ЈАКШИЋ: НАЦИОНАЛНА БРУКА

ЗВЕЧАН, 24. април 2013. (ФоНет) – Посланик Демократске странке Србије у Скупштини Србије Марко Јакшић изјавио је да “парафирање Споразума између Београда и Приштине у Бриселу представља издају националних и српских државних интереса и то не само Срба који живе на северу Косова и Метохије већ и оних у другим деловима покрајине“.

„Ово је први пут, од 1913. године да се држава Србија одрекла добровољно својих институција јер се у свих 15 тачака предвиђа примена Устава и закона Косова“, рекао је Јакшић за телевизију Мост. Он је додао да на седници Скупштине Србије у петак, “ако буде одржана, и споразум буде показан, биће то национална брука, ДСС ће бити против, јер би прихватање тог документа значило раскид са државом Србијом на овим просторима.

Јакшић је оптужио државно руководство Србије да “супротно Куманоском споразуму” признају војску Косова, а требало би да упорно траже од НАТО пакта да се испоштује споразум, “да се на Косово врати око 1000 војника и полицајаца” што би била “најбоља заштита за Србе”. Према Јакшићевим речима, питање избора у организацији ОЕБСА на Косову је „алфа и омега” за опстанк Срба у покрајини.

„Ако буде јединства, као што га је било на митингу у Косовској Митровици од читавог Споразума нема ништа. Ни један једини Србин не сме да изађе на албанске изборе и после тога неће моћи да се реализује Споразум,” рекао је Јакшић.  Он је додао да „док год постоје српске институције, албанска држава не може да заживи на овом простору“.

„Нама су потребне институције државе Србије са којима овде опстаје и држава Србија”, рекао је Јакшић. Према његовим речима, циљ запада је да Србија нестане са ових простора и да државност Косова буде на целој територији, а “у том случају наша деца ће морати да уче по програму самопроглашене државе Косова, а примена Споразума значи нож у леђа нашим напорима да сачувамо Устав и државу Србију на овом простору“. Јакшић је позвао на јединство, слогу и очување слободе.

“Док год имамо институције државе Србије опстаћемо, зато не смемо на албанске изборе, не смемо да узимамо њихова лична документа, регистарске таблице и слично“, поручио је Јакшић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *