Почетна / БРОЈ 363 / Приповедачка герила низ Боку и Паштровиће

Приповедачка герила низ Боку и Паштровиће

Једро наде Николе Маловића

Пише Желидраг Никчевић
У овом суптилно архаизованом, патетизованом и поетизованом рукопису постоји снажан пресинг технолошке, електронске, еколошке и политичке збиље…

Врло озбиљни критичари појаву Маловићевог Једра наде упоређују са два велика догађаја српске прозе у новијем времену, Павићевим Хазарским речником и Опсадом цркве Светог Спаса Горана Петровића. То би, дакле, биле књиге које на известан начин обележавају епоху, које се заиста памте и битно утичу на општу романескну атмосферу и њен развој, мењају књижевну мапу и емитују неке потпуно нове а очигледно моћне сигнале према будућности.

Оваква прогноза, наравно, звучи веома претенциозно, али после пажљивог читања Маловићеве нове књиге, треће по реду (иза Лутајућег Бокеља и Пругастоплавих сторија) врло је вероватно да смо добили аутора и дело чије је место у самом врху нашег савременог приповедања – потпуно суверено, незаобилазно и изразито самосвојно.

ЕНЕРГЕТСКИ НАБОЈ И СНАЈПЕРСКО ПРИПОВЕДАЊЕ

Најкраће и грубо речено: Никола Маловић је и на тематском и на стилском нивоу потпуно аутентичан приповедач, и ако бисте већ морали да га упоређујете, онда би то пре била нека сродност са врло далеким историјским текстовима, маргиналним записима и анонимним рукописима, ближим архивистици или етнологији него ономе што пишу његове колеге у Београду, Нишу и Новом Саду, да не помињемо Подгорицу. А опет, у том суптилно архаизованом, патетизованом и поетизованом рукопису постоји снажан пресинг технолошке, електронске, еколошке и политичке збиље, да не кажемо баш самосвести. Кроз призму појединачне свести, гранају се асоцијације и продори у глобалну психологију савременог друштва, тако да је очигледно реч о силовитом приповедачком ангажману, о жељи да се на стварност писмом утиче, и о способности да се она сагледа из потпуно неочекиваних, крајње инспиративних углова.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *