JAKŠIĆ: NACIONALNA BRUKA

ZVEČAN, 24. april 2013. (FoNet) – Poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Marko Jakšić izjavio je da “parafiranje Sporazuma između Beograda i Prištine u Briselu predstavlja izdaju nacionalnih i srpskih državnih interesa i to ne samo Srba koji žive na severu Kosova i Metohije već i onih u drugim delovima pokrajine“.

„Ovo je prvi put, od 1913. godine da se država Srbija odrekla dobrovoljno svojih institucija jer se u svih 15 tačaka predviđa primena Ustava i zakona Kosova“, rekao je Jakšić za televiziju Most. On je dodao da na sednici Skupštine Srbije u petak, “ako bude održana, i sporazum bude pokazan, biće to nacionalna bruka, DSS će biti protiv, jer bi prihvatanje tog dokumenta značilo raskid sa državom Srbijom na ovim prostorima.

Jakšić je optužio državno rukovodstvo Srbije da “suprotno Kumanoskom sporazumu” priznaju vojsku Kosova, a trebalo bi da uporno traže od NATO pakta da se ispoštuje sporazum, “da se na Kosovo vrati oko 1000 vojnika i policajaca” što bi bila “najbolja zaštita za Srbe”. Prema Jakšićevim rečima, pitanje izbora u organizaciji OEBSA na Kosovu je „alfa i omega” za opstank Srba u pokrajini.

„Ako bude jedinstva, kao što ga je bilo na mitingu u Kosovskoj Mitrovici od čitavog Sporazuma nema ništa. Ni jedan jedini Srbin ne sme da izađe na albanske izbore i posle toga neće moći da se realizuje Sporazum,” rekao je Jakšić.  On je dodao da „dok god postoje srpske institucije, albanska država ne može da zaživi na ovom prostoru“.

„Nama su potrebne institucije države Srbije sa kojima ovde opstaje i država Srbija”, rekao je Jakšić. Prema njegovim rečima, cilj zapada je da Srbija nestane sa ovih prostora i da državnost Kosova bude na celoj teritoriji, a “u tom slučaju naša deca će morati da uče po programu samoproglašene države Kosova, a primena Sporazuma znači nož u leđa našim naporima da sačuvamo Ustav i državu Srbiju na ovom prostoru“. Jakšić je pozvao na jedinstvo, slogu i očuvanje slobode.

“Dok god imamo institucije države Srbije opstaćemo, zato ne smemo na albanske izbore, ne smemo da uzimamo njihova lična dokumenta, registarske tablice i slično“, poručio je Jakšić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *