ВУЧИЋ: ГРОТЕСКНА ПРАВДА

Фото: ФоНет

ЊУЈОРК, 05. децембар 2012. (ФоНет) – Потпредседник Владе Србије Алексанадар Вучић изјавио је на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној извештају о раду Хашког суда да је деловање трибунала у односу на
остваривање правде за многобројне српске жртве гротескно, али и да ће Београд наставити сарадњу са Хагом “на техничком нивоу”.
Право и правда нису увек били кључни принципи којима се руководио трибунал, рекао је Вучић.
Он је изјавио да је Србија “доживела најтежи могући ударац” због ослобађајућих пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу поводом оптужнице за ратне злочине над крајишким Србима почињеним 1995. године у акцији Олуја.
Ко је одговоран за убиства српских цивила на подручју Хрватске и највеће и најтеже етничко чишћење на европском тлу по окончању Другог светског рата, упитао је Вучић.
Он је рекао да трибунал за више од 1.500 убијених и 250.000 протераних Срба из Хрватске и друге злочине над цивилним становништвом током операције Олуја није осудио никога, иако је у својим пресудама константовао да је несумњиво да су злочини почињени.
Вучић је оценио да ослобађајућа пресуда у трибуналу за команданте Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја, Идриза Балаја и Лахија Брахимаја има сличне ефекте, уз констатацију да су те поступке пратиле тешко схватљиве грешке тужилаштва и судских већа.
Трибунал је за стотине хиљада српских избеглица, хиљаде мртвих, рањених, унесрећених, осудио неколико чувара логора Челебићи у Босни и двојицу косовских Албанаца, непосредних извршилаца нижег ранга. Србија није тражила вештачку симетрију ни у оптужењима, нити у пресудама трибунала, али овакав резултат побуђује сумњу да је правда у поступцима пред трибуналом била селективна, изјавио је Вучић.
Према његовим речима, резултат рада Хашког суда у односу на остваривање правде за многобројне српске жртве у оружаним сукобима на просторима бивше Југославије може се описати речју гротескно.
Трибунал је осудио неке бивше српске политичаре и војне заповеднике за ратне злочине. За ратне злочине није осуђен ниједан високи званичник Хрватске или Босне, као и ниједан званичник косовских Албанаца. На основу недавно донете пресуде, српска нација је издвојена као једини починилац тих дела и једини народ одговоран за злочине, изјавио је Вучић.
Он је оценио да су на простору бивше Југосавије “све стране починиле кривична дела и претрпеле људске губитке”.
Вучић је затражио да се особама осуђеним за ратне злочине пред трибуналом омогући да казну издржавају на територији република бивше Југославије чији су држављани.
На основу недавно донете пресуде, српска нација је издвојена као једини починилац тих дела и једини народ одговоран за злочине почињене деведесетих година. То се не поклапа са чињеницама. У немогућности да адекватно расподели кривицу, трибунал није успео да задовољи правду, изјавио је Вучић.
Према његовим речима, Хашки суд је основан да би успоставио мир и да би се допринело миру и безбедности на простору бивше СФРЈ.
Скоро 20 година поставља се питање да ли је Хашки суд у томе успео, изјавио је Вучић, нагласивши да ће Београд “наставити сарадњу са трибуналом на техничком нивоу”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *