Kandidat pod fantomkom

Piše Nikola Vrzić

Dačićeva policija i Tadićeva diplomatija uspešno su, dugim cevima i olovkom, u samo dva dana zaokružile državnost nezavisnog Kosova. Kakvi su tajni dogovori u Beogradu prethodili dvostrukoj izdaji, nagrađenoj nastavkom EU integracija za obe susedne „države“, Srbiju i Kosovo?

 

Gledajte ih. Boris Tadić podigao bradu, isturio vilicu i nadmoćno se smeška, napokon zadovoljan. Ivica Dačić veselo i sa mikrofonom u ruci, s violinom uz uvce i prstom uzdignutim visoko, u Briselu peva ljubavnu pesmu Halida Bešlića. Ispred bine, uz svog predsednika, njišu se Vuk Jeremić i Dušan Petrović, ministri. Opšta radost, tek osenčena setom Bešlićeve „Miljacke“; ali sarajevski ljubavni jadi, jer drugih jada oni sada nemaju, gube se u opštoj EUforiji. Predložili su ih, naime, za kandidata za člana Evropske unije!
Ovu radost nemamo pravo da im zaboravimo, ni da im oprostimo. Jer srpski je državni vrh, ove nedelje u Briselu, pesmom proslavljao plodove svog prošlonedeljnog napada i na Srbe i na Srbiju. Slavili su zato što je srpska Žandarmerija učinila ono što ROSU Hašima Tačija nisu uspele, rasturivši srpske barikade nezavisnom Kosovu; slavili jer je Borko Stefanović, u ime Srbije, istovremeno nezavisnom Kosovu podario državnost i međunarodno priznanje. Raspevana izdaja. Tako da, zaista, prava na zaborav i oprost nemamo ni mi, ni oni.

TAJNI DOGOVOR SA EULEKS-om
A još koliko prošle srede predsednik Boris Tadić bio nam je utučen. „Ne mogu da iskažem optimizam“, kazao je dok su briselski pregovori o regionalnom predstavljanju Kosova još trajali, a srpske barikade i dalje blokirale puteve koji vode ka Tačijevim carinicima na Jarinju i Brnjaku. „Ali borimo se“, dodao je. Već u noći između srede i četvrtka saznali smo protiv koga se to, tačno, predsednik Srbije bori…
Te je noći, maskirana mrakom i fantomkama koje su im pokrile lica, ali su razotkrile njihovu pravu, banditsku prirodu, srpska Žandarmerija udarila na Srbe na barikadi kod Jarinja. Sledećeg jutra uklonjena je i barikada kod prelaza Brnjak. Srpska je policija zatvorila alternativne, šumske puteve kojima je srpski Kosmet zaobilazio Tačijevu „republiku Kosova“, instaliranu jesenas pomoću EULEKS-a i KFOR-a na Jarinju i Brnjaku. Sever Kosova odsekla je od ostatka Srbije. Tačijeve fantomke s juga, Dačićeve i Tadićeve sa druge strane, severni kosovski geto zatvorile su hermetički. Jedini izlaz: prihvatanje nezavisnog Kosova, oličenog u carinicima i policajcima pod komandom veletrgovca ljudskim organima.
Istovremeno, u četvrtak ujutru carinici i policajci počeli su da kontrolišu i voz Kraljevo-Zvečan. Zvečan i Zubin Potok, Leposavić i Kosovsku Mitrovicu okružilo je nezavisno Kosovo, voljom Tadićeve i Dačićeve Srbije, i takvu realnost ima da prizna svaki Srbin koji hoće da napusti prostor ove četiri opštine.
Nije nam ova sramna srpska izdaja Srba, ovo guranje kosovskih nesrećnika u ralje Tačijeve države, stiglo niotkuda ili neočekivano i odjednom. Reč je o kontinuitetu državotvorne politike Tadićevog Beograda; državotvorne, u smislu njegove pomoći u izgradnji države Kosovo. Podsećamo: briselskim sporazumom o „slobodi kretanja“ – kada se Borko Stefanović izborio da kosovski Srbi više ne smeju da koriste srpske automobilske tablice kosovskih gradova, već „statusno neutralne“ KS tablice – svaki je naš sugrađanin iz južne pokrajine osuđen da postane državljanin „republike Kosova“, budući da su mu za te statusno neutralne tablice neophodna statusno sasvim jasno određena dokumenta nezavisnog Kosova. Od njihove lične karte nadalje.
Ona mala, a tako bestidna noćna akcija srpske Žandarmerije uvertiru je imala u utorak i sredu, kada je u Beograd doputovao Gzavije de Marnjak, šef EULEKS-a. Razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, sa ministrom policije Ivicom Dačićem, sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem. Beležimo zanimljivu pojedinost: da se De Marnjak sastao sa Tadićem i Dačićem saznali smo tek iz (neopreznog?) saopštenja EULEKS-a, pošto  predsednikov i ministrov kabinet o tim sastancima nisu ni obavestili javnost. A obavešteni smo, recimo, da se predsednik tih dana sastao sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (zove se Taleb Raifaji, ako je to ikome bitno), i da su razgovarali o razvoju turističkih potencijala Srbije… Da li ćutanje predsednikovog Kabineta o njegovom kudikamo važnijem sastanku, sa šefom EULEKS-a, svedoči o pokušaju da se sakrije ono o čemu su razgovarali? I o čemu su se, u potaji, dogovorili. Jer, kako je saopštio EULEKS, razgovori su bili „plodonosni“, a razgovarano je o „trajnoj i bezuslovnoj slobodi kretanja na severu“ i podršci EULEKS-a u sprovođenju onoga što je dogovoreno u Briselu. Među onime što je dogovoreno je i IBM sporazum o uspostavljanju granice između Srbije i Kosova, kojem su prepreka (bile) srpske barikade pred Jarinjem i Brnjakom. Pa je baš posle tog plodonosnog razgovora srpska Žandarmerija nasrnula na Srbe, čuvare tih barikada…
De Marnjak je pride, u intervjuu „Tanjugu“, otkrio i da se razgovaralo i o (ne)funkcionisanju suda u severnom delu Kosovske Mitrovice još od proglašenja kosovske nezavisnosti, i da će se „videti šta će biti u narednim danima i nedeljama. Naši tužioci i sudije sprečeni su da uđu u sud. Nadam se da ćemo uskoro moći to da promenimo. Razuman sam optimista da ćemo uskoro moći da nastavimo naš posao tamo. To je važno za ljude i svakodnevni život, a naši tužioci i sudije su spremni“. Uzmemo li u obzir i da je Volfram Mas, ambasador Nemačke u Beogradu, ovih dana zloslutno ponovio da „imamo određena načelna očekivanja koja se odnose na lokalne izbore i paralelne strukture, koje je kancelarka Angela Merkel formulisala, i to se nije promenilo“, razložno je pretpostaviti da će „u narednim danima i nedeljama“ EULEKS – uz dogovoreno, tiho mirenje Beograda sa realnošću – pokušati da i na severu Kosova uspostavi vladavinu prava. Odnosno, da i tu instalira tužioce i sudije koji će sprovoditi ustav i zakone nezavisnog Kosova.
A tome će, po logici stvari, prethoditi uklanjanje preostalih barikada, onih koje su van domašaja Dačićevih i Tadićevih žandara pod fantomkama. Beograd je, tvrdi beogradski dnevnik „Pravda“ pozivajući se na svoj izvor u EULEKS-u, dao „zeleno svetlo da KFOR, kosovska policija i EULEKS specijalci preduzmu mere na uklanjanju barikada sa kosovske strane“. Navodno, „Beograd se saglasio da stoji po strani tokom akcije uklanjanja barikada, ukoliko ih u narednih najviše deset dana Srbi sami ne uklone“.
Mada bi, s obzirom na pokazane rezultate, možda i najprobitačnije bilo da Hašim Tači i EULEKS angažuju maskirane srpske žandare, da oni razbiju barikade kosovskih Srba. Time bi i Rezolucija 1244, deo koji govori o povratku srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu, bila ispunjena, i svi bi mogli da se pohvale svojim uspehom…

ISTORIJSKI TEST IZDAJE

[restrictedarea]

Prošlonedeljna živa diplomatska aktivnost, otpočela sastancima sa De Marnjakom (i Talebom Raifajiem), nastavljena je kada je u Beograd, iznenada, doputovao Gvido Vestervele, nemački ministar spoljnih poslova. Ne znamo da li je sa sobom poveo i Mihaela Mronca, svog bračnog druga. Ali posle sastanaka koje je imao sa predsednikom Tadićem i šefom srpske diplomatije Jeremićem videli smo da se svi oni zadovoljno smeškaju, i nećemo ni da nagađamo šta je tačno ambasador Mas mislio kada je, posle ovih susreta, rekao da su nam odnosi postali „ekstremno bliski“. Tek, priznao je sam Jeremić, Vesterveleova poseta („Znak priznanja za sve ono što ste učinili i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali“) bila je „ključna za postizanje dogovora Beograda i Prištine“. Čime je tačno Vestervele ohrabrio (srpskim jezikom rečeno: naterao, primorao, ucenio…) Jeremića i Tadića da prihvate jedan od dosad najpogubnijih briselskih dogovora, pokazaće nam, možda, neki novi Vikiliks…
Elem, pošto je Vestervele pogurao Tadića i Jeremića za tih nekoliko poslednjih metara, Borko Stefanović je u Briselu postigao sporazum kojim je Srbija, kažu, pobedila. Tako reče Boris Tadić: „Postignutim dogovorom politika ‘i Evropa i Kosovo’ koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test, čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeđuje evropsku budućnost Srbije, čuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistočne Evrope“. Na predsednika se, u pohvalama predsednikovoj politici, nadovezao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas: „Zahvaljujući takvoj politici danas u Srbiji niko nije gubitnik, jer današnji dobitnik su Srbija i svi njeni građani koji žele bolji život i sebi i svojoj deci“. Dok se Ivica Dačić pohvalio da je „Srbija pokazala da zna da štiti nacionalne interese“ i da „to može da se postigne insistirajući na konstruktivnom i mirnom rešenju“.
Onda su slobodnim srpskim medijima prodefilovali analitičari koji su nas uveravali da se u Briselu zaista dogodilo to što je Tadić rekao da se dogodilo. „Postignuti dogovor je veliki uspeh srpske diplomatije u izuzetno teškim uslovima“ (Vladimir Todorić, Centar za moderne politike), „Srbija je uspela da zaštiti svoje vitalne interese u poslednjoj rundi pregovora“ (Nikola Jovanović, časopis „Izazovi evropskih integracija“), „Za Beograd je značajno to što će pored naziva Kosovo biti navedena Rezolucija 1244“ (Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj), „Na duži rok Srbija je uspela da dobije određeno priznanje i simpatije tamo gde ih ranije, možda, nije imala“ (Sonja Liht, Fond za političku izuzetnost), „Iz Brisela su stigle dobre vesti za Srbiju…“ (Predrag Simić, bivši ambasador u Parizu)
Bednici, svi oni zajedno. Zato što je Srbija, Borkovim briselskim sporazumom, omogućila Kosovu da postane ono što dosad nije bilo. Država; međunarodni subjekt. Omogućio je Borko Stefanović nezavisnom Kosovu da „učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima“ (tačka 4) i da samostalno potpisuje sve ugovore i dokumenta (tačka 5). Time je Srbija prihvatila jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i direktno se odrekla Rezolucije 1244, budući da je UNMIK-u oduzela pravo i obavezu da, u ime te teritorije, naše pokrajine, prisustvuje regionalnim sastancima i potpisuje međudržavna dokumenta. Sva dokumenta dosad je, naime, potpisivao UNMIK. Ubuduće, potpisivaće ih predstavnici Kosova. („Nismo zainteresovani da učestvujemo na sastancima gde se svi učesnici slažu o učešću Kosova“, već je izjavio portparol UNMIK-a Olivije Salgado). Zastave Srbije i Kosova zavijoriće se ravnopravno, jedna pored druge, već prvom prilikom (osim u Beogradu i Prištini. Tačkom 7 ostavljena je mogućnost da budu istaknute samo zastave domaćina i EU, tek da dogovor ne bode oči domaćoj javnosti)… Ako su nam to dobre vesti, onda smo mi Šiptari. Ili nas oni bednici žestoko lažu.
I sasvim je jasno da je famozna fusnota, zvezdica pored imena Kosovo („Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa UNSB 1244 i mišljenjem MSP-a o Deklaraciji nezavisnosti Kosova“), o kojoj se, tobože, toliko pregovaralo, samo jadna maska namenjena srpskoj javnosti, maska koja ne znači ama baš ništa. Sa zvezdicom ili bez nje, da podvučemo, predstavnici Kosova će učestvovati u regionalnim organizacijama nezavisno i od Beograda i od Rezolucije 1244, odnosno UNMIK-a.
Štaviše, nije Srbija odobrila nezavisnom Kosovu da učestvuje samo u regionalnim, balkanskim organizacijama, već ga je lansirala i prema EU integracijama („To takođe uključuje sastanke sa institucijama EU u okviru evropske agende“, stoji u tački 10 sporazuma). Direktna posledica tačke 10 stigla je već ove nedelje, kada je Savet EU „primio k znanju nameru Evropske komisije da pokrene izradu Studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova“, i samo Španiji i Kipru imamo da zahvalimo što formulacija nije bila i povoljnija po Kosovo. Za razliku od njih, predsednik Srbije, taj borac za naše interese ako smo mi Šiptari, rekao je da se „ne protivi otvaranju razgovora EK sa Prištinom o Studiji izvodljivosti“… Pa je nonšalantno, kao da ga se to baš i ne tiče, dodao: „Ukoliko je Studija izvodljivosti način da se približimo priznanju nezavisnosti Kosova, onda to nije problem samo za Srbiju, već za sve. Ne mešam se u pitanja EU, to je na državama članicama“. Strašno.
A naravno da sve može da bude još i gore. Da spomenuta tačka 10 sporazuma – koja govori da se zaključci odnose na „postojeće i buduće međuvladine organizacije ili sporazume čiji je cilj da promovišu saradnju, ili integraciju u regionu Balkana“, kao i „sastanke sa institucijama EU u okviru evropske agende“ – bude pročitana i kao dozvola da Kosovo (sa zvezdicom) bude učlanjeno i u druge međunarodne organizacije. Ali o tom potom, malo strpljenja, to nam tek sledi…
Uostalom, kakav je, tačno, efekat proizvela „diplomatska pobeda Srbije“ i položeni „istorijski test“, posvedočila je, recimo, američka državna sekretarka Hilari Klinton: „Ovo je važan korak za Kosovo. Ovi dogovori u skladu su sa njegovom nezavisnošću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom, i time približavaju Kosovo njegovoj punoj integraciji u Evropu, što SAD nastavljaju da podržavaju“. A i šefica EU diplomatije Ketrin Ešton i Štefan File, evropski komesar za proširenje, posle briselskog sporazuma saopštili su da će „Kosovo od sada imati istu evropsku perspektivu kao i drugi u regionu“…
I zaista, Kosovo je već započelo proceduru učlanjenja u ukupno 36 regionalnih inicijativa i organizacija, i to kao punopravni član, „a ne posmatrač ili pridruženi član“, kako reče Petrit Selimi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova.

SAKRIVENI PROTOKOL
Od silne buke zbog pobede fusnotom u potpunu je, i potpuno nezasluženu, senku pao dogovor koji je Borko Stefanović postigao u Briselu prošle nedelje; „tehnički protokol“ o implementaciji IBM dogovora o uspostavljanju granice između Srbije i Kosova, postignutog 2. decembra 2011. godine. „Ovime su zaključci iz decembra prošle godine pretvoreni u operativni sporazum“, stoji u saopštenju pres službe Evropske unije. Tekst „tehničkog protokola“ nije obznanjen, sasvim sigurno ne zbog brige da javnost ne bude zamorena dosadnim, tehničkim detaljima. Jer, podsećamo, sporazumom o granici Srbija je prihvatila Tačijeve carinike i policajce na svim prelazima između Srbije i Kosova (tačke 4 i 5), dok je tačkom 6 („Srž sporazuma je jasna podela legalnih dužnosti i odgovornosti jurisdikciji svakoj od strana“) prihvatila i Ustav Kosova, onaj koji srpsku pokrajinu definiše kao nezavisnu „republiku Kosova“, i sve ostale zakone koji iz tog ustava proizlaze. A to, na kraju krajeva, znači i da je, istovremeno, sve svoje institucije na Kosovu – od Skupštine opštine, pa nadalje – proglasila nezakonitim, „paralelnim“, jer ne mogu na jednoj teritoriji da funkcionišu dva suprotna pravna sistema… Baš kako je Angela Merkel prošlog leta tražila.
I tako, samoosakaćeni i maskirani fantomkama, dođosmo na pola koraka do sticanja statusa kandidata za člana EU, statusa koji „neće doneti poboljšanje životnog standarda za većinu stanovništva. Njime se ne kupuje ni hleb, ni gorivo. On ne donosi ni više sredstava iz fondova Evropske unije“ (Mihael Erke, direktor „Fridrih Ebert“ fondacije u Beogradu). Posle rasprave u ponedeljak, koja se neočekivano odužila i dobrano u utorak, šefovi diplomatije zemalja EU „preporučili su da Srbiji bude odobren status kandidata i iščekuju da ovu odluku potvrdi Evropski savet u martu“. Đavo se krije u sitnicama, a đavolak je ovde sakriven u tome što već šefovi diplomatije zemalja EU nisu dodelili Srbiji status kandidata, iako su mogli, već su konačnu odluku prepustili šefovima država ili vlada koji se sastaju u četvrtak.
Iako sve deluje kao da je Srbija već postala kandidat, možda i nije toliko izvesno. Jer, kako reče Boris Tadić, „to je samo preporuka, ostaje još odluka Saveta EU i postoji mogućnost da se ova preporuka poništi. Nije sve gotovo, mi nastavljamo i ovih 48 sati do sastanka Saveta EU da radimo što smo do sada radili“. Da li predsednik samo prenaduvava opasnost od uskraćivanja kandidature, ne bi li nam ona postala još milija kad je ipak dobijemo? Predsednikovom zaslugom, naravno. Ili je glas moćne Rumunije, koja tobože zbog položaja Vlaha odjednom osporava naš status, toliko jači od Nemačke, Francuske, Velike Britanije i svih ostalih na gomili? U to, iz sve snage, pokušavaju da nas uvere i vlastodršci i mediji koje oni kontrolišu. Ili Tadić zna nešto što mi ne znamo? Recimo, da nismo ispunili nijedan od tzv. „Kriterijuma“ iz Kopenhagena – među kojima su i vladavina prava, funkcionisanje tržišne ekonomije i sposobnost države da se nosi sa pritiscima konkurencije i tržišnim snagama u okviru EU – a oni su nam takođe uslov za približavanje EU. Jer, komesar File „ozbiljno je zabrinut zbog reforme pravosuđa u Srbiji i veoma je nezadovoljan nacrtom antikorupcijske strategije“, i takvu su ocenu njegovi saradnici već uputili članicama EU, tvrdi „Danas“… Da li tu leži pravi razlog Tadićeve zabrinutosti?
Ali to zapravo i nije naš problem, jer unapred znamo da ćemo koristi od kandidature imati taman koliko smo je u ove četiri godine imali od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nimalo, ne računajući gubitke koje smo pretrpeli zbog ukidanja carina. Ono što bi trebalo da nas zabrine, jeste Tadićeva najava: „Nema opuštanja i nema predaje. Borimo se do kraja i nikada nećemo odustati“. Prošli put kada je najavio nastavak borbe, Žandarmerija je razjurila Srbe koji protestuju protiv Tačija, a Borko Stefanović se u ime Srbije saglasio da je Kosovo samostalna država. Šta je sledeće? Lomljenje preostalih barikada, upad u sud u Mitrovici, neodržavanje lokalnih srpskih izbora na Kosovu i Metohiji…? U svakom slučaju, ovo je obećanje koje će, verujemo, predsednik ispuniti. U to nas je, uostalom, uverio ove nedelje u Briselu, kada je u horu sa Ivicom Dačićem veselo proslavio upućivanje nezavisnog Kosova na evropski put i uspeh srpskih policajaca koji su, na našu večitu sramotu, sa tog evropskog puta nezavisnog Kosova uklonili srpske barikade.

___________________

Pismo momka s porušene barikade srpskom žandaru

Dok ti čuvaš platu, ja čuvam svoj dom. Sestru sam izgubio, ali neću majku. Oca sam izgubio, ali neću očevinu. Braniću i majku i ognjište dok sam živ, dok ti braniš fotelju i novac, a ja ti pravim problem, kako kažeš.
Da li bi tu cev koju si sinoć upirao u mene iskoristio kada bi dobio naređenje? Kako možeš pred svoju decu znajući da si učestvovao da se oduzmu moja? Kako možeš naređenje da staviš ispred svog naroda, morala i pravde? Kako uopšte naređenje možeš da staviš ispred jednog poštenog i čestitog čoveka?
Moj otac je poginuo braneći otadžbinu kao tvoj kolega, policajac. Kada bi samo znao da mu je sina rođenog, njegov brat po dužnosti u odbrani mira i otadžbine, ugurao cevkom automata u šiptarsku zločinačku kvazirepubliku.
Ima li srca pod tom fantomkom? Čije je to srce?
Dok sebi smišljaš opravdanja misli i o tome kako si noćas izdao svoju decu, svog palog saborca, svoju otadžbinu kojoj si dao zakletvu, svoj narod koji si se zakleo da čuvaš. Praviš granicu između Srbije i njenog srca. Između nas Srba na Kosovu i vas Srba iz centralne Srbije. Dokle ide to. Ima li Boga u tebi?
Iskreno,
Milan sa barikada, momak koji brani očevinu

[/restrictedarea]

28 komentara

  1. “Nada je dobar doručak, ali loša večera”.Poslije ove Bekonove tvrdnje citirao bih i Čingiza Ajtmatova”Narod je more!Ima i dubine i plićake”.
    Kada je prije nekoliko godina Boris Tadić započeo sa pansofijom i Kosovo i Evropska unija svaki iole zdravorazuman Srbin je sumnjičavo vrtjeo glavom.Što su nas više opsjedale strašne ale sa zapada više smo se i gubili u beznadju.Bekon je pogodio na srpskom pitanju.No, maksima Ajtmatova?Narod nije more.Narod je plićak.Jer kako drugačije shvatiti da plitki(čitaj prozapadni, potkupljeni)Srbi ubjede duboke svetosavske, lazarevske, karadjordjevske,vidovdanske,opančarske Srbe da nisu okupirani,da Kosovo nije prodano,da Amerika i NJemačka u Srbije mjere i premjeravaju.
    Kako je moguće da neko u Srbiji vjeruje Tadiću,Dačiću,Vuku Draškoviću, Čedi Jovanoviću?Je li nas to opasao Domanovićev sindrom slijepog vodje?Ima li stvarno još neko da iz dna duše vjeruje u Tadićeve tvrdnje da je Kosovo sačuvano i da smo deo evropske porodice?Ako ima takvih onda su nam i dubine plićaci.Onda neka Srbi tapšu Dačiću na pjesmi u Briselu.
    Mislim da bi mnogo bolje bilo da je Tadić pozvao vojsku i policiju i iz Prištine plačući zacvilio “Čudna jada od Brisela grada!!!”

  2. Interesuje me koliko je kostala ova prazna kandidatura: u zivotima, novcu i teritoriji? Je li ovde kraj okupacije ili ce biti jos zrtava ?

  3. Mene ne čude ni Boris, ni Borko Borisov, ni Ivica, ni Čedica, ni marica. Cela Srbija ih zna, zna da su plaćenici neprijatelja, peta kolona, svesni i nesvesni Srbije.
    Čudi me samo što cela Srbija kuka i žali se na njih, a niko se ne dogne da ih pita da li znaju šta rade, i zašto to rade. Svi čekaju da to urade radikali, da se okupe radikali i da odrade neki prljav posao, e da bi posle moglo da se pljuje po njima. Nema ni Koštunice, niti ikog drugog. Ovo nije srpski režim,čudi me da ga tako zovu neki. Ovo je plaćenički strani, protivsrpski režim, a od Srba u njemu ima najviše Crnogoraca.

    • Pitate zasto, jer su traumatizirani, zato ne pitaju, zato se ne bune.
      A mocni (sila) zloupotrebljavaju njihov strah.

  4. NEMOJTE VISE pisati i pricati o TADICU i DACICU i ostalim PRODANIM DUSAMA. Pocmite vec jednom pisati i o onima koji su po svojoj prirodi DUZNI da zaustave ove PRODANE. Sta se desava sa srpskim INTELEKTUALCIMA, tko je stvarna OPOZICIJA, sta je sa PATRIOTIMA,sta cine LJUDI DOBRE VOLJE, i hoce li se isti PROBUDITI dok jos postoji SRBIJA kakva – takva, ili ce sve PRESPAVATI i probuditi se svatko u svojoj kuci, ali u nekim novim, “nekada” susjednim DRZAVAMA.

    • „Ljudi dobre volje“ iztrazivaju (ukoliko im je to moguce):
      – koje drzave imaju ili su imali nuklearne elektrane
      – sta se desavalo i/ili desava sa radioaktivnim otpadom: kako se, gde i u kojim drzavama deponira
      – koje drzave nemaju nuklearne elektrane, a su ipak ugrozeni i zloupotrebljeni kao deponija
      i objavljaju.

    • „Ljudi dobre volje“, pod uslovom da su politicki svesni i da poseduju hrabrosti, tuze/prijave nedelo licno, u svojem imenu, ne cekaju da to „organi“ ucine.

  5. Dobro dosli u Grcku!!!

  6. Zoran 1953, naprotiv, veoma je vazno da je napisano (Bravo za clanak!). Kako drugacije postici rasvetljavanje, dostici biraca? Napisana forma je naravno i vazna za samu tuzbu odgovornih. Napisano pokaze nesaglasnost i stavlja u pitanje validnost. Pa i Vasi napisani(!) komentar je vazan, jer on vodi prema pribeleski o stanju sudstva itd. A osobe koji rasvetljavaju, kao sto je ovaj zurnalist(?) i drugi ozbiljni zurnalisti, ali i Vi i Vama slicni, imaju pored znanja i hrabrost.
    A znanje i hrabrost je potrebno za naknadni postupak nakon analize briselskog sporazuma, pregovora/dogovora, Eulex-a, Vlade (nacin i razlog dobivanja birackih glasa) u pogledu „void ex tunc“. I nikako zaboraviti da su ljudi traumatizirani. Pozabavite se s time kako se znanje o posttraumatski stresni poremecaj (engl. Posttraumatic Stress Disorder (PTSD)) moze zloupotrebiti.

  7. sto se ne oglašava SPC, nema nikakvih reakcija ,

  8. KANDIDAT pod fantomkom, po nagoveštaju iz Evrope, Boris Tadić će uskoro dobiti “nagradu” od Saveta Evrope za doprinos pomirenju Srba i Albanaca i evro-integracija (zvanično-legalno predaje celo Kosovo Albancima, a do juće govorio da ne može “jedna strana da dobije sve – a druga da izgubi sve”)(!)? TADIĆU NAGRADA – TAČIJU KOSOVO!……. NIJE DŽABE B. Tadić govorio za vreme rešavanja statusa Kosova od 1999. do 2008. god: “Srbija nikad više neće ratovati” (davao signal-logističku podršku Albancima da otmu celo Kosovo!Zašto unapred otkriva srpske pozicije, neka misle Albanci dali će Srbija ratovati?)!? Ka tom cilju je i ukinuta vojska i uništavano vojno naoružanje u Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu,,,! SVAKA politička ODLUKA predsednika Srbije Tadića je usmerena da ne ometa INSTALIRANJE KOSOVO DRŽAVE i da zamaže oči Srbima o navodno očuvanju integriteta Srbije! NA PRIMER, za vreme najbitnijeg vremen. perioda za rešavanje STATUA od 1999. d0 2008. TADIĆ je govorio: “Srbija mora da se suoči sa političkom prošlošču i zločinima? – Zašto to niko ne traži od Kosovskih Albanaca – suočavanje sa prošlošću, jer su na Kosovu zadnjih 50. godina vršeni nevidjeni zulumi i etničko čišćenje Srba (države koje hoće da priznaju Kosovo da imaju to na umu)!? GOVORIO je TADIĆ da Srbija mora da prihvati REALNOST na Kosovu, a nije smeo, nije hteo da kaže da ta “realnost” nije realna-objektivna, nego je proizvedena 50-togodišnjim albanskim separatističkim fašizmom i etničkim čišćenjem Srba (da ceo svet zna o čemu se radi)!? TAKODJE je TADIĆ (demokratska vlast) prihvatio četiri PRINCIPA za rešavanje STATUSA KOSOVA (nametnuta od Saveta Evrope u dogovoru sa Albancima, da se otme Kosovo). i to: Prvi, NEMA PODELE (da bi se celo Kosovo dalo Albancima); Drugi, NEMA POVRATKA na period pre Miloševića-1999. (da ne bi medjunarod. zajednica videla da su Albanci pre Miloševića imali svu vlast (država u dežavi), dobijali nekoliko decenija novčane fondove za nerazvijeno Kosovo, imali veća prava od Srba i Univerzitet, i sprovodili nevidjene zulume nad srbima i etničko čišćenje); Treći, NEMA PROMENE GRANICA (a postavljaju granicu); Četvrti, da se prihvati REALNOST na Kosovu (roizvedena separatističkim fašizmom i etničkim ćišćenjem Srba. Zbog sadašnje realnosti nije dozvoljen povratak 250.000. proteranih Srba sa Kosova))(!!!)? DA ČUDO bude još veće, Srbija je prihvatila ČETIRI PRINCIPA za Status bez prigovora, nije tražila obrazloženje niti je imala svoj stav (istorijska veleizdaja): Srbija nikada neće priznati Kosovo ali sve je uradila da ga izgubi)!!!???……….NAPOMENA: Može li redakcija PEČATA da reprezentuje ova pitanja (u ovom komentaru navedena) lično BORISU TADIĆU da da ODGOVOR za srpski narod i medjunarodnu zajednicu???

  9. BORBA CE TRAJATI DOK NE SPADNU LANCI SA RUKU SRBINA…AMIN.

    • G. Josipu!
      Vec drugi put pisete,ustvari, provocirate kako bi rekao albance
      vasim nepravednim komtarima.vi gospodo fabricirate stavari kada navodite nesto sto ne posedujete argumente. najbolje vama preporucujem da citate clanak od dr. Antona Beblera, poznatog profesora politikologa i filozofa iz Ljubljane “Prepustena prilika” tamo imate sva objasnjenja u vezi istorije Kosova i ucinjenih nepravde prema albancima. A onda mislim da cete vi i, svi ljudi poput vas imati sasvim drugo misljenje kada se tice albancima i Kosova. to je cinjenica!!!
      Naprosto vi se zalite, kako albanski tribalisti, tobozje nekad koristili takozvani jugosrpski fond za nerazvijenu podrucju -KOSOVA. premda bi te zamolio g. josipe! evo menjam semiotiku naspram vase zelje. Medjutim vi treba da spominjete i onu drugu stranu medalja, tj. kolike ste vi svih iz jugozone koristili nasa bogatsva pocevsi od SKS-a, pa sve do danas. to je neprocenjiva stvar…!!! Dalje govorite o iseljavanja srba sa Kosova! opet gresite, vasa visosti!. svih oni su bili nekda iseljenici iz svi krajeva Jugonostalgije pa su se vratili zbog ekonomskih razloga, ne zbog nasilje, cinjenica jest siromastvo i slicno ,zapamtite…! ja sam jedan obican gradjanin ali ne mogu da se slazem s’vama. I na kraju krajeva, humana obaveza mi je da upoznam vasu omladinu sa istinom. ipak mislim da vec jednom srbi treba prihvate novu stvorenu realnost na podrucju Balkana. Vi gospodine josipe, kako ste poceli, ponovo u nove sukobe, nesto sto ja ne bi zeleo da se desi jer mi albanci smo probali nasilje u nasu kozu. mi znamo sto znaci sila i za to nikome ne zelimo zla!!! s’postovanjem Rahoveci

      • Gospodine Rahoveci, zaista se mnogo trudite da nasa omladina spozna istinu… samo, koju? Moji preci su sigurno mnogo duze zive na podrucju Srbije nego vasi, i niti jednog momenta nisu smatrali podrucje na kojem zive delom neke druge drzave (sto inace vasi sunarodnici uporno propagiraju) nego iskljucivo delom drzave u kojoj zive, Srbiji. Nema novostvorenih realnosti, osim cinjenica koje ce kad tad dati za pravo da stvaramo “nove” realnosti, zar ne? Cenim Vas pomiriteljski ton, ali ipak je kasno za to… a to i sami znate ukoliko pratite dogadjaje 40 pa i vise godina unazad. Da ste bar komunista, pa internacionalista, da nekako i razumem svo to silno pisanije…ovako… realnost je da cemo se vratiti tamo, i nadam se da cete docekati taj dan, a onda cemo opet pricati o svemu…

        • Gospodine Boreal,
          Najveca vam hvala sto ipak razumete moj uctiv stav za dobrobit nasih obje drustava i narode. Ili princip reciprociteta da nazovemo!!! To je dobar pocetak za prihvatljivija i bolja resenja stvari!. Naravno pocetak nade, bar ja tako mislim!!! Nama dialog jos nedostaje ali razbijanje milosevicevih karizma je pocelo. No nije bitno vi kao srpski narod mozete zadrzati idolatrijski politicki KULT te figure, odnosno coveka koji je zapoceo glupi rat. Medjutim smatram da jos ne razumete nas koncept o balkanu bez granica, pa jos ne razumete sto je data rec BESA. procitajte Bekima Fehmiu. Dok vi u mesto miroljubive koekzistencije medju narodima, podrzavate jos uvek akademsku elitu iz Memoranduma SANU 1986 g., koja je po svaku cenu zeljela sacuvati hegemoniju nad ostalim narodima pogotovo nad albancima u ovoj podrucji ili bolje receno koncept” stvaranja Velike Srbije, tj. gospodo prevazidjen slucaj, te ideje iz proslosti ostavili smo iza ledja kao nazadne za 21 veku. Koncepte koje krojite ne odgovara modernom balkanu. No ostavime to. Moram za cas vratiti unazad,…ne daj boze da t’i nedostajti 50 clanova porodice za tren oka, onda i vi biste drugacije pisali i govorili. Jer mi albanci najozbiljnije shvatamo sta znaci zlo i genocid koji donosi rat, sta znaci holokaust kao zlocin nad ljudskom bice., mi vise od bilo koga smo ucili iz istorije!!! Ta kuga jos nije pogodila drzavu Srbiju, kao nas albance, a i nisam zeljan toga bilo kuda!!!
          A sto se tice, vracanje drzave srbije na tlu Kosova, stare DARDANIJE, to je imaginarno,.. to je platonska, to je vas san. Kad smo tu, vi ste interesanti narod,…vi citate samo vasu literaturu, dajte dragi prijatelji malo dalje, proceljajte i ostalo, pa i albansku literaturu zasto da ne, ona nije kit ubica!!. Ja sam procitao i vaseg Andrica, i vaseg Cvijica, i vaseg Cubrilovica,..i vaseg garasanina…i vaseg Rankovica, za nas nema tabu teme! Pa i vase ravnogorce i njihove programe i pesme, naravno. Sve je to samo pogrom. Onda vasu himnu “Tamo daleko, daleko od more” sama cinjenica pokazuje realnost ali vi se ne neogranicite od toga. Mi albanci, verujte sto vise citamo vasu filozofiju, vase doktrine i drugo, manje se bojimo od vas. Jer vasih uzastopni napadi nas cine imunih!!
          Uz dobru zelju da sto vise upoznate albanske tradicije, istorije, obicaje i nasu gradjansku humanost i ljudske manire, pozdravljam vas, pa i g. Josipa, nema veze da je njegov stav malo ostriji. S’potovanjme rahoveci

      • Gospodine Rahoveci, u recenici : ” vi iz jugozone koristili nasa bogatstva” ste rekli sve.Pocnite malo da se bavite svetskom istorijskom naukom pa cete videti ko ste, odakle ste dosli na Balkan, sta je ko kome oteo. Da bi ste poucavali srbsku omladinu, potrebno je malo vece znanje od onog koje se nalazi u politickim pamfletima pisanim po narudzbini momentalnih belosvetskih mocnika. A treba da naucite da se imenica Srbi se pise velikim slovom.

      • “Vi gospodine josipe, kako ste poceli, ponovo u nove sukobe, nesto sto ja ne bi zeleo da se desi jer mi albanci smo probali nasilje u nasu kozu. mi znamo sto znaci sila i za to nikome ne zelimo zla!!!”
        Recite to koljaču Tačiju i zašto se prikrivaju njegova zlodela ???

  10. g.Rahoveci! VI NEGIRATE da su od 50-tih godina naovamo sve bivše republike ulagale ogromne novčane fondove u nerazvijjeno Kosovo, a od 1975. je duplirana pomoć, i plus je naloženo da sve republike izgrade (izgradili su) po jednu fabriku na Kosovu (naloženo je još fabrika, ali su tu politiku ugrozili albanski separatisti)! Dali si mlad i indoktriniran ili svesno falsifikuješ istinu-srvarnost, to je pitanje? DRUGO, što kažeš – da bi ti najbolje objasnio srpskoj omladini “istinu”(!)? Vrlo perfidno nastupaš! Dosta nam je jedan Čedomir Jovanović (ne treba nam hiljadu) koji je tako reći kao omladinac sa delegacijim (N. Mičić, Ž. Korać i drugi…) nakon 2000.-te išao u Prištinu po instrukcije da propagira kosovsku “realnost” i “državu Kosovo”(!)? – Zašto samo “srpskoj omladini” da objašnjavaš istinu…koja nije rodjena u gore-navedenom periodu i skoro da ništa ne zna o nevidjenim zulumima i progonu Srba u to vreme!? – Neka srpska ili albanska televizija iz Prištine REPRIZIRA Sednicu SAVEZNE SKUPŠTINE (predsednik Ilijaz Kurteši-albanac) 1987. god kada je donešena JUGOSLOVENSKA PLATFORMA o Kosovu – za zaustavljanje iseljavanja Srba sa Kosova i povratak više desetina hiljada proteranih…??? – A preko puta skupštine pun Pionirski park Srba (plus njihova delegacija u skupštini)??? Valjalo bi, Rahoveci, da vidiš TV reprizu i čuješ ispovesti tih Srba o delovanju i efektima zuluma i separatizma? TREĆE, kašeš-savetuješ da mi neinformisani Srbi potražimo istinu o istoriji Kosova kod Antona Beblera, slovenačkog profesora-politikologa(!)? Ovo ne da je neozbiljno nego je provokacija! Da bi se zaštitili Srbi od šiptarskog zuluma i separatist. fašizma – Srbima mora da pripadne pola teritorije-entitet, a drugi entitet albanski bez narušavanja teritor. integriteta Srbije!!!???

  11. g. Josipe!
    Ja sam naucio dobro vasu istoriju, pa za to se osecam sasvim slobodnim, verujte. Svaki covek je slobodan samo kad oseca duh slobode. Kada vi srbi budete naucili dobro nasu alabansku istoriju, i kada ostavite sa strane pezoratine izraze i predrasuda onda slobodno mozemo porazgovarati, jer za sve ima izlaza i dobri resenja ali naravno bez teritorijalnih pretenzija i slicno. Vas recnik ne podrzava pezorative, ja cenim to. Vidi se iz vasih izlaganja taj preobrazenost, medjutim u vas jos deluje ta nostalgija za osvajanje Dardanije. To vam ne valja!! Odnosno jos ima dosta komentara koji nas nazivaju pogrnim imenima (nazivima), kao primer radi” Siptar, Ramadan pa onda Sosoni i drugo. Da ne zaboravim, ja sam veoma zadovoljan kada me uporedite sa g. Cedom, ja se dicim time, znaci i jasam mlad i moderan u mislima i demokrata na kraju krajeva. Znajt jos to” da on predstavlja licnosti 21 veka, bez koga srbija nece moci dalje.

  12. Rado bih nesto napisala, ali toliko je boli i jada, da mi je najlakse cutiti i plakati.

  13. U pravu ste Gospodine Rahoveci, samo sto ste smetnuli sa uma da je istorija Srba delo svetske istorijske nauke a albanska istorija ovako kako je vi predstavljate samo instrument u rukama trenutnih mocnika koji su toliko zakuvali po svetu da im se neumitno blizi kraj. Drzavotvorni i razumni narodi misle vekovima unapred i ne upadaju u ovakve klopke. A koju cete istoriju onda prodavati po svetu videcemo. Sigurno je samo jedno da se na ovo drugo nece dugo cekati.

  14. Privatna imovina Srba je dan danas uzurpirana, o drzavnoj drugi put, 1999/2000 je sav njihov mobiliar i drugo ukradeno, ostalo spaljeno. Ilegalno i besplatno Albanci za licni profit upotrebljavaju livade, polja, sume (skoro potpuno unisceni), izvore mineralnom i pitkom vodu, placeve. Cak su izgradili nekretnine, naravno ilegalno, na privatnoj imovini proteranih Srba – cinjenice su poznati i misijama EU i srpskim ambasadama. A oni jadni (doduse srecni, jer su ‘samo’ proterani – koliko su samo ubijeni, a dan danas ubici nisu osudeni) ne mogu da stave ni korak na svjoj imovini u svojoj zemlji, nego su primorani da zive na sasvim drugim krajevima – i to kao prosjaci!
    I sada nemacki i austrijanski „PR Manager“* uz pomoc Amerikanaca SAD kreirali nov „Image“ za „Brand“: „Kosovar“. „Brandnew“: sa novim imaginarnim osobina: komunikativan, miran, nenasilan. I evo, uspelo nam*, imamo casti da vam na vreme prezentiramo nov „Decal“. Toliko o tome odnosno pojave.

  15. Pozdrav sim mojim diplomatskim rivalima sa Pecat novine!
    Bez obzira na postignuti nivo dialoga, mislim da vredi komunicirati, komentirati i kohabitirati se u svim prilikama i situacijama. Cevek ne treba ziveti u senci!! A dialog smatram kao jezik diplomatije jer
    najposlije smo promenili koja iskustva i misljenja, iako je bilo delimicnih neslaganja i nesuglasica,…ali mimo toga, dekmokratski principi ne nepriznaju nesporazum i inat! I na kraju, koristim priliku da vas pozdravim: g. Zoricu, g. Josipa, g. Boreala, g. Danicu i sve ostale ucesnike u diskusiji. Ja licno mislim da smo makar postali bogati za niansu.
    P.S. Oprtostite zbog jezicke greske, ja priznajem da mi nedostaje dovoljan fond izraza!!!!
    S’postovanjem Rahoveci

    • Srbi, nemojte vise replicirati ovom Orahovcu, sam ce otici. (ako pak ne ode, neka napise sta na albanskom znaco “Rahoveci” i koji je korijen tog imena/toponima). On je nebitan ovdje. Bitne su ove beskicmene splacine iz vrha srpske vlasti zbog kojih ce Brankovic, nakon 600 i kusur godina sjedenja na izdajnickom prestolu, napokon u penziju. Zasluzio je. Dosle su bolje, vece, modernije poturice, vrijedne nagrade Najpoganije koljeno, koja im je svecano urucena u Briselu. Ziri je bio jednoglasan. Nikada u istoriji jedna vlast nije uspjela da ucini tolika zla svom narodu u tako kratkom vremenu. I sami EUropljani su sokirani, mozda vise nego nekoc Nijemci koji su se osjecali kao amateri nakon sto su bili svjedoci ustaske inventivosti u brzom i efikasnom masovnom klanju Srba. Ipak, ovi nasi “i Evropa i Kosovo” majstori zanata su ih sve uspjeli baciti u zasjenak. Jasenovac i hercegovacke jame su zbilja primitivni i tehnoloski zastarjeli u poredjenu sa velicinom i ekspeditivnoscu konc-logora KiM, ciji upravnici Borko Borisov i Gljivica Tacic, po nalogu samo(za)dovolj(e)nog poglavnika Borisa uspijevaju da u svakom turnusu, na mig Brisela, nadmase sami sebe kad treba ojaditi sto vise Srba. Sve uz pjesmu “Ko bi reko cuda da se dese, pa da Ibar mostove odnese..”. A Ibar suzama ne vjeruje. Endi Vorhol je rekao da ce svako na svijetu imati svojih 5 minuta slave. Neron ih je iskoristio da zapali Rim, Mile Budak je na stopericom mjerio koliki je “srbosjekov” ucinak, Cepmen je ubio Lenona,… Istorija ce ove nase gmazove utefteriti u istu crnu knjigu. Zajedno sa evro-americkom zgadijom koja povlaci konce i tako udahnjuje “zivot” inace mrtvim lutkama u liku i nedjelu Borisa (pitam se je li ikad cuo za zemljaka Baja Pivljanina), Malog Zlobe Tacica, Borka …, Cede Belosmrka, Vuka bilo kojeg prezimena,… Zanmo da ce jednom i oni biti ruzan san. Samo, pitam se, sta cemo do tada jos gledati na javi?

  16. @RAHOVECI,,,ovaj siftar rahoveci mi dize pritisak sa njegovom albanskom istorijom.kome to treba da uci.vi siftari ste islamizirani turski cobani i nista vise.50% siftara na KiM do juce nisu imali dokumenta,jer nisu mogli nicim dokazati da su na KiM rodjeni.zahvaljujuci brozovoj ustaskoj politici,koja je bila samo siftarima naklonjena, dobili ste privilegiju i pravo da se udomacite na Kosmetu.ako je mrznja sa Srbima na KiM,jer ste silom hteli da im otmete zemlju,na sve najbrutalnije nacine.pa se mrznja donekle i razume….ali zasto siftari ni u jednoj zemlji diljem planete nisu omiljeni????zato jer ste “civilizovani” malo morgen,,,vas najveci uspeh je kriminal i brutalitet.

  17. Dzaba je vama raspravljati o historiji od sada ce je Rusi pisati, a Cedina narandza narandzasta i okrugla nece da moze, kako kaze Putin tako ce da bude.Od velike Albanije, nista. Jadni oni hriscani tamo do jucer nisu smjeli ni reci da nisu muslimani.Moji su djedovi oduvijek zivjeli na prostoru sadasnje rvatske pa eto ja sam morala otici. Ne znam sta ce se desavati na Kosovu posto su oni tek 50 godina na tom prostoru. Sadasnja vlast misli da su igrice zavrsene ali mi se cini da na Balkanu nista nije zavrseno.

  18. Cestitam 8 mart dan zena, svim citateljicama pocat novine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *