Почетна / БРОЈ 363 / ЦЕНЗУРА!

ЦЕНЗУРА!

Милорад Вучелић / главни уредник

Често се у нашем политичком и јавном животу па и на међународним скуповима под окриљем ЕУ поставља питање има ли цензуре у Србији.

Одговори су и овакви и онакви и дају се од прилике до прилике и углавном без икаквих опипљивих доказа и нарочитих аргумената. Па, ево и нашег, чињенички веома поткрепљеног одговора – у Србији има цензуре и има црних листа а посебно je то случај на Јавном сервису који се још увек зове и РТС. „Печат“ излази преко седам година и ниједан његов уредник или новинар ни један једини пут није био позван да учествује у некој расправи или у дебатној емисији, уколико се већ годинама ове емисије таквим – дебатним уопште могу назвати (оне су, наиме, само покаткад више живахне и разигране и голицаве него полемичке). То исто важи и за готово све сталне сараднике нашег листа од којих највећи број има импресивни ауторски рад и велики углед. У том одсуству било какве знатижеље иначе веома радозналих уредника, уредница, а посебно водитељки и водитеља има неког система. Реч је о гвозденоj жутој цензорској доследности.

Награде „Печат времена“ које се традиционално додељују сваког 12. маја пред препуном салом „Звездара театра“ добили су Милорад Екмечић, Чедомир Попов, Василије Крестић, Славенко Терзић, Мило Ломпар, Милован Данојлић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного и Иван Негришорац. Ни награде ни добитници ни сам догађај већ пуне четири године нису завредели ни један једини секунд пажње тобожњег Јавног сервиса илити РТС-а. Не треба уопште сумњати да ће тако бити и ове – пете године. Наравно да све речено важи и за све стране телевизије које своје програме емитују на српским националним фреквенцијама. А готово исто то се дешава и са листовима који су делом у државном власништву. Толико о отвореној цензури и црним листама.

Све поменуто је међутим и познато и очекивано, а основни разлог је чињеница да се у Београду, како би то рекао и суштински проницљиво доказао професор Мило Ломпар, фаворизује и спроводи хрватска не само културна него и укупна политика.

 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

3 коментара

 1. Веома добра поента Захара Прилепина; скоро све је као „право“ а смисао – супротан…?! Смисао, Логос – Слово је њима недостајуће, јер и целу ту `деоконструкцију` врше у сврху – обесмишљавања… Њихове `вредности` на први поглед изгледају као – хришћанске, блиске души људској која је „природно хришћанска“ (Тертулиан) ? Али, то је само за површне, који непажњом лако постају жртве екстремно перфидне обмане, која је суштински антихришћанска, безбожничка ?
  Читава `мрежа` плаћених за пропагирање таквих `вредности`, који мрзе и презиру Цркву и све што је хришћанско, траже од Србије да буде `савршена` – „покајник“ који мора да се каје и извињава не само за то оно што се дешавало у њеној историји, већ и за оно што није, примењујући (двострука) мерила свога `покрета` ? Ту виде и `трунке` у оку које нема, а код својих газда читава `брвна` – нити виде нити желе да гледају ?
  И такви, сви би да буду „учитељи“ народу, и поред упозорења, да је то веома одговоран посао, крајње опасан по оне који неправо уче ?
  Погубно је одсуство љубави према истини и пристајање на неправде, а многи од њих управо тако поступају ? Жалосно, уз огромно потцењивање људске природе и њених потенцијала…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. … Устав Србије, у члану 46. јемчи слободу мишљења и изражавања ?
  Али, с обзиром да дозвољава да се та слобода може законом ограничити, `љубитељи` цензуре користе законодавну активност, која је прилично `замагљена` ( када ће и закони да добију `декларацију транспарентности` – ко га је `писао`, ко је то и са колико $$ платио итд. ?) у такорећи `хиперинфлаторној` легислативи – медијски `неинтересантној` ( јер је битан посао медијских `звезда`, да плес `бува` буде `главан` а не пролазак `слоновских` закона ?) за даље – рестрикције ових основних људских права и слобода ?
  Па Закон о радиодифузији (чл. 21) Закон о јавном информисању (чл. 38) уз Кривични законик и др. „притежу“ све против „говора мржње“ ?
  И ово, на први поглед делује – и добро и разумно и логично итд.
  Међутим, када се сагледа `цела слика`, онда ће се уочити неприкосновено присуство у медијима `цивилног покрета` – НВО, са њиховим тумачењем шта је „дискриминација“, „мржња“ и „насиље“, као друге „руке“ једног насиља и над правом и над народом, – дебело плаћеног рада на „преумљивању“ и сл. социјалног `инжењеринга` ?
  Они негирају сваку другу науку осим „своје“; дају екстремна тумачења као `нормална`; траже `толеранцију` а сами су крајње нетолерантни према својим опонентима, итд.
  Са становишта самог права ово је веома опасна ситуација – `кварења закона`… Ако је `средњи пут` онај, између крајности, шта остаје грађанима, ако их неко сатера до ивице понора, и каже – „ја сам `нормално`, а ти се – помери “ ?
  Поврх свега, да иронија буде већа, док држава пристаје да смањује сопствени `апарат` због – `штедње` , овакве `пара-државне` (НВО) организације – просто бујају, за њих нема `кризе` ни штедње ?
  Веома је лоша а може бити и погубна `инвестиција` у кварење закона и смисла, ради новца и утопијског наума… ? Као да је и историја `дигла руке` од даљег учења, надобудних, `свезнајућих` ђаака ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. samo jedna srbija je zauzela sva mesta na javnoj i društvenoj sceni, dakle i u prosveti i u kulturi i u administraciji .poslušni a nemisleći su uspeli.trgovci-lihvari-mešetari su pobedili stvaraoce. bios nad etosom. njihov uspeh je u tome što su ugušili, krvnički, svaku različitost proglašavajući sebe za mesije demokratije,kulturnih i civilizacijskih vrednosti, pronosioce i logotete različitosti kao mere progresivnnog-modernog shvatanja društvenosti. mi smo svedoci koja ‘različitost’se forsira, bira, nagrađuje,nameće kao javni diskurs. međutim, u medijima, u javnosti nema mesta za ‘različitost’ koja je misaona.misaonost je jedina subverzivna, govorio je još r. bart. i ona se mora ugušiti, ona mora nestati klasičnim (povesnim) načinima zataškavanja, previđanjima, preskakanjima, zaobilaženjem, nepominjanjem, neobaziranjem, neobjavljivanjem,nepominjanjem,…to jeste ne samo cenzura, to je smišljeno ubistvo koje je dovelo do puste-zapuštene-nekritičke, diletantske, samodovoljne klase koja međusebice saučestvuje u uskom krugu i gradi,proizvodi javno mnjenje i vladajuću paradigmu. ko konstituiše opstanak jedne jalove klase koja protežira jalovost na tom mestu? konstituišu je upravo crne liste, ljudi i dela, života i profesija koje se odvijaju u mraku, u katakombama,izbačeni i udavljeni, namerno i mučki. uspeli su da mislimo da su oni jedini, da su i većina i manjina, da su i pozicija i opozicija, da su i institucija i vaninstitucija,da su i akademski i avangardni, a da nas ostalih, u stvari, ni nema, sklanjajući nas žive, u mrtvačke kovčega.negativna selekcija je namerna i smišljena.srbiju su učinili neozbiljnom, antirefleksivnom, diletantskom, površnom.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *