ПОРУКА МИРА

КУМАНОВО, 28. октобар 2012. (ФоНет) – Обележавање стогодишњице Кумановске битке је порука мира, сарадње и разумевања, коју Србија и Македонија шаљу региону и васцелом свету, изјавио је данас председник Србије ТомиславНиколић на централној свечаности поводом обележавања стогодишњице Кумановске битке на брду Зебрњак у Македонији. Ова свечаност је велики догађај за Србију зато што су се све веће битке које је Краљевина Србија водила у Првом балканском рату водиле на територији Македоније, рекао је Николић. Према његовим речима, о значају Првог балканског рата у националној свести сведочи и чињеница да се мобилизацију одазвало више људи него што је позвано, нарочито из Босне, Далмације и Војводине. “Од непуна три милиона становника, Србија је под пушку и шајкачу ставила 402.000 људи”, подсетио је Николић. Официри су лично предводили ту битку, уз јединствено команду “За мном”, а отпоздрав на ту команду био је “за Косово” и “Косово је ослобођено”, навео је Николић. Николић је указао да 100 година после велике војне победе, Србија бије другачије битке са једнаком историјском тежином.

“Идемо у сусрет својој европској будућности, уз очување територијалног интегритета и безбедности за све своје грађане”, рекао је Николић. Данас се, додао је он, “проблеми не решавају оружјем, већ промишљањем, вољом и мудрошћу”. “Проблеме ћемо решити зато што су правда и право на нашој страни, зато што за своју децу и себе не тражимо ништа више и не прихватамо ништа мање од онога што добијају други”, рекао је Николић, преноси РТС.

Николић је нагласио да је “за неке Србија прихватљива само када пригушује своју историју и традицију и када се жртвује за тобож више политичке интересе, које називају очувањем српске политичке стабилности”. “Са нама неће моћи тако”, истакао је он. Николић је додао да је данас Србија пред великим искушењима и да покушава да досегне дубину и значај косовског завета “који је у основи нашег идентитета”. “Свесни смо да ће о нашим делима судити будуће генерације, желећи као и ми, да схвате разлоге трагичне историјскe судбине нашег народа. Србија је једна од ретких земаља које могу да се поносе својом историјом и традицијом као вредним учења и памћења”, рекао је Николић.

На брду Зебрњак подигнут је споменик у част српских јунака по замисли архитекте Момира Коруновића 1937. године, у чију крипту су положени посмртни остаци 723 изгинула ратника. Код Споменика победе српске војске венце су положили председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, начелник Генералштаба ВС генерал потпуковиник Љубиша Диковић, председник РС Милорад Додик.

Свечаности су присуствовали и министар правде Никола Селаковић, министарка културе у Влади Републике Македоније Елизабета Канческа, као и неколико стотина грађана са једне и друге стране границе. Помен погинулим војницима је служио владика хвостански Атанасије Ракита.

4 коментара

  1. Nas predsednik je zaboravio da su se ti nazovi makedonci uvek kukavicki odnosili prema Srbima i zabijali noz u ledja jos od vremena kralja Aleksandra,sto su i potvrdili sa priznavanjem euRobskog “neuspelog abortusa” zvanog “drzava” “Kosova”!Ni pod tackom razno nije smeo da se Grcima zameri!A sto se tice njegove izjave,kako on licno rece,data je u nastupu emocija??????Kakvih crnih emocija???U nastupku tih emocija trebao je da kaze da su makedonci zabili noz u ledja Srbiji!Istinu govoriti i ne brinuti se,niti strahovati,i samo ISTINU!Rekao sam jos od ranije da ce ovaj Nikolic biti mnogo los izbor za Srbiju,nego ono zlo od prethodnika!Prevrtljivcima ne verujem!

  2. РАДОСЛАВ

    Тежак је утисак гледајући СПОМЕНОК Јунацима КУМАНОВСКЕ БИТКЕ у
    каквом је стању после ВАРВРСКОГ оштећења бугарских окупдаћеатора.
    Утисак понижења да нико од Македонских власти није положио венац
    ЈУНАЦИМА који су пали и за СЛОБОДУ садашње Македоније.Разумем
    Г. Николића за положај који су му приредили председник Иванов, јер ипак ово данас НА ЗЕБРЕЊАКУ БИЛО ЈЕ ВЕЛИЧАНСТВЕНО СРПСКО
    ДОСТОЈАНСТВО. Можемо само поздравити говор Србина Недељковића
    помоћника министра културе Македоније.Овај данашњи догаћај даће
    потстрека малој јуначкој мањини Срба да опстану до бољих времена
    за СВЕ УКУПНО СРПСТВО БОЖЕ ДАЈ!!!

  3. Velika je stvar što je uopšte i obeležena 100-godišnjica Kumanovske bitke. Stanje ovog našeg spomenika junacima na Zebrnjaku treba da nas upozori i na stanje ostalih spomenika našim junacima i žrtvama.
    Nama ne treba da bude cilj da ti spomenici budu monumentalni i ogromni nego da budu pod stalnom kontrolom i pažljivo i dostojanstveno čuvani i očuvani a tamo gde nisu i rekonstruisani te ograđeni.
    – Imamo li katalog svih naših spomenika u svetu a posebno u susednim državama?
    – Ko ih čuva i održava?
    – Ko je u Srbiji striktno zadužen za njihovo čuvanje i stanje?
    – Koliko sredstava u budžetu se odvaja za te namene?
    Itd.itd.

    Treba se kloniti tih kvalifikacija kao npr. “Makedonci nam nabili nož u leđa”. Igrom slučaje kroz ceo svoj život imao sam dosta drugova i prijatelja u Makedoniji i Makedonaca uopšte a i boravio sam u Makedoniji više puta.
    Makedonci su blizak narod Srbima i može se generalno reći prijateljski naklonjen Srbima (hrišćanski,pravoslavni,zajednička istorija i sl. sudbina,slovenski,živeli smo zajedno u najmanje dve države a u daljoj prošlosti i u jednoj,imali smo zajedničke neprijatelje,sličnu kulturu i običaje, nikad nismo međusobno ratovali itd.itd.). Naravno da u svakom narodu ima i onih koji drugačije deluju i rade ali mi treba da produbljujemo naše odnose.
    Mi ne treba da smetnemo sa uma ni činjenicu da je u oba Balkanska rata i u oba Svetska rata poginulo i dosta Makedonaca i da su i oni bili isto tako i žrtve.

    Svaka čast rukovodstvu naše države na obeležavanju ove godišnjice Kolubarske bitke ali vidljivo je da ovoj proslavi nisu prisustvovali predstavnici opzicije u Srbiji (a naročito Vojislav Koštunica,Vuk Drašković,Glišić iz Dveri i sl.) kao i predstavnici Srba iz Slovenije,Hrvatske itd. Kolubarska bitka je zajednička stvar Srbije i svih Srba ma gde živeli.

  4. РАДОСЛАВ

    Србија се часно одужила прусуством свог председника Николића и
    других министара на челу са председником владе Дачићем преко
    ДРИНСКЕ СРБЕ претстаљао је председник СРПСКЕ Милорад Додик а
    велику свечаност је унизио председник Иванов јер није положио
    венац на СПОМЕНИКУ ЗЕБЕРЊАК где су погинули и Срби онога времена
    за ослобођење СТАРЕ СРБИЈЕ ( МАКЕДОНИЈЕ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *