14. април – Филе:После избора, подсетићу шта је договорено

БРАТИСЛАВА – Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је да “нормализација односа” Београда и Приштине остаје политички услов за наставак евроинтеграције Србије и да ће, одмах после избора, подсетити “обе стране” шта је тачно у дијалогу договорено, а не да – како је рекао – свака страна тумачи на свој начин.

Филе је у интервјуу Радију Слободна Европа истакао да није прецизирано да ли звездица о регионалном представљању Косова подразумева да мора бити истакнута на панелу испред делегације Приштине или у званичним документима одређеног скупа.

По речима европског комесара, примена споразума о интегрисаном управљању границом и регионалном представљању није лак процес и “може да траје и месец дана, а може и четири године”.

На питање Слободне Европе да ли је одлука о кандидатури Србије политички мотивисана, као и усвајање С С П уочи избора 2008, “да ојача позицију Бориса Тадића, јер су у Бриселу били скептични према промени реторике Томислава Николића”, Филе је истакао да
“ЕУ ни на који начин није укључена у политички инжењеринг у Србији”, већ је одлука донета на основу напретка дијалога.

ЕУ жели да на изборима у Србији победе политичари који ће следити проевропски курс, како би се интензивирале реформе у Србији на њеном путу ка Унији, али додела статуса кандидата Србији уочи самих избора није била политички мотивисана, као ни ратификација С С П уочи избора 2008. године, рекао је Филе том радију на маргинама конференције у Братислави о глобалној безбедности.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *