ВУЧИЋ: ГРОТЕСКНА ПРАВДА

Фото: ФоНет

ЊУЈОРК, 05. децембар 2012. (ФоНет) – Потпредседник Владе Србије Алексанадар Вучић изјавио је на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној извештају о раду Хашког суда да је деловање трибунала у односу на
остваривање правде за многобројне српске жртве гротескно, али и да ће Београд наставити сарадњу са Хагом “на техничком нивоу”.
Право и правда нису увек били кључни принципи којима се руководио трибунал, рекао је Вучић.
Он је изјавио да је Србија “доживела најтежи могући ударац” због ослобађајућих пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу поводом оптужнице за ратне злочине над крајишким Србима почињеним 1995. године у акцији Олуја.
Ко је одговоран за убиства српских цивила на подручју Хрватске и највеће и најтеже етничко чишћење на европском тлу по окончању Другог светског рата, упитао је Вучић.
Он је рекао да трибунал за више од 1.500 убијених и 250.000 протераних Срба из Хрватске и друге злочине над цивилним становништвом током операције Олуја није осудио никога, иако је у својим пресудама константовао да је несумњиво да су злочини почињени.
Вучић је оценио да ослобађајућа пресуда у трибуналу за команданте Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја, Идриза Балаја и Лахија Брахимаја има сличне ефекте, уз констатацију да су те поступке пратиле тешко схватљиве грешке тужилаштва и судских већа.
Трибунал је за стотине хиљада српских избеглица, хиљаде мртвих, рањених, унесрећених, осудио неколико чувара логора Челебићи у Босни и двојицу косовских Албанаца, непосредних извршилаца нижег ранга. Србија није тражила вештачку симетрију ни у оптужењима, нити у пресудама трибунала, али овакав резултат побуђује сумњу да је правда у поступцима пред трибуналом била селективна, изјавио је Вучић.
Према његовим речима, резултат рада Хашког суда у односу на остваривање правде за многобројне српске жртве у оружаним сукобима на просторима бивше Југославије може се описати речју гротескно.
Трибунал је осудио неке бивше српске политичаре и војне заповеднике за ратне злочине. За ратне злочине није осуђен ниједан високи званичник Хрватске или Босне, као и ниједан званичник косовских Албанаца. На основу недавно донете пресуде, српска нација је издвојена као једини починилац тих дела и једини народ одговоран за злочине, изјавио је Вучић.
Он је оценио да су на простору бивше Југосавије “све стране починиле кривична дела и претрпеле људске губитке”.
Вучић је затражио да се особама осуђеним за ратне злочине пред трибуналом омогући да казну издржавају на територији република бивше Југославије чији су држављани.
На основу недавно донете пресуде, српска нација је издвојена као једини починилац тих дела и једини народ одговоран за злочине почињене деведесетих година. То се не поклапа са чињеницама. У немогућности да адекватно расподели кривицу, трибунал није успео да задовољи правду, изјавио је Вучић.
Према његовим речима, Хашки суд је основан да би успоставио мир и да би се допринело миру и безбедности на простору бивше СФРЈ.
Скоро 20 година поставља се питање да ли је Хашки суд у томе успео, изјавио је Вучић, нагласивши да ће Београд “наставити сарадњу са трибуналом на техничком нивоу”.

9 коментара

 1. Koja crna medjunarodna pravda???Pa da i trunka jedna postoji od te pravde prvo bi teroristi(amerikanci)odgovarali za prekomernu upotrebu sile(dve atomske bombe na Japan),preko Vijetnama pa do danasnjih dana sa Sirijom!O kojoj to pravdi govori ovaj Vucic?Ooooo, Boze svasta!!Nasao si crkvu gde ces Boga moliti!Misli Vucic da oni ne znaju sta su amerikanci radili po svetu?Naravno da znaju,ali ne smeju ni zucnuti po tom pitanju!I prema svemu tome o kojoj to medjunarodnoj pravdi Vucic govori?Nema te pravde!Njihova pravda su dolari,i bog njihov,oprosti mi Boze,je dolar,prema tome zaboravite na pravdu!Sve je uzalud sto im se govori,gluvi su oni na pricu o pravdi!Znaju oni sta je i pravda i nepravda,ali su im dolari mnogo miliji,stoga i vazniji!Opljackali su naftu iz Libije,ubili legitimnog predsednika i nikom nista!To je samo jedan od bezbroj primera medjunarodne “pravde”!

 2. Sa tim presudama taj nazovi sud je legalizovao etnicko ciscenje iz krvatske i sa Kosova i Metohije!Ko je ocekivao da ce jevrejin osuditi ono isto sto rade jevreji palestincima grdno se prevario!

 3. Zamislite da je na mjestu Vucica bio Tadic………….Rekao bi isto ili vrlo slicno!……”ali ovakav rezultat pobudjuje sumlju da je pravda u postupcima pred tribunalom bila selektivna” izjavio je Vucic
  . Sta je to tribunal u Hagu trebao da ucini tako da Vucicu bude JASNO
  , a ne da samo “pobudjuje sumlju”!!!!!!I Hag i NATO i E. U. ce nastaviti pritiske sve dok su ovi “mekusci” na vlasti……..STOGA….!!!!!!!??????

 4. Sad je bio pravi momenat da se potpuno raskrsti sa haskim antisrpskim cirkusom. Ovako, imam utisak, da su oni u UN saslusali sta je Vucic imao da kaze i na tome ce da se zavrsi, tj. nastavljaju po starom. Sta sad znaci “tehnicki nivo” sad kad su isporuceni svi nasi ljudi? To je sad isto kao i puna saradnja.
  Verovatno oni iz UN misle, Srbi ce (kao i uvek do sada) ovo malo da “talasaju” pa za nekoliko dana ce sve da zaborave, ili, “psi laju a karavani prolaze”.

 5. DRAGAN POPOVIĆ

  Žao mi je što počinjem pomalo da sumnjam u čvrstinu i odlučnost g Lučića sad kao člana SNS u odnosu dok je bio radikal (čak sam jedne prilike i sjedio u društvu gdje je on bio -Konik-PG).Tada
  sam bio oduševljen ne samo čvrstinom i smjelošću što i sad donekle ne osporavam već njegovim mladim godinama,možda je počeo brzo da stara a zna se gdje strah leži.Ipak ovo i ne stoji jer teško bi se ko dohvatio sa kruminalcima u obliku biznismena(tajkuna)u koštac nastavi i neka ti je bog u pomoć jer drugi nema ko.

 6. РАДОСЛАВ

  Каравани пролазе Срби у кафићима ленчаре поличари верно налоге
  извршавају.Питање је ко им спрема говоре за међународне наступе.
  Говори Свилановића, Драшковића, Јеремића, Тадића,Николића и Вучића из једне КУХИЊЕ СУ СКУВАНИ, безличне анационалне тепају
  ЕН;НАТО ИМПЕРИЈИ . Газе речу изговорене пред изборе,ЧИЈА РУКА ИМ
  УШИ ЗАВИЈА???.

 7. možda je važnije da se objavi kako je odjeknuo govor gospodina vučića tj kako su vaninstitucionalno reagovali predstavici pojedinih članica UN. Uvek nas kljukaju nekakvim govorima naših političara koji izgleda da za svet nisu važni. Mene interesuje kako su reagovali pojedini političari vrlikih sila posle sednice.

 8. Ovo je pozorisna predstava za nas gledaoce sa poznatim krajem, samo sa razlicitom glumackom garniturom.Naslov bi bio: Placi, mala , placi,zajebo me Taci, nemogu ti doci u Hag moram poci.
  Pravda za nas je prestala da postoji onoga trenutka kada su nas bombardovali i nametnuli nam drustveno uredjenje i marionetsku Vladu, a Vucic ide samo da mu dupe vidi puta i da ima nekakvo obrazlozenje za mesto za koje prima platu.

 9. Vucic prima platu u Briselu koji ga je i doveo na vlast kao nagradu za rasturanje najjace Srpske patriotske stranke!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *