Почетна / БРОЈ 362 / Опасне везе приватизације Телекома

Опасне везе приватизације Телекома

Зa „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић-Мекина
Словеначки пример показује да, иако је држава чланица НАТО савеза, ипак не заборавља на бригу о свом интегритету у односу на опасност да домаће телекомуникације падну у руке страног власника из НАТО државе

Афера „Вебергејт“ већ данима потреса службену Љубљану, а окидач јој је изненадна инспекција Комисије за надзор обавештајних служби у седишту словеначке војне обавештајне службе (скраћено: ОВС). Испоставило са да је ОВС, на захтев министра одбране Јанка Вебера, крајем прошле године покренуо истрагу а онда припремио и анализу безбедносних последица продаје државног „Телекома“.

Комисија, коју води опозиција, оптужила је министра одбране, иначе члана владајуће Социјалдемократске партије (коалиционог партнера у влади Мира Церара) за злоупотребу овлашћења јер војна обавештајна служба нема темељ у закону за „чешљање“ цивилне сфере, нити за уплитање у предстојећу приватизацију домаћег „Телекома“ којега би да купи „Дојче телеком“. Министар одбране је узвратио ударац позивајући се на насушну потребу заштите интереса земље, што је његова прва дужност; упозорио је да нема ништа против приватизације као такве, али да се у конкретном случају руководио бригом да и убудуће остане загарантована аутономија и поврх тога независност предузећа какво је „Телеком“, преко којега тече 95 одсто комуникација, укључујући и оне што се тичу одбрамбеног система, као и система заштите пред природним непогодама. Што је све његов домен. Прваке конзервативних (опозиционих) странака, који су склони политици Берлина и пуни разумевања за немачке интересе, упозорио је и да се у конкретном случају не ради о „надзору продаје“ државног „Телекома“ Немцима, већ о „анализи последица продаје“ овог предузећа.

 

„НЕМАЧКИ БРАТ“ ПОСМАТРА На страну словеначке унутрашњополитичке размирице, оно што је у целој причи поучно за српске прилике јесте – како су се продаје државног блага латиле друге државе које су искорачиле из истог политичког миљеа као и Србија, а приде већ ушле како у Европску унију, тако и у НАТО. Словеначки пример показује да, иако је држава чланица НАТО савеза, ипак не заборавља на бригу о свом интегритету у односу на опасност уколико телекомуникације падну у руке страног власника. За Србију, где је продаја „Телекома“ такође у изгледу, могу бити занимљиви закључци до којих су дошли словеначки обавештајци, јер не само да је инфраструктура у обе државе слична него је у словеначком и српском случају посреди сличност и у вези са највероватнијим купцем – немачким „Телекомом“. Ту се намеће питање какву поуку доноси Србији словеначка унутрашња размирица у процесу сличне приватизације.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. mi smo pametni slovenci su glupi

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. ako smo imalo normalni nema prodaje Telekoma,ako treba moze se na nekoliko nacina to objasniti,medjutim ovdje uglavnom svi znamo o cemu se radi samo jedna rec Izdaja.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *