Почетна / БРОЈ 364 / Данијел Келер – Балкан је масонима стратешки значајан

Данијел Келер – Балкан је масонима стратешки значајан

разговарала Мила Милосављевић
Неспорна је чињеница да су се слободни зидари и слободно зидарство одувек интересовали за европску идеју: Габријел Келер

Протекле недеље у „Кући културе“ у Београду Данијел Келер, велики мајстор и председник Савета Реда слободнозидарске обедијенције Велики Оријент Француске одржао је предавање на тему „Придруживање Републике Србије ЕУ у светлости Великог Оријента“. Том приликом Келер је изнео кључне ставове своје обедијенције, међу којима и суштински – да Европа и ЕУ концепт и даље остају модел за све слободне зидаре. Данијел Келер је у масонерији деветнаест година, а већ две године на челу Великог Оријента Француске, који броји преко четрдесет хиљада чланова. Ради се о најстаријој и најважнијој обедијенцији на тлу Републике Француске.

Шта је био основни циљ вашег предавања?

Један од проблема данашње Европе јесте нека врста незадовољства или дискордије због многих криза које је потресају. Стога је један од првих циљева мог предавања рашчлањивање и разјашњење различитих елемената европске кризе данас. У другом делу излагања настојао сам да посведочим да Европа и ЕУ концепт и даље остају модел за све слободне зидаре, модел организације државе и уније. Пре свега, ради се о једном цивилизацијском моделу који заговарају слободни зидари, то је и један модел саме организације, али и политике који је задовољавајући за слободне зидаре; неспорна чињеница је да су се слободни зидари и слободно зидарство уопште увек интересовали за европску идеју, зато што је Европа један вектор људских права без преседана, који у себи сажима сва начела правне државе.

Трећи сегмент мог излагања имао је за тему неопходност приближавања Европе и Србије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

8 коментара

 1. …зашто онда, масони, лепо, не направе неку своју `комуну` под називом ЕУ, па ту да експериментишу – сами на себи, а народе у Европи, коначно већ једном да – оставе на миру ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • A ti ces u Aziju? Pa moze,Sibir je veliki pa zivi s’vukovima i jedi strvine. Ja bi da ostanem gde sam. Pod dva…Vidimo ostale okolo a vidimo nas.Jasno je ko je bistar a ko ne.

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. A kome Balkan nije bio ,,strateški značajan“? Konstatacija koja se podrazumeva za prostor koji od davnina zovu “catena mundi“(kopča svetova). Poznato je takođe, koliko su slobodni zidari vedrili i oblačili na ovom tlu… Možda više ,,oblačili“.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Џ, Колико мије познато масони имају своју државу и новац УСА Долар. Од свог настанка сваки председник је био масон изузев Кенедија и он је убијен. Америка је стални експеримент у новаторијана како благодети за човечанство исто тако експерименти
  његовог уништења у свим тим експериментима има пуно масона и њихових Долара.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Радославе, ипак, неке експерименте радије изводе, на `безбедној` удаљености ; (масонска) Америка и Енглеска, никако да постане – „земља пролетерска“ (пре – педерска) ?
   А интервјуисани не рече све, и као да нема намеру да оде у ту масонску земљу – САД и УК ?

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. А где су били ти масони 1999. када су падале бомбе по Србији. Или су то били они који су из „стратешког значаја“ имали за циљ да поубијају Српски народ, или баш нису тако моћни као што лапрндају. Најбоље би било да остану у својој држави, где имају и лову и власт, – УСА! Само, њихова влааст и у тој њиховој творевини клизи…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. … него, јесу ли и масони, вазалски `потписници` (тобож `отказаног`) ПНАЦ – Пројекта за нови амерички век ? Тај им даје маштање о `изузетности` и да цео свет могу да `сецкају` као колач, како им се већ буде у интересу ?
  А `реганизам`, – не зазире мало од судбине `родоначелника`, – да се, попут биљке почне гасити од Алцхајмера ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. …. ако су ту, могли би да сазнају нешто и о разлици између Свечовека и `надчовека` ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *