Кандидат под фантомком

Пише Никола Врзић

Дачићева полиција и Тадићева дипломатија успешно су, дугим цевима и оловком, у само два дана заокружиле државност независног Косова. Какви су тајни договори у Београду претходили двострукој издаји, награђеној наставком ЕУ интеграција за обе суседне „државе“, Србију и Косово?

 

Гледајте их. Борис Тадић подигао браду, истурио вилицу и надмоћно се смешка, напокон задовољан. Ивица Дачић весело и са микрофоном у руци, с виолином уз увце и прстом уздигнутим високо, у Бриселу пева љубавну песму Халида Бешлића. Испред бине, уз свог председника, њишу се Вук Јеремић и Душан Петровић, министри. Општа радост, тек осенчена сетом Бешлићеве „Миљацке“; али сарајевски љубавни јади, јер других јада они сада немају, губе се у општој ЕУфорији. Предложили су их, наиме, за кандидата за члана Европске уније!
Ову радост немамо право да им заборавимо, ни да им опростимо. Јер српски је државни врх, ове недеље у Бриселу, песмом прослављао плодове свог прошлонедељног напада и на Србе и на Србију. Славили су зато што је српска Жандармерија учинила оно што РОСУ Хашима Тачија нису успеле, растуривши српске барикаде независном Косову; славили јер је Борко Стефановић, у име Србије, истовремено независном Косову подарио државност и међународно признање. Распевана издаја. Тако да, заиста, права на заборав и опрост немамо ни ми, ни они.

ТАЈНИ ДОГОВОР СА ЕУЛЕКС-ом
А још колико прошле среде председник Борис Тадић био нам је утучен. „Не могу да искажем оптимизам“, казао је док су бриселски преговори о регионалном представљању Косова још трајали, а српске барикаде и даље блокирале путеве који воде ка Тачијевим цариницима на Јарињу и Брњаку. „Али боримо се“, додао је. Већ у ноћи између среде и четвртка сазнали смо против кога се то, тачно, председник Србије бори…
Те је ноћи, маскирана мраком и фантомкама које су им покриле лица, али су разоткриле њихову праву, бандитску природу, српска Жандармерија ударила на Србе на барикади код Јариња. Следећег јутра уклоњена је и барикада код прелаза Брњак. Српска је полиција затворила алтернативне, шумске путеве којима је српски Космет заобилазио Тачијеву „републику Косова“, инсталирану јесенас помоћу ЕУЛЕКС-а и КФОР-а на Јарињу и Брњаку. Север Косова одсекла је од остатка Србије. Тачијеве фантомке с југа, Дачићеве и Тадићеве са друге стране, северни косовски гето затвориле су херметички. Једини излаз: прихватање независног Косова, оличеног у цариницима и полицајцима под командом велетрговца људским органима.
Истовремено, у четвртак ујутру цариници и полицајци почели су да контролишу и воз Краљево-Звечан. Звечан и Зубин Поток, Лепосавић и Косовску Митровицу окружило је независно Косово, вољом Тадићеве и Дачићеве Србије, и такву реалност има да призна сваки Србин који хоће да напусти простор ове четири општине.
Није нам ова срамна српска издаја Срба, ово гурање косовских несрећника у раље Тачијеве државе, стигло ниоткуда или неочекивано и одједном. Реч је о континуитету државотворне политике Тадићевог Београда; државотворне, у смислу његове помоћи у изградњи државе Косово. Подсећамо: бриселским споразумом о „слободи кретања“ – када се Борко Стефановић изборио да косовски Срби више не смеју да користе српске аутомобилске таблице косовских градова, већ „статусно неутралне“ КС таблице – сваки је наш суграђанин из јужне покрајине осуђен да постане држављанин „републике Косова“, будући да су му за те статусно неутралне таблице неопходна статусно сасвим јасно одређена документа независног Косова. Од њихове личне карте надаље.
Она мала, а тако бестидна ноћна акција српске Жандармерије увертиру је имала у уторак и среду, када је у Београд допутовао Гзавије де Марњак, шеф ЕУЛЕКС-а. Разговарао је са председником Србије Борисом Тадићем, са министром полиције Ивицом Дачићем, са министром за Косово и Метохију Гораном Богдановићем. Бележимо занимљиву појединост: да се Де Марњак састао са Тадићем и Дачићем сазнали смо тек из (неопрезног?) саопштења ЕУЛЕКС-а, пошто  председников и министров кабинет о тим састанцима нису ни обавестили јавност. А обавештени смо, рецимо, да се председник тих дана састао са генералним секретаром Светске туристичке организације (зове се Талеб Раифаји, ако је то икоме битно), и да су разговарали о развоју туристичких потенцијала Србије… Да ли ћутање председниковог Кабинета о његовом кудикамо важнијем састанку, са шефом ЕУЛЕКС-а, сведочи о покушају да се сакрије оно о чему су разговарали? И о чему су се, у потаји, договорили. Јер, како је саопштио ЕУЛЕКС, разговори су били „плодоносни“, а разговарано је о „трајној и безусловној слободи кретања на северу“ и подршци ЕУЛЕКС-а у спровођењу онога што је договорено у Бриселу. Међу ониме што је договорено је и ИБМ споразум о успостављању границе између Србије и Косова, којем су препрека (биле) српске барикаде пред Јарињем и Брњаком. Па је баш после тог плодоносног разговора српска Жандармерија насрнула на Србе, чуваре тих барикада…
Де Марњак је приде, у интервјуу „Танјугу“, открио и да се разговарало и о (не)функционисању суда у северном делу Косовске Митровице још од проглашења косовске независности, и да ће се „видети шта ће бити у наредним данима и недељама. Наши тужиоци и судије спречени су да уђу у суд. Надам се да ћемо ускоро моћи то да променимо. Разуман сам оптимиста да ћемо ускоро моћи да наставимо наш посао тамо. То је важно за људе и свакодневни живот, а наши тужиоци и судије су спремни“. Узмемо ли у обзир и да је Волфрам Мас, амбасадор Немачке у Београду, ових дана злослутно поновио да „имамо одређена начелна очекивања која се односе на локалне изборе и паралелне структуре, које је канцеларка Ангела Меркел формулисала, и то се није променило“, разложно је претпоставити да ће „у наредним данима и недељама“ ЕУЛЕКС – уз договорено, тихо мирење Београда са реалношћу – покушати да и на северу Косова успостави владавину права. Односно, да и ту инсталира тужиоце и судије који ће спроводити устав и законе независног Косова.
А томе ће, по логици ствари, претходити уклањање преосталих барикада, оних које су ван домашаја Дачићевих и Тадићевих жандара под фантомкама. Београд је, тврди београдски дневник „Правда“ позивајући се на свој извор у ЕУЛЕКС-у, дао „зелено светло да КФОР, косовска полиција и ЕУЛЕКС специјалци предузму мере на уклањању барикада са косовске стране“. Наводно, „Београд се сагласио да стоји по страни током акције уклањања барикада, уколико их у наредних највише десет дана Срби сами не уклоне“.
Мада би, с обзиром на показане резултате, можда и најпробитачније било да Хашим Тачи и ЕУЛЕКС ангажују маскиране српске жандаре, да они разбију барикаде косовских Срба. Тиме би и Резолуција 1244, део који говори о повратку српских снага безбедности у покрајину, била испуњена, и сви би могли да се похвале својим успехом…

ИСТОРИЈСКИ ТЕСТ ИЗДАЈЕ

[restrictedarea]

Прошлонедељна жива дипломатска активност, отпочела састанцима са Де Марњаком (и Талебом Раифајием), настављена је када је у Београд, изненада, допутовао Гвидо Вестервеле, немачки министар спољних послова. Не знамо да ли је са собом повео и Михаела Мронца, свог брачног друга. Али после састанака које је имао са председником Тадићем и шефом српске дипломатије Јеремићем видели смо да се сви они задовољно смешкају, и нећемо ни да нагађамо шта је тачно амбасадор Мас мислио када је, после ових сусрета, рекао да су нам односи постали „екстремно блиски“. Тек, признао је сам Јеремић, Вестервелеова посета („Знак признања за све оно што сте учинили и истовремено гест охрабрења за последње метре који су преостали“) била је „кључна за постизање договора Београда и Приштине“. Чиме је тачно Вестервеле охрабрио (српским језиком речено: натерао, приморао, уценио…) Јеремића и Тадића да прихвате један од досад најпогубнијих бриселских договора, показаће нам, можда, неки нови Викиликс…
Елем, пошто је Вестервеле погурао Тадића и Јеремића за тих неколико последњих метара, Борко Стефановић је у Бриселу постигао споразум којим је Србија, кажу, победила. Тако рече Борис Тадић: „Постигнутим договором политика ‘и Европа и Косово’ коју сам водио и за коју сам добио подршку грађана Србије прошла је овај историјски тест, чиме је доказано да је тај приступ једино реалан и онај који доноси резултате. Та политика обезбеђује европску будућност Србије, чува наше националне интересе, али и показује да је Србија фактор стабилности југоисточне Европе“. На председника се, у похвалама председниковој политици, надовезао градоначелник Београда Драган Ђилас: „Захваљујући таквој политици данас у Србији нико није губитник, јер данашњи добитник су Србија и сви њени грађани који желе бољи живот и себи и својој деци“. Док се Ивица Дачић похвалио да је „Србија показала да зна да штити националне интересе“ и да „то може да се постигне инсистирајући на конструктивном и мирном решењу“.
Онда су слободним српским медијима продефиловали аналитичари који су нас уверавали да се у Бриселу заиста догодило то што је Тадић рекао да се догодило. „Постигнути договор је велики успех српске дипломатије у изузетно тешким условима“ (Владимир Тодорић, Центар за модерне политике), „Србија је успела да заштити своје виталне интересе у последњој рунди преговора“ (Никола Јовановић, часопис „Изазови европских интеграција“), „За Београд је значајно то што ће поред назива Косово бити наведена Резолуција 1244“ (Огњен Прибићевић, бивши амбасадор у Немачкој), „На дужи рок Србија је успела да добије одређено признање и симпатије тамо где их раније, можда, није имала“ (Соња Лихт, Фонд за политичку изузетност), „Из Брисела су стигле добре вести за Србију…“ (Предраг Симић, бивши амбасадор у Паризу)
Бедници, сви они заједно. Зато што је Србија, Борковим бриселским споразумом, омогућила Косову да постане оно што досад није било. Држава; међународни субјект. Омогућио је Борко Стефановић независном Косову да „учествује самостално и говори у своје име на свим регионалним скуповима“ (тачка 4) и да самостално потписује све уговоре и документа (тачка 5). Тиме је Србија прихватила једнострано проглашену независност Косова и директно се одрекла Резолуције 1244, будући да је УНМИК-у одузела право и обавезу да, у име те територије, наше покрајине, присуствује регионалним састанцима и потписује међудржавна документа. Сва документа досад је, наиме, потписивао УНМИК. Убудуће, потписиваће их представници Косова. („Нисмо заинтересовани да учествујемо на састанцима где се сви учесници слажу о учешћу Косова“, већ је изјавио портпарол УНМИК-а Оливије Салгадо). Заставе Србије и Косова завијориће се равноправно, једна поред друге, већ првом приликом (осим у Београду и Приштини. Тачком 7 остављена је могућност да буду истакнуте само заставе домаћина и ЕУ, тек да договор не боде очи домаћој јавности)… Ако су нам то добре вести, онда смо ми Шиптари. Или нас они бедници жестоко лажу.
И сасвим је јасно да је фамозна фуснота, звездица поред имена Косово („Овај назив не утиче на став о статусу и у складу је са УНСБ 1244 и мишљењем МСП-а о Декларацији независности Косова“), о којој се, тобоже, толико преговарало, само јадна маска намењена српској јавности, маска која не значи ама баш ништа. Са звездицом или без ње, да подвучемо, представници Косова ће учествовати у регионалним организацијама независно и од Београда и од Резолуције 1244, односно УНМИК-а.
Штавише, није Србија одобрила независном Косову да учествује само у регионалним, балканским организацијама, већ га је лансирала и према ЕУ интеграцијама („То такође укључује састанке са институцијама ЕУ у оквиру европске агенде“, стоји у тачки 10 споразума). Директна последица тачке 10 стигла је већ ове недеље, када је Савет ЕУ „примио к знању намеру Европске комисије да покрене израду Студије изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Косова“, и само Шпанији и Кипру имамо да захвалимо што формулација није била и повољнија по Косово. За разлику од њих, председник Србије, тај борац за наше интересе ако смо ми Шиптари, рекао је да се „не противи отварању разговора ЕК са Приштином о Студији изводљивости“… Па је ноншалантно, као да га се то баш и не тиче, додао: „Уколико је Студија изводљивости начин да се приближимо признању независности Косова, онда то није проблем само за Србију, већ за све. Не мешам се у питања ЕУ, то је на државама чланицама“. Страшно.
А наравно да све може да буде још и горе. Да споменута тачка 10 споразума – која говори да се закључци односе на „постојеће и будуће међувладине организације или споразуме чији је циљ да промовишу сарадњу, или интеграцију у региону Балкана“, као и „састанке са институцијама ЕУ у оквиру европске агенде“ – буде прочитана и као дозвола да Косово (са звездицом) буде учлањено и у друге међународне организације. Али о том потом, мало стрпљења, то нам тек следи…
Уосталом, какав је, тачно, ефекат произвела „дипломатска победа Србије“ и положени „историјски тест“, посведочила је, рецимо, америчка државна секретарка Хилари Клинтон: „Ово је важан корак за Косово. Ови договори у складу су са његовом независношћу, територијалним интегритетом и суверенитетом, и тиме приближавају Косово његовој пуној интеграцији у Европу, што САД настављају да подржавају“. А и шефица ЕУ дипломатије Кетрин Ештон и Штефан Филе, европски комесар за проширење, после бриселског споразума саопштили су да ће „Косово од сада имати исту европску перспективу као и други у региону“…
И заиста, Косово је већ започело процедуру учлањења у укупно 36 регионалних иницијатива и организација, и то као пуноправни члан, „а не посматрач или придружени члан“, како рече Петрит Селими, заменик министра спољних послова Косова.

САКРИВЕНИ ПРОТОКОЛ
Од силне буке због победе фуснотом у потпуну је, и потпуно незаслужену, сенку пао договор који је Борко Стефановић постигао у Бриселу прошле недеље; „технички протокол“ о имплементацији ИБМ договора о успостављању границе између Србије и Косова, постигнутог 2. децембра 2011. године. „Овиме су закључци из децембра прошле године претворени у оперативни споразум“, стоји у саопштењу прес службе Европске уније. Текст „техничког протокола“ није обзнањен, сасвим сигурно не због бриге да јавност не буде заморена досадним, техничким детаљима. Јер, подсећамо, споразумом о граници Србија је прихватила Тачијеве царинике и полицајце на свим прелазима између Србије и Косова (тачке 4 и 5), док је тачком 6 („Срж споразума је јасна подела легалних дужности и одговорности јурисдикцији свакој од страна“) прихватила и Устав Косова, онај који српску покрајину дефинише као независну „републику Косова“, и све остале законе који из тог устава произлазе. А то, на крају крајева, значи и да је, истовремено, све своје институције на Косову – од Скупштине општине, па надаље – прогласила незаконитим, „паралелним“, јер не могу на једној територији да функционишу два супротна правна система… Баш како је Ангела Меркел прошлог лета тражила.
И тако, самоосакаћени и маскирани фантомкама, дођосмо на пола корака до стицања статуса кандидата за члана ЕУ, статуса који „неће донети побољшање животног стандарда за већину становништва. Њиме се не купује ни хлеб, ни гориво. Он не доноси ни више средстава из фондова Европске уније“ (Михаел Ерке, директор „Фридрих Еберт“ фондације у Београду). После расправе у понедељак, која се неочекивано одужила и добрано у уторак, шефови дипломатије земаља ЕУ „препоручили су да Србији буде одобрен статус кандидата и ишчекују да ову одлуку потврди Европски савет у марту“. Ђаво се крије у ситницама, а ђаволак је овде сакривен у томе што већ шефови дипломатије земаља ЕУ нису доделили Србији статус кандидата, иако су могли, већ су коначну одлуку препустили шефовима држава или влада који се састају у четвртак.
Иако све делује као да је Србија већ постала кандидат, можда и није толико извесно. Јер, како рече Борис Тадић, „то је само препорука, остаје још одлука Савета ЕУ и постоји могућност да се ова препорука поништи. Није све готово, ми настављамо и ових 48 сати до састанка Савета ЕУ да радимо што смо до сада радили“. Да ли председник само пренадувава опасност од ускраћивања кандидатуре, не би ли нам она постала још милија кад је ипак добијемо? Председниковом заслугом, наравно. Или је глас моћне Румуније, која тобоже због положаја Влаха одједном оспорава наш статус, толико јачи од Немачке, Француске, Велике Британије и свих осталих на гомили? У то, из све снаге, покушавају да нас увере и властодршци и медији које они контролишу. Или Тадић зна нешто што ми не знамо? Рецимо, да нисмо испунили ниједан од тзв. „Критеријума“ из Копенхагена – међу којима су и владавина права, функционисање тржишне економије и способност државе да се носи са притисцима конкуренције и тржишним снагама у оквиру ЕУ – а они су нам такође услов за приближавање ЕУ. Јер, комесар Филе „озбиљно је забринут због реформе правосуђа у Србији и веома је незадовољан нацртом антикорупцијске стратегије“, и такву су оцену његови сарадници већ упутили чланицама ЕУ, тврди „Данас“… Да ли ту лежи прави разлог Тадићеве забринутости?
Али то заправо и није наш проблем, јер унапред знамо да ћемо користи од кандидатуре имати таман колико смо је у ове четири године имали од Споразума о стабилизацији и придруживању. Нимало, не рачунајући губитке које смо претрпели због укидања царина. Оно што би требало да нас забрине, јесте Тадићева најава: „Нема опуштања и нема предаје. Боримо се до краја и никада нећемо одустати“. Прошли пут када је најавио наставак борбе, Жандармерија је разјурила Србе који протестују против Тачија, а Борко Стефановић се у име Србије сагласио да је Косово самостална држава. Шта је следеће? Ломљење преосталих барикада, упад у суд у Митровици, неодржавање локалних српских избора на Косову и Метохији…? У сваком случају, ово је обећање које ће, верујемо, председник испунити. У то нас је, уосталом, уверио ове недеље у Бриселу, када је у хору са Ивицом Дачићем весело прославио упућивање независног Косова на европски пут и успех српских полицајаца који су, на нашу вечиту срамоту, са тог европског пута независног Косова уклонили српске барикаде.

___________________

Писмо момка с порушене барикаде српском жандару

Док ти чуваш плату, ја чувам свој дом. Сестру сам изгубио, али нећу мајку. Оца сам изгубио, али нећу очевину. Бранићу и мајку и огњиште док сам жив, док ти браниш фотељу и новац, а ја ти правим проблем, како кажеш.
Да ли би ту цев коју си синоћ упирао у мене искористио када би добио наређење? Како можеш пред своју децу знајући да си учествовао да се одузму моја? Како можеш наређење да ставиш испред свог народа, морала и правде? Како уопште наређење можеш да ставиш испред једног поштеног и честитог човека?
Мој отац је погинуо бранећи отаџбину као твој колега, полицајац. Када би само знао да му је сина рођеног, његов брат по дужности у одбрани мира и отаџбине, угурао цевком аутомата у шиптарску злочиначку квазирепублику.
Има ли срца под том фантомком? Чије је то срце?
Док себи смишљаш оправдања мисли и о томе како си ноћас издао своју децу, свог палог саборца, своју отаџбину којој си дао заклетву, свој народ који си се заклео да чуваш. Правиш границу између Србије и њеног срца. Између нас Срба на Косову и вас Срба из централне Србије. Докле иде то. Има ли Бога у теби?
Искрено,
Милан са барикада, момак који брани очевину

[/restrictedarea]

28 коментара

  1. “Nada je dobar doručak, ali loša večera”.Poslije ove Bekonove tvrdnje citirao bih i Čingiza Ajtmatova”Narod je more!Ima i dubine i plićake”.
    Kada je prije nekoliko godina Boris Tadić započeo sa pansofijom i Kosovo i Evropska unija svaki iole zdravorazuman Srbin je sumnjičavo vrtjeo glavom.Što su nas više opsjedale strašne ale sa zapada više smo se i gubili u beznadju.Bekon je pogodio na srpskom pitanju.No, maksima Ajtmatova?Narod nije more.Narod je plićak.Jer kako drugačije shvatiti da plitki(čitaj prozapadni, potkupljeni)Srbi ubjede duboke svetosavske, lazarevske, karadjordjevske,vidovdanske,opančarske Srbe da nisu okupirani,da Kosovo nije prodano,da Amerika i NJemačka u Srbije mjere i premjeravaju.
    Kako je moguće da neko u Srbiji vjeruje Tadiću,Dačiću,Vuku Draškoviću, Čedi Jovanoviću?Je li nas to opasao Domanovićev sindrom slijepog vodje?Ima li stvarno još neko da iz dna duše vjeruje u Tadićeve tvrdnje da je Kosovo sačuvano i da smo deo evropske porodice?Ako ima takvih onda su nam i dubine plićaci.Onda neka Srbi tapšu Dačiću na pjesmi u Briselu.
    Mislim da bi mnogo bolje bilo da je Tadić pozvao vojsku i policiju i iz Prištine plačući zacvilio “Čudna jada od Brisela grada!!!”

  2. Interesuje me koliko je kostala ova prazna kandidatura: u zivotima, novcu i teritoriji? Je li ovde kraj okupacije ili ce biti jos zrtava ?

  3. Мене не чуде ни Борис, ни Борко Борисов, ни Ивица, ни Чедица, ни марица. Цела Србија их зна, зна да су плаћеници непријатеља, пета колона, свесни и несвесни Србије.
    Чуди ме само што цела Србија кука и жали се на њих, а нико се не догне да их пита да ли знају шта раде, и зашто то раде. Сви чекају да то ураде радикали, да се окупе радикали и да одраде неки прљав посао, е да би после могло да се пљује по њима. Нема ни Коштунице, нити иког другог. Ово није српски режим,чуди ме да га тако зову неки. Ово је плаћенички страни, противсрпски режим, а од Срба у њему има највише Црногораца.

  4. NEMOJTE VISE pisati i pricati o TADICU i DACICU i ostalim PRODANIM DUSAMA. Pocmite vec jednom pisati i o onima koji su po svojoj prirodi DUZNI da zaustave ove PRODANE. Sta se desava sa srpskim INTELEKTUALCIMA, tko je stvarna OPOZICIJA, sta je sa PATRIOTIMA,sta cine LJUDI DOBRE VOLJE, i hoce li se isti PROBUDITI dok jos postoji SRBIJA kakva – takva, ili ce sve PRESPAVATI i probuditi se svatko u svojoj kuci, ali u nekim novim, “nekada” susjednim DRZAVAMA.

    • „Ljudi dobre volje“ iztrazivaju (ukoliko im je to moguce):
      – koje drzave imaju ili su imali nuklearne elektrane
      – sta se desavalo i/ili desava sa radioaktivnim otpadom: kako se, gde i u kojim drzavama deponira
      – koje drzave nemaju nuklearne elektrane, a su ipak ugrozeni i zloupotrebljeni kao deponija
      i objavljaju.

    • „Ljudi dobre volje“, pod uslovom da su politicki svesni i da poseduju hrabrosti, tuze/prijave nedelo licno, u svojem imenu, ne cekaju da to „organi“ ucine.

  5. Dobro dosli u Grcku!!!

  6. Zoran 1953, naprotiv, veoma je vazno da je napisano (Bravo za clanak!). Kako drugacije postici rasvetljavanje, dostici biraca? Napisana forma je naravno i vazna za samu tuzbu odgovornih. Napisano pokaze nesaglasnost i stavlja u pitanje validnost. Pa i Vasi napisani(!) komentar je vazan, jer on vodi prema pribeleski o stanju sudstva itd. A osobe koji rasvetljavaju, kao sto je ovaj zurnalist(?) i drugi ozbiljni zurnalisti, ali i Vi i Vama slicni, imaju pored znanja i hrabrost.
    A znanje i hrabrost je potrebno za naknadni postupak nakon analize briselskog sporazuma, pregovora/dogovora, Eulex-a, Vlade (nacin i razlog dobivanja birackih glasa) u pogledu „void ex tunc“. I nikako zaboraviti da su ljudi traumatizirani. Pozabavite se s time kako se znanje o posttraumatski stresni poremecaj (engl. Posttraumatic Stress Disorder (PTSD)) moze zloupotrebiti.

  7. sto se ne oglašava SPC, nema nikakvih reakcija ,

  8. KANDIDAT pod fantomkom, po nagoveštaju iz Evrope, Boris Tadić će uskoro dobiti “nagradu” od Saveta Evrope za doprinos pomirenju Srba i Albanaca i evro-integracija (zvanično-legalno predaje celo Kosovo Albancima, a do juće govorio da ne može “jedna strana da dobije sve – a druga da izgubi sve”)(!)? TADIĆU NAGRADA – TAČIJU KOSOVO!……. NIJE DŽABE B. Tadić govorio za vreme rešavanja statusa Kosova od 1999. do 2008. god: “Srbija nikad više neće ratovati” (davao signal-logističku podršku Albancima da otmu celo Kosovo!Zašto unapred otkriva srpske pozicije, neka misle Albanci dali će Srbija ratovati?)!? Ka tom cilju je i ukinuta vojska i uništavano vojno naoružanje u Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu,,,! SVAKA politička ODLUKA predsednika Srbije Tadića je usmerena da ne ometa INSTALIRANJE KOSOVO DRŽAVE i da zamaže oči Srbima o navodno očuvanju integriteta Srbije! NA PRIMER, za vreme najbitnijeg vremen. perioda za rešavanje STATUA od 1999. d0 2008. TADIĆ je govorio: “Srbija mora da se suoči sa političkom prošlošču i zločinima? – Zašto to niko ne traži od Kosovskih Albanaca – suočavanje sa prošlošću, jer su na Kosovu zadnjih 50. godina vršeni nevidjeni zulumi i etničko čišćenje Srba (države koje hoće da priznaju Kosovo da imaju to na umu)!? GOVORIO je TADIĆ da Srbija mora da prihvati REALNOST na Kosovu, a nije smeo, nije hteo da kaže da ta “realnost” nije realna-objektivna, nego je proizvedena 50-togodišnjim albanskim separatističkim fašizmom i etničkim čišćenjem Srba (da ceo svet zna o čemu se radi)!? TAKODJE je TADIĆ (demokratska vlast) prihvatio četiri PRINCIPA za rešavanje STATUSA KOSOVA (nametnuta od Saveta Evrope u dogovoru sa Albancima, da se otme Kosovo). i to: Prvi, NEMA PODELE (da bi se celo Kosovo dalo Albancima); Drugi, NEMA POVRATKA na period pre Miloševića-1999. (da ne bi medjunarod. zajednica videla da su Albanci pre Miloševića imali svu vlast (država u dežavi), dobijali nekoliko decenija novčane fondove za nerazvijeno Kosovo, imali veća prava od Srba i Univerzitet, i sprovodili nevidjene zulume nad srbima i etničko čišćenje); Treći, NEMA PROMENE GRANICA (a postavljaju granicu); Četvrti, da se prihvati REALNOST na Kosovu (roizvedena separatističkim fašizmom i etničkim ćišćenjem Srba. Zbog sadašnje realnosti nije dozvoljen povratak 250.000. proteranih Srba sa Kosova))(!!!)? DA ČUDO bude još veće, Srbija je prihvatila ČETIRI PRINCIPA za Status bez prigovora, nije tražila obrazloženje niti je imala svoj stav (istorijska veleizdaja): Srbija nikada neće priznati Kosovo ali sve je uradila da ga izgubi)!!!???……….NAPOMENA: Može li redakcija PEČATA da reprezentuje ova pitanja (u ovom komentaru navedena) lično BORISU TADIĆU da da ODGOVOR za srpski narod i medjunarodnu zajednicu???

  9. BORBA CE TRAJATI DOK NE SPADNU LANCI SA RUKU SRBINA…AMIN.

    • G. Josipu!
      Vec drugi put pisete,ustvari, provocirate kako bi rekao albance
      vasim nepravednim komtarima.vi gospodo fabricirate stavari kada navodite nesto sto ne posedujete argumente. najbolje vama preporucujem da citate clanak od dr. Antona Beblera, poznatog profesora politikologa i filozofa iz Ljubljane “Prepustena prilika” tamo imate sva objasnjenja u vezi istorije Kosova i ucinjenih nepravde prema albancima. A onda mislim da cete vi i, svi ljudi poput vas imati sasvim drugo misljenje kada se tice albancima i Kosova. to je cinjenica!!!
      Naprosto vi se zalite, kako albanski tribalisti, tobozje nekad koristili takozvani jugosrpski fond za nerazvijenu podrucju -KOSOVA. premda bi te zamolio g. josipe! evo menjam semiotiku naspram vase zelje. Medjutim vi treba da spominjete i onu drugu stranu medalja, tj. kolike ste vi svih iz jugozone koristili nasa bogatsva pocevsi od SKS-a, pa sve do danas. to je neprocenjiva stvar…!!! Dalje govorite o iseljavanja srba sa Kosova! opet gresite, vasa visosti!. svih oni su bili nekda iseljenici iz svi krajeva Jugonostalgije pa su se vratili zbog ekonomskih razloga, ne zbog nasilje, cinjenica jest siromastvo i slicno ,zapamtite…! ja sam jedan obican gradjanin ali ne mogu da se slazem s’vama. I na kraju krajeva, humana obaveza mi je da upoznam vasu omladinu sa istinom. ipak mislim da vec jednom srbi treba prihvate novu stvorenu realnost na podrucju Balkana. Vi gospodine josipe, kako ste poceli, ponovo u nove sukobe, nesto sto ja ne bi zeleo da se desi jer mi albanci smo probali nasilje u nasu kozu. mi znamo sto znaci sila i za to nikome ne zelimo zla!!! s’postovanjem Rahoveci

      • Бореал

        Gospodine Rahoveci, zaista se mnogo trudite da nasa omladina spozna istinu… samo, koju? Moji preci su sigurno mnogo duze zive na podrucju Srbije nego vasi, i niti jednog momenta nisu smatrali podrucje na kojem zive delom neke druge drzave (sto inace vasi sunarodnici uporno propagiraju) nego iskljucivo delom drzave u kojoj zive, Srbiji. Nema novostvorenih realnosti, osim cinjenica koje ce kad tad dati za pravo da stvaramo “nove” realnosti, zar ne? Cenim Vas pomiriteljski ton, ali ipak je kasno za to… a to i sami znate ukoliko pratite dogadjaje 40 pa i vise godina unazad. Da ste bar komunista, pa internacionalista, da nekako i razumem svo to silno pisanije…ovako… realnost je da cemo se vratiti tamo, i nadam se da cete docekati taj dan, a onda cemo opet pricati o svemu…

        • Gospodine Boreal,
          Najveca vam hvala sto ipak razumete moj uctiv stav za dobrobit nasih obje drustava i narode. Ili princip reciprociteta da nazovemo!!! To je dobar pocetak za prihvatljivija i bolja resenja stvari!. Naravno pocetak nade, bar ja tako mislim!!! Nama dialog jos nedostaje ali razbijanje milosevicevih karizma je pocelo. No nije bitno vi kao srpski narod mozete zadrzati idolatrijski politicki KULT te figure, odnosno coveka koji je zapoceo glupi rat. Medjutim smatram da jos ne razumete nas koncept o balkanu bez granica, pa jos ne razumete sto je data rec BESA. procitajte Bekima Fehmiu. Dok vi u mesto miroljubive koekzistencije medju narodima, podrzavate jos uvek akademsku elitu iz Memoranduma SANU 1986 g., koja je po svaku cenu zeljela sacuvati hegemoniju nad ostalim narodima pogotovo nad albancima u ovoj podrucji ili bolje receno koncept” stvaranja Velike Srbije, tj. gospodo prevazidjen slucaj, te ideje iz proslosti ostavili smo iza ledja kao nazadne za 21 veku. Koncepte koje krojite ne odgovara modernom balkanu. No ostavime to. Moram za cas vratiti unazad,…ne daj boze da t’i nedostajti 50 clanova porodice za tren oka, onda i vi biste drugacije pisali i govorili. Jer mi albanci najozbiljnije shvatamo sta znaci zlo i genocid koji donosi rat, sta znaci holokaust kao zlocin nad ljudskom bice., mi vise od bilo koga smo ucili iz istorije!!! Ta kuga jos nije pogodila drzavu Srbiju, kao nas albance, a i nisam zeljan toga bilo kuda!!!
          A sto se tice, vracanje drzave srbije na tlu Kosova, stare DARDANIJE, to je imaginarno,.. to je platonska, to je vas san. Kad smo tu, vi ste interesanti narod,…vi citate samo vasu literaturu, dajte dragi prijatelji malo dalje, proceljajte i ostalo, pa i albansku literaturu zasto da ne, ona nije kit ubica!!. Ja sam procitao i vaseg Andrica, i vaseg Cvijica, i vaseg Cubrilovica,..i vaseg garasanina…i vaseg Rankovica, za nas nema tabu teme! Pa i vase ravnogorce i njihove programe i pesme, naravno. Sve je to samo pogrom. Onda vasu himnu “Tamo daleko, daleko od more” sama cinjenica pokazuje realnost ali vi se ne neogranicite od toga. Mi albanci, verujte sto vise citamo vasu filozofiju, vase doktrine i drugo, manje se bojimo od vas. Jer vasih uzastopni napadi nas cine imunih!!
          Uz dobru zelju da sto vise upoznate albanske tradicije, istorije, obicaje i nasu gradjansku humanost i ljudske manire, pozdravljam vas, pa i g. Josipa, nema veze da je njegov stav malo ostriji. S’potovanjme rahoveci

      • Gospodine Rahoveci, u recenici : ” vi iz jugozone koristili nasa bogatstva” ste rekli sve.Pocnite malo da se bavite svetskom istorijskom naukom pa cete videti ko ste, odakle ste dosli na Balkan, sta je ko kome oteo. Da bi ste poucavali srbsku omladinu, potrebno je malo vece znanje od onog koje se nalazi u politickim pamfletima pisanim po narudzbini momentalnih belosvetskih mocnika. A treba da naucite da se imenica Srbi se pise velikim slovom.

      • србин брее

        “Vi gospodine josipe, kako ste poceli, ponovo u nove sukobe, nesto sto ja ne bi zeleo da se desi jer mi albanci smo probali nasilje u nasu kozu. mi znamo sto znaci sila i za to nikome ne zelimo zla!!!”
        Реците то кољачу Тачију и зашто се прикривају његова злодела ???

  10. g.Rahoveci! VI NEGIRATE da su od 50-tih godina naovamo sve bivše republike ulagale ogromne novčane fondove u nerazvijjeno Kosovo, a od 1975. je duplirana pomoć, i plus je naloženo da sve republike izgrade (izgradili su) po jednu fabriku na Kosovu (naloženo je još fabrika, ali su tu politiku ugrozili albanski separatisti)! Dali si mlad i indoktriniran ili svesno falsifikuješ istinu-srvarnost, to je pitanje? DRUGO, što kažeš – da bi ti najbolje objasnio srpskoj omladini “istinu”(!)? Vrlo perfidno nastupaš! Dosta nam je jedan Čedomir Jovanović (ne treba nam hiljadu) koji je tako reći kao omladinac sa delegacijim (N. Mičić, Ž. Korać i drugi…) nakon 2000.-te išao u Prištinu po instrukcije da propagira kosovsku “realnost” i “državu Kosovo”(!)? – Zašto samo “srpskoj omladini” da objašnjavaš istinu…koja nije rodjena u gore-navedenom periodu i skoro da ništa ne zna o nevidjenim zulumima i progonu Srba u to vreme!? – Neka srpska ili albanska televizija iz Prištine REPRIZIRA Sednicu SAVEZNE SKUPŠTINE (predsednik Ilijaz Kurteši-albanac) 1987. god kada je donešena JUGOSLOVENSKA PLATFORMA o Kosovu – za zaustavljanje iseljavanja Srba sa Kosova i povratak više desetina hiljada proteranih…??? – A preko puta skupštine pun Pionirski park Srba (plus njihova delegacija u skupštini)??? Valjalo bi, Rahoveci, da vidiš TV reprizu i čuješ ispovesti tih Srba o delovanju i efektima zuluma i separatizma? TREĆE, kašeš-savetuješ da mi neinformisani Srbi potražimo istinu o istoriji Kosova kod Antona Beblera, slovenačkog profesora-politikologa(!)? Ovo ne da je neozbiljno nego je provokacija! Da bi se zaštitili Srbi od šiptarskog zuluma i separatist. fašizma – Srbima mora da pripadne pola teritorije-entitet, a drugi entitet albanski bez narušavanja teritor. integriteta Srbije!!!???

  11. g. Josipe!
    Ja sam naucio dobro vasu istoriju, pa za to se osecam sasvim slobodnim, verujte. Svaki covek je slobodan samo kad oseca duh slobode. Kada vi srbi budete naucili dobro nasu alabansku istoriju, i kada ostavite sa strane pezoratine izraze i predrasuda onda slobodno mozemo porazgovarati, jer za sve ima izlaza i dobri resenja ali naravno bez teritorijalnih pretenzija i slicno. Vas recnik ne podrzava pezorative, ja cenim to. Vidi se iz vasih izlaganja taj preobrazenost, medjutim u vas jos deluje ta nostalgija za osvajanje Dardanije. To vam ne valja!! Odnosno jos ima dosta komentara koji nas nazivaju pogrnim imenima (nazivima), kao primer radi” Siptar, Ramadan pa onda Sosoni i drugo. Da ne zaboravim, ja sam veoma zadovoljan kada me uporedite sa g. Cedom, ja se dicim time, znaci i jasam mlad i moderan u mislima i demokrata na kraju krajeva. Znajt jos to” da on predstavlja licnosti 21 veka, bez koga srbija nece moci dalje.

  12. Rado bih nesto napisala, ali toliko je boli i jada, da mi je najlakse cutiti i plakati.

  13. U pravu ste Gospodine Rahoveci, samo sto ste smetnuli sa uma da je istorija Srba delo svetske istorijske nauke a albanska istorija ovako kako je vi predstavljate samo instrument u rukama trenutnih mocnika koji su toliko zakuvali po svetu da im se neumitno blizi kraj. Drzavotvorni i razumni narodi misle vekovima unapred i ne upadaju u ovakve klopke. A koju cete istoriju onda prodavati po svetu videcemo. Sigurno je samo jedno da se na ovo drugo nece dugo cekati.

  14. Privatna imovina Srba je dan danas uzurpirana, o drzavnoj drugi put, 1999/2000 je sav njihov mobiliar i drugo ukradeno, ostalo spaljeno. Ilegalno i besplatno Albanci za licni profit upotrebljavaju livade, polja, sume (skoro potpuno unisceni), izvore mineralnom i pitkom vodu, placeve. Cak su izgradili nekretnine, naravno ilegalno, na privatnoj imovini proteranih Srba – cinjenice su poznati i misijama EU i srpskim ambasadama. A oni jadni (doduse srecni, jer su ‘samo’ proterani – koliko su samo ubijeni, a dan danas ubici nisu osudeni) ne mogu da stave ni korak na svjoj imovini u svojoj zemlji, nego su primorani da zive na sasvim drugim krajevima – i to kao prosjaci!
    I sada nemacki i austrijanski „PR Manager“* uz pomoc Amerikanaca SAD kreirali nov „Image“ za „Brand“: „Kosovar“. „Brandnew“: sa novim imaginarnim osobina: komunikativan, miran, nenasilan. I evo, uspelo nam*, imamo casti da vam na vreme prezentiramo nov „Decal“. Toliko o tome odnosno pojave.

  15. Pozdrav sim mojim diplomatskim rivalima sa Pecat novine!
    Bez obzira na postignuti nivo dialoga, mislim da vredi komunicirati, komentirati i kohabitirati se u svim prilikama i situacijama. Cevek ne treba ziveti u senci!! A dialog smatram kao jezik diplomatije jer
    najposlije smo promenili koja iskustva i misljenja, iako je bilo delimicnih neslaganja i nesuglasica,…ali mimo toga, dekmokratski principi ne nepriznaju nesporazum i inat! I na kraju, koristim priliku da vas pozdravim: g. Zoricu, g. Josipa, g. Boreala, g. Danicu i sve ostale ucesnike u diskusiji. Ja licno mislim da smo makar postali bogati za niansu.
    P.S. Oprtostite zbog jezicke greske, ja priznajem da mi nedostaje dovoljan fond izraza!!!!
    S’postovanjem Rahoveci

    • Srbi, nemojte vise replicirati ovom Orahovcu, sam ce otici. (ako pak ne ode, neka napise sta na albanskom znaco “Rahoveci” i koji je korijen tog imena/toponima). On je nebitan ovdje. Bitne su ove beskicmene splacine iz vrha srpske vlasti zbog kojih ce Brankovic, nakon 600 i kusur godina sjedenja na izdajnickom prestolu, napokon u penziju. Zasluzio je. Dosle su bolje, vece, modernije poturice, vrijedne nagrade Najpoganije koljeno, koja im je svecano urucena u Briselu. Ziri je bio jednoglasan. Nikada u istoriji jedna vlast nije uspjela da ucini tolika zla svom narodu u tako kratkom vremenu. I sami EUropljani su sokirani, mozda vise nego nekoc Nijemci koji su se osjecali kao amateri nakon sto su bili svjedoci ustaske inventivosti u brzom i efikasnom masovnom klanju Srba. Ipak, ovi nasi “i Evropa i Kosovo” majstori zanata su ih sve uspjeli baciti u zasjenak. Jasenovac i hercegovacke jame su zbilja primitivni i tehnoloski zastarjeli u poredjenu sa velicinom i ekspeditivnoscu konc-logora KiM, ciji upravnici Borko Borisov i Gljivica Tacic, po nalogu samo(za)dovolj(e)nog poglavnika Borisa uspijevaju da u svakom turnusu, na mig Brisela, nadmase sami sebe kad treba ojaditi sto vise Srba. Sve uz pjesmu “Ko bi reko cuda da se dese, pa da Ibar mostove odnese..”. A Ibar suzama ne vjeruje. Endi Vorhol je rekao da ce svako na svijetu imati svojih 5 minuta slave. Neron ih je iskoristio da zapali Rim, Mile Budak je na stopericom mjerio koliki je “srbosjekov” ucinak, Cepmen je ubio Lenona,… Istorija ce ove nase gmazove utefteriti u istu crnu knjigu. Zajedno sa evro-americkom zgadijom koja povlaci konce i tako udahnjuje “zivot” inace mrtvim lutkama u liku i nedjelu Borisa (pitam se je li ikad cuo za zemljaka Baja Pivljanina), Malog Zlobe Tacica, Borka …, Cede Belosmrka, Vuka bilo kojeg prezimena,… Zanmo da ce jednom i oni biti ruzan san. Samo, pitam se, sta cemo do tada jos gledati na javi?

  16. @RAHOVECI,,,ovaj siftar rahoveci mi dize pritisak sa njegovom albanskom istorijom.kome to treba da uci.vi siftari ste islamizirani turski cobani i nista vise.50% siftara na KiM do juce nisu imali dokumenta,jer nisu mogli nicim dokazati da su na KiM rodjeni.zahvaljujuci brozovoj ustaskoj politici,koja je bila samo siftarima naklonjena, dobili ste privilegiju i pravo da se udomacite na Kosmetu.ako je mrznja sa Srbima na KiM,jer ste silom hteli da im otmete zemlju,na sve najbrutalnije nacine.pa se mrznja donekle i razume….ali zasto siftari ni u jednoj zemlji diljem planete nisu omiljeni????zato jer ste “civilizovani” malo morgen,,,vas najveci uspeh je kriminal i brutalitet.

  17. Dzaba je vama raspravljati o historiji od sada ce je Rusi pisati, a Cedina narandza narandzasta i okrugla nece da moze, kako kaze Putin tako ce da bude.Od velike Albanije, nista. Jadni oni hriscani tamo do jucer nisu smjeli ni reci da nisu muslimani.Moji su djedovi oduvijek zivjeli na prostoru sadasnje rvatske pa eto ja sam morala otici. Ne znam sta ce se desavati na Kosovu posto su oni tek 50 godina na tom prostoru. Sadasnja vlast misli da su igrice zavrsene ali mi se cini da na Balkanu nista nije zavrseno.

  18. Cestitam 8 mart dan zena, svim citateljicama pocat novine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *