Почетна / БРОЈ 358 / Здравствена политика – Криминалци у нашим редовима

Здравствена политика – Криминалци у нашим редовима

Пише Мара Кнежевић Керн

Шта се све крије иза реформи у здравству? 

Анализирајући разлоге драстичног пада поверења у медицинску професију како у САД, тако и широм света – укључујући незадовољство лекара деградираних здравственом политиком која им везује руке и онемогућава да своје знање искористе на прави начин – бројни аутори значајних студија отварају поглавље „Криминалци у нашим редовима“.

Трагајући за позадином система који промовише искључиво алопатске методе лечења (производима фармакоиндустрије) аутор бројних анализа из поменуте области, Дезире Ровер, упозорава да је ова пракса усвојена у низу земаља са обавезним здравственим осигурањем, уз потпуно занемаривање достигнућа природне медицине.

 

БЕЗ ПРАВА НА ИЗБОР Показало се да је оваква политика наметнута с јединим циљем да донесе профит фармацеутским гигантима. „Уколико мислите да је могуће отићи негде и пожалити се, грдно се варате. Чак ни УН не могу вам помоћи, зато што су оне збир земаља а не људи. Одувек су биле лоциране у Америци и превасходно штите интересе САД.“

Прашина се дигла након усвајања „Обамакер“ закона, којим се уводи низ рестрикција уз укидање права на избор. Пацијенти су упућени на једно једино осигуравајуће друштво, без могућности да одаберу осигурање које покрива опцију „алтернативно лечење“. То друштво је под контролом државе, коју контролише фармацеутски сектор, што уводи осигуранике у лавиринт без излаза.

 

Роверова открива да су америчке болнице и лекари од 1978. под контролом УН. Контрола се спроводи уз помоћ система за кодирање болести, осмишљеног деветом ревизијом Међународне класификације болести, I-9. Лекари се обавезују да у складу са понуђеним кодовима класификују дијагнозе, третмане и измене третмана, што искључује посматрање болесника као јединке са специфичним потребама. Овај систем им онемогућава да самостално доносе дијагнозе и одлуке о третману, што их претвара у администраторе обавезне да ваш случај, после кодирања, убаце у централни компјутер, од којег ће добити дијагнозу и терапију. Тренутно има преко 14.000 кодова, али се од октобра 2014. приступило ревизији (ICD-10) којом се предвиђа повећање на 140.000 кодова.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *