Почетна / БРОЈ 359 / Сетва илузија – жетва џихада

Сетва илузија – жетва џихада

За „Печат“ из Лондона Дејан Лукић
Како се афера о „Џону Џихадисти“ одмотава, појављују се нови факти који се директно тичу безбедности земље, а пристижу и нови детаљи о обиму, ширини и дубини џихадистичке мреже на Острву

У Вајтхолу је прошле седмице летело перје, после објављивања намере премијера Дејвида Камерона да кроз парламент прогура меру којом би се силом закона „проповедницима мржње“ у британским школама и на универзитетима „запушила уста“ и укинула свака прилика да међу студентима пропагирају џихадистичку идеологију.

Либерали у владиној коалицији скочили су на ноге и листом устали против Камерона, а пристали би, једино, да се законски санкционишу они који „директно позивају на тероризам“.

НЕСХВАТЉИВА ТОЛЕРАНЦИЈА Британија је у неприлици, а „грађански рат“ у владајућој коалицији конзервативаца и либерала букнуо је одмах после открића да се иза монструма који је (камуфлиран) пред камерама одсецао главе британским и америчким активистима и „хуманитарцима“ у Сирији и Ираку крије нико други него њихов грађанин, Мухамед Емвази, алијас „Џихадиста Џон“. Мухамед Емвази је један од шест стотина до сада евидентираних Британаца исламске вероисповести који су склизнули кроз прилично порозну мрежу Скотланд јарда и активно се прикључили џихадистима Исламске државе.

Од како је неколико талаца којима су сиријски и ирачки џихадисти поштедели животе помогло у откривању идентитета „крвника из Лондона“, бившег студента Универзитета у Вестминстеру (где је и радикализован) на Острву се раширила цела панорама информација о готово несхватљивој толеранцији власти према делатности проповедника џихада на британским универзитетима и школама.

У готово шокантној изјави, Винс Кејбл, други човек у хијерархији либералних демократа, инструирао је прошле седмице партијско чланство и руководство да и оним говорницима на трибинама британских школа и универзитета који испољавају радикална исламистичка мишљења, асинхрона са британским демократским вредностима, „мора да буде омогућена слобода изражавања“. Уз то је још додао да „чак и они који заговарају калифат треба да се јавно чују, јер је и то боље него да буду потиснути у политичко подземље“.

Министарка унутрашњих послова Тереза Меј јавила се одмах да поспе мало воде на ватру: „Ако колеге (у влади) и на универзитетима нису још до краја схватиле (шта је Кејбл хтео да каже) свима мора да буде јасно да влада нема намеру да контролише јавну дебату, али радикализација младих људи у високим школама мора да буде заустављена.“ Истовремено, сам Камерон најављује – одмах после избијања афере са „Џихадистом Џоном“ – да Вајтхол размишља о пројекту законског акта по којем би шефови обавештајних служби добили нова, широка овлашћења за праћење и контролисање кретања и активности домаћих џихадиста. Ово, свакако, уколико конзервативци добију следеће парламентарне изборе (мај) и, подразумева се, постигну резултат који би их ослободио иритантне коалиције са либералима. Инсајдери у врху Камеронове партије пустили су већ у оптицај причу да ће, победе ли конзервативци, нова влада одмах упутити у парламент предлог закона о појачаној (по некима „тоталној“) контроли интернета и социјалних мрежа. Тај простор је, по оцени Скотланд јарда и унутрашње безбедносне службе МИ5, постао „слободно игралиште“ за комуницирање, договарање и планирање акција британских исламиста.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *