19. mart – Umrla Verica Barać

BEOGRAD – Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać umrla je posle duže i teške bolesti.
Verica Barać je pokretala brojne teme o korupciji i u javnosti je prepoznata kao jedna od najvećih boraca u Srbiji protiv te društvene pošasti.
Rodjena je 14. juna 1955. godine u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.
Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak.
U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića.
Za predsednika Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, koji je formiran u decembru 2001, izabrana je 23. maja 2003. Dobitnica je Povelje za gradjansku hrabrost “Dragoljub Stošić” za 2008, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur.
Dobitnica je nagrade “Vite poziva” za 2011. godinu koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX na svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.
Nije bila član nijedne stranke.

Izvor: Beta

4 komentara

  1. Istina i pravda se zove Verica Barač.Mnogima si pokazala da si se imala rašta i roditi.Počivaj u miru s anđelima.

  2. Vest o smrti g-đe Barać je veliki gubitak za sve nas male,obične i ponosne građane Srbije,jer je naš ponos,naša nada i svetionik u borbi protiv zla u Srbiji,prerano napustio sve nas,dajući Srbiji ono najvrednije što svaki pojedinac poseduje-ŽIVOT-.Da li Srbija ima snage da se revanšira ovoj plemenitoj i hrabroj ženi,ovom velikom i ponosnom biću,videćemo,ali ono što bi trebao biti minimum je da bude sahranjena u aleji velikana u Beogradu.Mi koji je nismo poznavali tugujemo,niz lice se sliva i suza,zar to ne govori dovoljno o ličnosti naše Verice.Počivaj u miru,među anđelima,divna ženo…..

  3. Mi”mali”smo MNOGO izgubili!Borila si ko lavica,hrabra ženo.Počivaj u miru sa ostalim andjelima!

  4. Povodom tragične smrti GOSPOĐE VERICE BARAĆ nejlepšu, a istinitu,
    konstatciju je dao Prof. Vojin Dimitrijević:
    “Ako je reč NENADOKNADIV”, koja se koristi u ovakvim prilikama
    umesna, onda je ovo povod u kome je I VIŠE OD TOGA.Ona je bila
    personifikacija ne samo borbe protiv korupcije, nego i građanske
    kritike vlasti.I kada sam rekao “NENADOKNADIV”, sa tugom sam konstatovao da je teško pronaći osobu koja bi mogla da je zameni i koja kombinuje tako visoku inteligenciju, stručnost, profesionalizam, hrabrost i snagu da savlada fizičke teškoće”.
    Neka je večna slava i hvala GOSPOĐI VERICI BARAĆ za sve šzo je učinila za nas i Srbiju, a večna sramota Vladi Srbije, njenim Ministarstvima, Agencijama i Službama koji su “ignorisali”
    rad sopstvenog Saveta za borbu protiv korupcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *