19. март – Умрла Верица Бараћ

БЕОГРАД – Председница Савета Владе Србије за борбу против корупције Верица Бараћ умрла је после дуже и тешке болести.
Верица Бараћ је покретала бројне теме о корупцији и у јавности је препозната као једна од највећих бораца у Србији против те друштвене пошасти.
Родјена је 14. јуна 1955. године у Мрчајевцима код Чачка, где је завршила основну школу и гимназију, а у Београду је 1980. дипломирала на Правном факултету и положила правосудни испит.
Од 1997. до 2000. била је јавни правобранилац општине Чачак.
У време војне интервенције НАТО снага на СР Југославију, јавно је протестовала против рата и режима Слободана Милошевића.
За председника Савета за борбу против корупције Владе Србије, који је формиран у децембру 2001, изабрана је 23. маја 2003. Добитница је Повеље за градјанску храброст “Драгољуб Стошић” за 2008, коју додељују Унија синдиката и Кућа правде Стразбур.
Добитница је награде “Вите позива” за 2011. годину коју невладина организација Лига експетара ЛЕX на светски дан људских права појединцима који су се истакли у својим професијама.
Није била члан ниједне странке.

Извор: Бета

4 коментара

  1. Istina i pravda se zove Verica Barač.Mnogima si pokazala da si se imala rašta i roditi.Počivaj u miru s anđelima.

  2. Вест о смрти г-ђе Бараћ је велики губитак за све нас мале,обичне и поносне грађане Србије,јер је наш понос,наша нада и светионик у борби против зла у Србији,прерано напустио све нас,дајући Србији оно највредније што сваки појединац поседује-ЖИВОТ-.Да ли Србија има снаге да се реваншира овој племенитој и храброј жени,овом великом и поносном бићу,видећемо,али оно што би требао бити минимум је да буде сахрањена у алеји великана у Београду.Ми који је нисмо познавали тугујемо,низ лице се слива и суза,зар то не говори довољно о личности наше Верице.Почивај у миру,међу анђелима,дивна жено…..

  3. Mi”mali”smo MNOGO izgubili!Borila si ko lavica,hrabra ženo.Počivaj u miru sa ostalim andjelima!

  4. Поводом трагичне смрти ГОСПОЂЕ ВЕРИЦЕ БАРАЋ нејлепшу, а истиниту,
    констатцију је дао Проф. Војин Димитријевић:
    “Ако је реч НЕНАДОКНАДИВ”, која се користи у оваквим приликама
    умесна, онда је ово повод у коме је И ВИШЕ ОД ТОГА.Она је била
    персонификација не само борбе против корупције, него и грађанске
    критике власти.И када сам рекао “НЕНАДОКНАДИВ”, са тугом сам констатовао да је тешко пронаћи особу која би могла да је замени и која комбинује тако високу интелигенцију, стручност, професионализам, храброст и снагу да савлада физичке тешкоће”.
    Нека је вечна слава и хвала ГОСПОЂИ ВЕРИЦИ БАРАЋ за све шзо је учинила за нас и Србију, а вечна срамота Влади Србије, њеним Министарствима, Агенцијама и Службама који су “игнорисали”
    рад сопственог Савета за борбу против корупције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *