запрепашћеност монструозном оценом премијера Србије Александра Вучића  да су „крвници урадили  свој посао, али слабо“, датом на обележавању „Дана сећања“ на жртве геноцида у усташком концентрационом логору Јасеновац, у којем је убијено 500 000 Срба, 80 000 Рома, 32 000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *