14. april – File:Posle izbora, podsetiću šta je dogovoreno

BRATISLAVA – Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da “normalizacija odnosa” Beograda i Prištine ostaje politički uslov za nastavak evrointegracije Srbije i da će, odmah posle izbora, podsetiti “obe strane” šta je tačno u dijalogu dogovoreno, a ne da – kako je rekao – svaka strana tumači na svoj način.

File je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa istakao da nije precizirano da li zvezdica o regionalnom predstavljanju Kosova podrazumeva da mora biti istaknuta na panelu ispred delegacije Prištine ili u zvaničnim dokumentima određenog skupa.

Po rečima evropskog komesara, primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicom i regionalnom predstavljanju nije lak proces i “može da traje i mesec dana, a može i četiri godine”.

Na pitanje Slobodne Evrope da li je odluka o kandidaturi Srbije politički motivisana, kao i usvajanje S S P uoči izbora 2008, “da ojača poziciju Borisa Tadića, jer su u Briselu bili skeptični prema promeni retorike Tomislava Nikolića”, File je istakao da
“EU ni na koji način nije uključena u politički inženjering u Srbiji”, već je odluka doneta na osnovu napretka dijaloga.

EU želi da na izborima u Srbiji pobede političari koji će slediti proevropski kurs, kako bi se intenzivirale reforme u Srbiji na njenom putu ka Uniji, ali dodela statusa kandidata Srbiji uoči samih izbora nije bila politički motivisana, kao ni ratifikacija S S P uoči izbora 2008. godine, rekao je File tom radiju na marginama konferencije u Bratislavi o globalnoj bezbednosti.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *