КАЗНА ЗА СРПСКИ ПРКОС

Фулвио Грималди

У ком правцу иду слутње италијанског новинара који је 1999. из Београда поручио редакцији: „Не рачунајте на мене. Остајем с народом под бомбама“

Након пројекције свог документарца „Serbi da morire“ („Срби до смрти и после ње“) у Музеју кинотеке, новинар Фулвио Грималди (90) је заплакао. Дан касније је после говора на Беофоруму посвећеном Меморијалу 25 година од НАТО агресије пришао и пољубио српску заставу, а априла 1999, с Бранковог моста где су Београђани протестовали против Алијансе, позвао је редакцију „РАИ дуе“: „Више на мене не рачунајте, остајем с народом под бомбама.“ Грималди није поделио судбину колега који су те 1999. одбили да кривотворе истину о природи НАТО рата против Југославије. Напротив, саговорник „Печата“, који је у новинарској професији стекао статус легенде, урадио је интервју са Слободаном Милошевићем пред његово одвођење у Хаг, Садамом Хусеином, Муамером Гадафијем… И пре него што је почео рат у Гази, „имао је филм“ и приказивао га свету.
Ваше сузе приликом пројекције филма Београђанима остале су недоречене. Да ли је реч о болним успоменама или можда слутњама?
Плакао сам јер мислим да српски народ тренутно живи у периоду између две агресије. Оне из 1999. и нове коју вам спремају. Не знам да ли сам уплашенији од тога или поноснији што сам с вама, у срцу и физички.
Верујете да се претња опет надвија над нашом земљом?
Ставили су канџе на цео Балкан. У Европи само ви нисте у НАТО-у. Они морају да вас уведу у Алијансу или ће вас напасти. Провоцираће вас на КиМ и у Републици Српској. Империјалисти ће учинити све да вас сломе и ако ваша држава остане на позицијама неутралности, велика је опасност да се понови нешто веома гадно. Ви сте врло важна средина. Све земље у окружењу су поклекнуле, само сте ви остали своји и водите неутралну политику према Москви. Дакле, ако се улаже у могућност организовања обојене револуције, очекујте је. Ако више нема „Отпора“, можете очекивати терористичке нападе као у Москви. Они захтевају да промените режим.
Каква се порука крије иза крвавог пира који су терористи извели у Москви?
То је терористички напад из беса. Апсолутно знам, а знају и они, да су изгубили рат. Да, Запад је изгубио највећи рат који је вођен са агендом: Да не буде Русије. Ипак не одустају, наставиће с дестабилизацијом, с „Наваљнима“. Наивно мисле (не знају другачије) да ће Руси ратовати против Руса. Према мом виђењу, ово је почетак још већих сукоба.
У Палестини је злочин уступио место геноциду. Како се Италијани односе према дешавањима у Појасу Газе?
Израел је направио огромну грешку. Заштићени од стране империјалиста, Израелци то раде 75 година. Сада су изгубили образ. Сада су постали терористи а цео свет је њихова жртва. Ви то не видите, али у Италији се демонстрације у корист Палестинаца организују сваки дан већ шест месеци јер је све свима јасно. Само наша влада која је изгубила сваки додир с народом стоји уз раме с Вашингтоном и Бриселом. Платиће на изборима. Нико их више неће.

Заокрет Мелонијеве

Како објашњавате пут Ђорђе Мелони од симпатизера до огорченог противника Владимира Путина?
Пре само годину-две Мелонијева Путина није сматрала за монструма и јавно је причала да ће радити с њим. У складу с наративом „И ми Италијани смо националисти“, Путин је био добар саговорник. Онда се окренула за 180 степени и нико је више не препознаје нити је ико подржава сем њених партијских фанатика. Нигде више не помиње суверенитет, патриотизам….

Кажете да је Израел 75 година био заштићен?
Садам Хусеин, Муамер Гадафи, а пре њих Милошевић (покушали су и са Асадом) срушени су због Израела. Два велика лидера Садам и Гадафи, које сам последњи снимио, од 1960, односно 1968. ратовали су против империјалиста и колонијалиста на Блиском истоку. Подсећам да је и Винстон Черчили 1922. бацао хемијске отрове на Ирачане, који су тражили своју слободу од Отоманске империје. Гадафи је направио моћну државу и ујединио либијска племена. Постали су сувишне снажни за укус Запада, тачније британско-америчких империјалиста. Када су уништили ове државе 2003. и 2011, Израелу је отворена капија да постане једина сила на Блиском истоку. Томе су прилог дале и остале богате исламске земље које су се показале као слабе, опортуне, кукавичке…
У својим филмовима разоткривате западном човеку неразумљиве светове, њихов тајни код.
Покушавам да објасним западном човеку да су ти народи другачији и да имају своју културу и наслеђе. Нажалост, ми Европљани смо расисти, на Западу, наравно. Не разумемо да су огроман период историје ти народи били под влашћу моћних који им нису дозвољавали да се еманципују. Све ове земље су биле под Романима, Византијом, Монголима, Отоманима и најтоксичнијим од свих – Британцима. Једино што им је било дозвољено да би опстали јесте организација унутар племена. Када су племена замењена државотворношћу, они су поново бирали лидера најјснажнијег међу њима. Западу је после било лако да идентификује такве и зато су ове земље спаљене када су остале без природних вођа.

Нисам желео да будем у служби фалсификатора истине

Како се догодило да се 1999. нађете „на српској страни“ историје?
И раније сам у неколико наврата боравио у Југославији и био сам упознат са догађајима. Такође сам био свестан претходних превара и манипулација ситуацијом на Балкану и у Србији које су измислиле западне владе и њихови медији, као што су наводни масакри у Рачку и Сребреници. Ови догађаји су за мене били очигледна пропагандна измишљотина која је требало да послужи за коначно разбијање Југославије и смену режима у Београду. ТВ РАИ желела је да у вези са сукобом пројектује своју истину а ја сам сматрао да је рад у име некога ко је намеравао да фалсификује истину и наруши професионални интегритет својих новинара неспојив с мојим самопоштовањем и улогом новинара.

Са Слободаном Милошевићем разговарали сте три дана пре његовог изручења Хагу. Како је протекао тај сусрет?
Екипу и мене је дочекао на улазу у своју кућу, заједно са супругом Миром Марковић. Било је касно поподне и веома брзо је стигла кафа. Слоба је имао топао и пријатељски однос јер је чуо за мој новинарски рад и захвалио ми је на томе. Такође ми је захвалио што сам у разним италијанским градовима приказао свој документарни филм о агресији „Serbi de morire“. Касније сам постао председник Комитета за одбрану Милошевића у Италији и покушао сам да исправим невероватне пропагандне лажи које су кружиле како би се оправдале његова смрт и агресија на Србију. Остао ми је у сећању као интелигентан, стратешки мудар и човек са огромним моралним интегритетом.
Који део разговора вам се учинио нарочито важним?
У делу разговора од 25. јуна 2001, након што су претресене теме везане за њега и његову судбину, изразио је искрено жаљење због неразумне самоубилачке политике европских земаља, попут Немачке, Италије, Француске, које учешћем у НАТО агресији нису биле свесне штете (изгледало је то тако тада) коју наносе сопственим земљама и народима. Веома је прецизно прогнозирао шта следи Европи након распада југословенске федерације и заишљеног краја независне и суверене Србије.
У филму је забележено шта је тачно рекао?
Европа ће остати лишена органског дела свог тела и биће осуђена да постепено губи независност свих својих чланица и слободу националног и међународног деловања. Предвидео је и да ће Европа морати да преузме самопоражавајућу, екстремно неолибералну политику, као и да ће бити присиљена да у будућности учествује у агресорским ратовима. За мене су његове речи заиста аутентично пророчанство политичара који је видео испред свог времена.
Како је објашњавао спремност Европе да учествује у сопственој пропасти која ће уследити?
Било је речи о тадашњим европским политичарима. Остала је недоумица да ли то раде свесно или је посреди био нехај, односно процена да је важно да њихове владе остају на власти и да зависе од усклађености с политиком САД. Уосталом сведоци смо истог самоубилачког става Европске уније поводом ратова који се воде у Украјини и на Блиском истоку.
По његовом виђењу, шта је довело до распада Југославије?
Дао је детаљну и дубоку анализу шта је довело до комадања Југославије и, коначно, насилног отцепљења Косова и напада на Србију. По његовим речима, империјалистичка стратегија је имала за циљ да уклони бедем као што је био Покрет несврстаних, где је Југославија била водећа снага. У том тренутку САД су веровале да ће ослабити Русију, под председником Јељцином, како не би интервенисао у одбрани Србије. Отцепљење Косова према његовом мишљењу било је условљено жељом САД да на КиМ успоставе веома моћну војну базу Бондстил одакле би контролисале Западни Балкан, али и која би била полазна тачку за трговину наркотицима између Авганистана и Запада.
Време му је дало за право. Да ли су истине док их је износио деловале реалистично?
Био је у праву да је у питању универзално дељење, притисак империјализма на остатке социјализма. Уочио је да је то идеологија која смета. Западу је недопустиво да људи имају право да одлучују о нечему и зато је прави социјализам требало уништити. Можда је грешка направљена у Рамбујеу када, схвативши да је циљ НАТО-а да испровоцира напад, то није отворено рекао. Да је пред камерама и медијима поручио НАТО-у „ако хоћете да нас нападнете, учините то“, планери би били изложени негативном ефекту. Позив „Хајде нападните“ отворио би очи обичним људима, али да ли би био другачији епилог, то не знам.
После Србије уследила је серија нових ратова. Видите ли крај том низу?
Мислим да смо на врхунцу рата елита против већине човечанства, који су уследили од 11. септембра 2001. Овакав приступ геополитици окренуо се против самих аутора убеђених у свемоћ и некажњивост. Постепено признавање правог карактера рата у Украјини, или против Либије, Сирије, Ирака, Јемена и, раније, против Југославије и Србије, кулминира општом одбојношћу према политици хегемона. Страхоте које изазивају ционисти у погрому над Палестинцима дефинитивно су промениле однос снага у свету. Цар је коначно виђен потпуно го, без пропагандне одеће, и у својој злочиначкој аутентичности.

СРБИ И ПОСЛЕ СМРТИ

И сам наслов филма „Срби и после смрти“ звучи језиво. Шта њиме поручујете?
То је филм „симбол“. У њему су импресивне и драматичне сцене – српска реакција на злочиначку агресију НАТО-а. Сваке вечери, у дугој кампањи бомбардовања, на Бранковом мосту у Београду окупљали су се обични грађани Србије, свих слојева и узраста, који су сатима стајали чекајући бомбе понекад певајући родољубиве песме. Многи од њих држали су у рукама незаборавни чин пркоса: постер „Мета“, који је постао неизбрисив знак духа овог народа. Мета из 1999. и данас је актуелна.

Назирете победника?
Униполарни, глобализовани свет под командом америчке империје налази се у страшној невољи. За њих и владајуће класе, њихове вазале, ови ратови су питање живота или смрти. То се види кроз цинизам Колективног запада, недостатак скрупула у њиховом односу према трећим земљама и ратнички поклич „Шта год треба“.
Каква је будућност чланица ЕУ?
Што се тиче Италије, Немачке и других подређених чланица НАТО-а, њихове институције знају – или ће бити на линији, или ће судбина тих влада бити запечаћена. Ми у Италији се веома добро сећамо шта се догодило једном државнику попут Алда Мороа, кога су убиле наводне Црвене бригаде (у ствари италијанске, израелске и америчке обавештајне службе), јер је покушао да управља земљом у интересу свог народа.
Како објашњавате спремност Украјине да судбину земље подреди интересима Запада?
Заиста не знам да ли су Украјинци пристали да буду жртвовани у интересу Пентагона и америчких корпорација. Можда су били условљени њиховим медијима. После 2014. и државног удара на Мајдану почишћени су сви који нису били послушни а то се односи и на украјинску политику и правосуђе. С обзиром на то како су европске земље, чланице ЕУ, сведене на америчке робове, не чуди што Украјинци, дрогирани антируском пропагандом, можда нису схватили до које мере су царски плаћеници.
Шта је коначни циљ Америке у Украјини?
Пресецањем свих политичких, економских и културних веза између Европе и Москве, Американци су ослабили привреду ЕУ коју су видели као главног конкурента.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *