Данијел Келер – Балкан је масонима стратешки значајан

разговарала Мила Милосављевић
Неспорна је чињеница да су се слободни зидари и слободно зидарство одувек интересовали за европску идеју: Габријел Келер

Протекле недеље у „Кући културе“ у Београду Данијел Келер, велики мајстор и председник Савета Реда слободнозидарске обедијенције Велики Оријент Француске одржао је предавање на тему „Придруживање Републике Србије ЕУ у светлости Великог Оријента“. Том приликом Келер је изнео кључне ставове своје обедијенције, међу којима и суштински – да Европа и ЕУ концепт и даље остају модел за све слободне зидаре. Данијел Келер је у масонерији деветнаест година, а већ две године на челу Великог Оријента Француске, који броји преко четрдесет хиљада чланова. Ради се о најстаријој и најважнијој обедијенцији на тлу Републике Француске.

Шта је био основни циљ вашег предавања?

Један од проблема данашње Европе јесте нека врста незадовољства или дискордије због многих криза које је потресају. Стога је један од првих циљева мог предавања рашчлањивање и разјашњење различитих елемената европске кризе данас. У другом делу излагања настојао сам да посведочим да Европа и ЕУ концепт и даље остају модел за све слободне зидаре, модел организације државе и уније. Пре свега, ради се о једном цивилизацијском моделу који заговарају слободни зидари, то је и један модел саме организације, али и политике који је задовољавајући за слободне зидаре; неспорна чињеница је да су се слободни зидари и слободно зидарство уопште увек интересовали за европску идеју, зато што је Европа један вектор људских права без преседана, који у себи сажима сва начела правне државе.

Трећи сегмент мог излагања имао је за тему неопходност приближавања Европе и Србије.

[restrictedarea]

Како ви видите то приближавање?

Ми полазимо од становишта да ЕУ мора да направи напоре у вези са схватањем кандидатуре држава потенцијалних чланица. С друге стране, не може се заснивати само на трговини и економији. Кључни циљ трговине и економије није и кључни циљ Европе. Јер, видите какви су све конфликти данас могући и на конкретном примеру односа ЕУ и Грчке. Политика проширења ЕУ мора имати у виду различитост држава које је чине. Као што знате, сами темељи ЕУ данас сачињени су од шест држава које су својевремено биле у међусобном ратном конфликту на супротним странама. Данас имамо двадесет осам држава а можда и двадесет девету са Републиком Србијом, што значи да правила игре нису више иста као кад се оснивала ЕУ. Тежиште целе приче сада је на напору који ЕУ мора да уложи како би се извршила исправна и добра синхронизација интереса свих држава кандидата, јер у супротном, те државе ће себи да поставе питање шта ту траже. Србија са своје стране мора да учини још један корак ближе ЕУ. Видели смо да је, што се тиче сарадње са правосудним органима, начињен тај корак, конкретно у питању Хага. Сматрам да Србија треба да ради на развијању и продубљивању демократског режима и система у земљи, а Европа мора да нађе начин да се проблем регионалног конфликта на Косову реши на најпримеренији начин у интересу свих страна. Оно што је интересантно у целој европској идеји јесте да проблеми ове врсте, гранични, постају проблеми секундарног типа. Ту спада и проблем који Србија има у односу на Косово. Слабост Европе је увек била у искушењу да се врате националистичке тежње одређених слојева или држава, а као што знате, цела европска идеја заснована је на жељи да се национализми превазиђу.

Која је реална моћ масонерије данас у свету и где би она, по вама, могла да се сврста у пирамиди светске моћи?

Оно што чини снагу масонерије јесте рад и залагање њених чланова појединачно. Има земаља у којима је масонерија веома добро прихваћена од световних власти. На пример, у Француској је потпуно нормално да постоје блиски односи у вези са дијалогом који се одвија на релацији држава – масонерија. Међутим, ево и примера Шпаније, где су односи између власти и масона много компликованији јер је утицај цркве много већи него у Француској.

Оно што је важно и што желим да истакнем јесте независност масонерије у односу и на цркву, и на државу, за разлику од масонерије англосаксонске провенијенције, будући да је у Уједињеном Краљевству високорангирани члан краљевске породице уједно на челу њихове слободнозидарске организације. Али у Енглеској се масонерија уопште не бави политиком.

Имају ли масони некакав посебан однос према народима и државама, нарочито према Словенима и још посебније, према Србима?

Велики Оријент Француске одржава добре односе са свим државама Европе. Присутни смо и у Србији, Бугарској и Русији а имамо блиске односе са сестринским обедијенцијама – масонским организацијама у Мађарској, Румунији и Пољској. Ту се ради о националним Великим Оријентима, које је Велики Оријент Француске и основао и са којима имамо потписане протоколе о пријатељству и сарадњи. Једна од главних улога слободног зидарства, а нарочито Великог Француског Оријента, јесте да размишља о будућим сценаријима Европе. Као што је свима јасно, постоји питање проширења, то јест држава које желе да се придруже ЕУ, као Србија. Постоји и друго питање, а то је питање жалосног ратног конфликта у Украјини. Треће питање је отварање ЕУ према Турској. Велики Оријент Француске ће деветог маја бити домаћин другом сусрету слободнозидарских обедијенција у Паризу, конкретно са циљем да на том, интернационалном плану сакупи и обједини све слободне зидаре који могу допринети анализи ових трију горенаведених улога. Драгоцен је допринос свих актера појединачно заинтересованих за будућност Европе. То ће бити сусрет слободнозидарских обедијенција – организација.

Свет је на ивици нуклеарног рата. У којој мери масони могу да утичу на читаву ову ситуацију?

Нисам сагласан са вашом констатацијом да смо на ивици нуклеарног рата. Парадоксално говорећи, и можда је брутално ово што ћу да кажем, али чињеница да ми већ педесет година немамо рата је управо захваљујући нуклеарном оружју. Као што знате, нуклеарно оружје рат чини готово немогућим. Конкретно мислим на сукоб између великих сила које поседују нуклеарно оружје – практично, ратови више нису могући. Ситуација би можда могла да се промени са Ираном. Отуд и објашњење за стратешке преговоре који се воде са Ираном у циљу спречавања да се он дотира нуклеарним оружјем. Али, као што знате, до сада, нуклеарно оружје је сачувало народе Европе од разних потенцијалних ратних вихора. С друге стране, сама чињеница да нема ратова не спречава постојање велике тензије и притисака. Данас то можемо видети између Европе и Русије. Чињеница је да би неке државе, као Србија, могле да играју интересантну улогу посредника, то јест неког ко би олакшао односе. Ми смо веома свесни да у Србији влада русофилство, везано за заједничку историјску прошлост.

Да ли у перспективи планирате отварање српског огранка Обедијенције?

Као што знате, слободно зидарство је једна организација која има своју обедијенцију и она функционише на децентрализован начин. Ја нисам Тито Великог Оријента Француске. Ми бисмо могли да организујемо локалну обедијенцију, али то ће се радити само ако то Срби желе да створе. У супротном, она неће функционисати ако база не жели да је створи. Имали смо такво искуство са конституисањем нове локалне обедијенције у Румунији, која је основана пре десетак година и има негде око петсто чланова. Слична ситуација је и у Пољској. Пракса је да и кад се локална обедијенција оснује, ми смо увек уз њу, али о томе се никада не одлучује у Паризу, већ је то последица избора браће из земље која жели своју обедијенцију. С друге стране, Балкан је стратешка област, од стратешког интереса за масонерију. На пример, ми негујемо одличне односе са грчким обедијенцијама, затим и са турским. Захваљујући масонима, могуће је успоставити нормалан дијалог између Турака и Грка. Почетком маја нас очекују у Турској а прошле године је основана и Балканска слободнозидарска унија у Грчкој. Велики Оријент Француске је био присутан на том скупу, али као посматрач, док су ложе Великог Оријента Француске на Балкану биле учеснице скупа. Конкретно, наша ложа из Скопља, из Македоније, а генерално, будућност слободног зидарства ће сигурно имати одраза и на Србију, Македонију, Бугарску.

И за крај овог разговора, реците нам шта је била ваша основна мотивација да уђете у масонерију? Који су то принципи масонерије који су пресудили у вашој одлуци?

То је за мене пре била нека врста преузимања одговорности. Имао сам тридесет седам година када сам ушао у масонерију. Никада нисам био активан у било каквим политичким питањима нити сам икада био члан иједне политичке партије. Размишљао сам и перципирао слободно зидарство као једно друштво за размишљање. Схватио сам да је то изузетно удружење спремно на акцију. То су били моји мотиви.

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. …зашто онда, масони, лепо, не направе неку своју `комуну` под називом ЕУ, па ту да експериментишу – сами на себи, а народе у Европи, коначно већ једном да – оставе на миру ?

  • A ti ces u Aziju? Pa moze,Sibir je veliki pa zivi s’vukovima i jedi strvine. Ja bi da ostanem gde sam. Pod dva…Vidimo ostale okolo a vidimo nas.Jasno je ko je bistar a ko ne.

 2. A kome Balkan nije bio ,,strateški značajan”? Konstatacija koja se podrazumeva za prostor koji od davnina zovu ”catena mundi”(kopča svetova). Poznato je takođe, koliko su slobodni zidari vedrili i oblačili na ovom tlu… Možda više ,,oblačili”.

 3. Џ, Колико мије познато масони имају своју државу и новац УСА Долар. Од свог настанка сваки председник је био масон изузев Кенедија и он је убијен. Америка је стални експеримент у новаторијана како благодети за човечанство исто тако експерименти
  његовог уништења у свим тим експериментима има пуно масона и њихових Долара.

  • Радославе, ипак, неке експерименте радије изводе, на `безбедној` удаљености ; (масонска) Америка и Енглеска, никако да постане – “земља пролетерска” (пре – педерска) ?
   А интервјуисани не рече све, и као да нема намеру да оде у ту масонску земљу – САД и УК ?

 4. А где су били ти масони 1999. када су падале бомбе по Србији. Или су то били они који су из “стратешког значаја” имали за циљ да поубијају Српски народ, или баш нису тако моћни као што лапрндају. Најбоље би било да остану у својој држави, где имају и лову и власт, – УСА! Само, њихова влааст и у тој њиховој творевини клизи…

 5. … него, јесу ли и масони, вазалски `потписници` (тобож `отказаног`) ПНАЦ – Пројекта за нови амерички век ? Тај им даје маштање о `изузетности` и да цео свет могу да `сецкају` као колач, како им се већ буде у интересу ?
  А `реганизам`, – не зазире мало од судбине `родоначелника`, – да се, попут биљке почне гасити од Алцхајмера ?

 6. …. ако су ту, могли би да сазнају нешто и о разлици између Свечовека и `надчовека` ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *