PORUKA MIRA

KUMANOVO, 28. oktobar 2012. (FoNet) – Obeležavanje stogodišnjice Kumanovske bitke je poruka mira, saradnje i razumevanja, koju Srbija i Makedonija šalju regionu i vascelom svetu, izjavio je danas predsednik Srbije TomislavNikolić na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke na brdu Zebrnjak u Makedoniji. Ova svečanost je veliki događaj za Srbiju zato što su se sve veće bitke koje je Kraljevina Srbija vodila u Prvom balkanskom ratu vodile na teritoriji Makedonije, rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, o značaju Prvog balkanskog rata u nacionalnoj svesti svedoči i činjenica da se mobilizaciju odazvalo više ljudi nego što je pozvano, naročito iz Bosne, Dalmacije i Vojvodine. “Od nepuna tri miliona stanovnika, Srbija je pod pušku i šajkaču stavila 402.000 ljudi”, podsetio je Nikolić. Oficiri su lično predvodili tu bitku, uz jedinstveno komandu “Za mnom”, a otpozdrav na tu komandu bio je “za Kosovo” i “Kosovo je oslobođeno”, naveo je Nikolić. Nikolić je ukazao da 100 godina posle velike vojne pobede, Srbija bije drugačije bitke sa jednakom istorijskom težinom.

“Idemo u susret svojoj evropskoj budućnosti, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i bezbednosti za sve svoje građane”, rekao je Nikolić. Danas se, dodao je on, “problemi ne rešavaju oružjem, već promišljanjem, voljom i mudrošću”. “Probleme ćemo rešiti zato što su pravda i pravo na našoj strani, zato što za svoju decu i sebe ne tražimo ništa više i ne prihvatamo ništa manje od onoga što dobijaju drugi”, rekao je Nikolić, prenosi RTS.

Nikolić je naglasio da je “za neke Srbija prihvatljiva samo kada prigušuje svoju istoriju i tradiciju i kada se žrtvuje za tobož više političke interese, koje nazivaju očuvanjem srpske političke stabilnosti”. “Sa nama neće moći tako”, istakao je on. Nikolić je dodao da je danas Srbija pred velikim iskušenjima i da pokušava da dosegne dubinu i značaj kosovskog zaveta “koji je u osnovi našeg identiteta”. “Svesni smo da će o našim delima suditi buduće generacije, želeći kao i mi, da shvate razloge tragične istorijske sudbine našeg naroda. Srbija je jedna od retkih zemalja koje mogu da se ponose svojom istorijom i tradicijom kao vrednim učenja i pamćenja”, rekao je Nikolić.

Na brdu Zebrnjak podignut je spomenik u čast srpskih junaka po zamisli arhitekte Momira Korunovića 1937. godine, u čiju kriptu su položeni posmrtni ostaci 723 izginula ratnika. Kod Spomenika pobede srpske vojske vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, načelnik Generalštaba VS general potpukovinik Ljubiša Diković, predsednik RS Milorad Dodik.

Svečanosti su prisustvovali i ministar pravde Nikola Selaković, ministarka kulture u Vladi Republike Makedonije Elizabeta Kančeska, kao i nekoliko stotina građana sa jedne i druge strane granice. Pomen poginulim vojnicima je služio vladika hvostanski Atanasije Rakita.

4 komentara

  1. Nas predsednik je zaboravio da su se ti nazovi makedonci uvek kukavicki odnosili prema Srbima i zabijali noz u ledja jos od vremena kralja Aleksandra,sto su i potvrdili sa priznavanjem euRobskog “neuspelog abortusa” zvanog “drzava” “Kosova”!Ni pod tackom razno nije smeo da se Grcima zameri!A sto se tice njegove izjave,kako on licno rece,data je u nastupu emocija??????Kakvih crnih emocija???U nastupku tih emocija trebao je da kaze da su makedonci zabili noz u ledja Srbiji!Istinu govoriti i ne brinuti se,niti strahovati,i samo ISTINU!Rekao sam jos od ranije da ce ovaj Nikolic biti mnogo los izbor za Srbiju,nego ono zlo od prethodnika!Prevrtljivcima ne verujem!

  2. Težak je utisak gledajući SPOMENOK Junacima KUMANOVSKE BITKE u
    kakvom je stanju posle VARVRSKOG oštećenja bugarskih okupdaćeatora.
    Utisak poniženja da niko od Makedonskih vlasti nije položio venac
    JUNACIMA koji su pali i za SLOBODU sadašnje Makedonije.Razumem
    G. Nikolića za položaj koji su mu priredili predsednik Ivanov, jer ipak ovo danas NA ZEBRENJAKU BILO JE VELIČANSTVENO SRPSKO
    DOSTOJANSTVO. Možemo samo pozdraviti govor Srbina Nedeljkovića
    pomoćnika ministra kulture Makedonije.Ovaj današnji dogaćaj daće
    potstreka maloj junačkoj manjini Srba da opstanu do boljih vremena
    za SVE UKUPNO SRPSTVO BOŽE DAJ!!!

  3. Velika je stvar što je uopšte i obeležena 100-godišnjica Kumanovske bitke. Stanje ovog našeg spomenika junacima na Zebrnjaku treba da nas upozori i na stanje ostalih spomenika našim junacima i žrtvama.
    Nama ne treba da bude cilj da ti spomenici budu monumentalni i ogromni nego da budu pod stalnom kontrolom i pažljivo i dostojanstveno čuvani i očuvani a tamo gde nisu i rekonstruisani te ograđeni.
    – Imamo li katalog svih naših spomenika u svetu a posebno u susednim državama?
    – Ko ih čuva i održava?
    – Ko je u Srbiji striktno zadužen za njihovo čuvanje i stanje?
    – Koliko sredstava u budžetu se odvaja za te namene?
    Itd.itd.

    Treba se kloniti tih kvalifikacija kao npr. “Makedonci nam nabili nož u leđa”. Igrom slučaje kroz ceo svoj život imao sam dosta drugova i prijatelja u Makedoniji i Makedonaca uopšte a i boravio sam u Makedoniji više puta.
    Makedonci su blizak narod Srbima i može se generalno reći prijateljski naklonjen Srbima (hrišćanski,pravoslavni,zajednička istorija i sl. sudbina,slovenski,živeli smo zajedno u najmanje dve države a u daljoj prošlosti i u jednoj,imali smo zajedničke neprijatelje,sličnu kulturu i običaje, nikad nismo međusobno ratovali itd.itd.). Naravno da u svakom narodu ima i onih koji drugačije deluju i rade ali mi treba da produbljujemo naše odnose.
    Mi ne treba da smetnemo sa uma ni činjenicu da je u oba Balkanska rata i u oba Svetska rata poginulo i dosta Makedonaca i da su i oni bili isto tako i žrtve.

    Svaka čast rukovodstvu naše države na obeležavanju ove godišnjice Kolubarske bitke ali vidljivo je da ovoj proslavi nisu prisustvovali predstavnici opzicije u Srbiji (a naročito Vojislav Koštunica,Vuk Drašković,Glišić iz Dveri i sl.) kao i predstavnici Srba iz Slovenije,Hrvatske itd. Kolubarska bitka je zajednička stvar Srbije i svih Srba ma gde živeli.

  4. Srbija se časno odužila prusustvom svog predsednika Nikolića i
    drugih ministara na čelu sa predsednikom vlade Dačićem preko
    DRINSKE SRBE pretstaljao je predsednik SRPSKE Milorad Dodik a
    veliku svečanost je unizio predsednik Ivanov jer nije položio
    venac na SPOMENIKU ZEBERNJAK gde su poginuli i Srbi onoga vremena
    za oslobođenje STARE SRBIJE ( MAKEDONIJE)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *