Како су протекли избори у Русији?

Председнички избори у Русији, чију легитимност је Запад и пре коначних резултата покушао да оспори, показали су, из угла страних посматрача, како би требало да изгледа модел који без остатка говори у прилог поштовања највиших демократских стандарда. Победа Владимира Путина на изборима није била резултат ни мешетарења нити крађе гласова већ израз опште мобилизације народа који је препознао важност историјског тренутка којем присуствује. Апсолутна Путинова победа показала је још нешто – урушавање старих елита које су као бедем стајале између председника РФ и народа. Отуда су, речима Александра Дугина, ови избори имали и снагу и значење великог сабора. О томе како је изборни процес текао на Криму, у Владивостоку и Волгограду пишу „Печатови“ аутори, којима је поверена улога страних посматрача из Србије.

Поглед из Владивостока: На изборима се ломи судбина земље

Излазност на изборима од преко 80 одсто јесте дуг и чињеници да град представља главну географску копчу између Русије и Азијско-пацифичког региона

Чињеница да се Владивосток налази на крајњој тачки истока Руске Федерације, у суседству с Кином, Северном Корејом и Јапаном, није, како се могло лаички закључити, овај део земље учинила мање инспирисаним темом политичких кретања земље. Напротив, сваки Владивосточанин зна, па био он члан градске администрације или морепловац, да на овим изборима не разматра само инфраструктурна улагања или реформе у појединим секторима – већ голи живот и опстанак. Посебно, ако се има у виду то да је Владивосток родно место моћне ратне Тихоокеанске морнарице, део региона који је СВО дао више од 20.000 младих људи, као и то да би, не заборавимо и геополитику, нерешени спор с Јапаном око Кирилских острва у великој мери могао бити одређен исходом ратног сукоба у Украјини. Избори су, како тврде житељи Владивостока и Приморја, тачка на којој се ломи судбина земље.

ПОДРШКА СВО За градоначелника региона Олега Кожемјакова житељи кажу да је, одлазећи у зону конфликта, показао како се лако може пребродити раздаљина између два мора и седам временских зона када знаш да тамо куца срце отаџбине. Град је иначе облепљен плакатима учесника СВО, а 155. бригада Тихоокеанске флоте, као и добровољачка јединица Тигар, симболи су не само Владивостока на фронту већ и руске победе у овом сукобу.
Излазност на изборима од преко 80 посто јесте дуг и чињеници да град представља главну географску копчу између Русије и Азијско-пацифичког региона, те да је израстао у највећи центар међународне сарадње на Далеком истоку. Као носилац азијског вектора спољне политике Руске Федерације и домаћин годишњег Источног економског форума, лучки град са изласком на Тихи океан представља важну тачку ослонца званичне Москве и тога су, чини се свесни, његови грађани.

ГЛАСАЊЕ НА БРОДОВИМА Делегација страних посматрача, састављена од дипломата, политичара, новинара и професора из Аргентине, Белгије, Немачке, Шпаније и Србије, имала је задатак да, увидом у спискове и обиласком бирачким места, испрати процес гласања и оцени њихову транспарентност.
Уз највећи напор, није било могуће уочити пропуст, будући да систем – од покривености камерама до електронског гласања и рада комисије на најудаљенијим тачкама региона – није оставио простор за грешку. Поред страних, на бирачким местима процес су пратили и посматрачи делегирани од странака чији су кандидати учествовали на изборима.
Без права гласа нису остали рибари и војници чији је живот везан за море, а за које је омогућен специјални режим гласања на бродовима уз бродску комисију формирану од особља. Више од 8.000 морепловаца и рибара изјаснило се кога жели да види на челу своје земље, а такође и особље светионика до којих је петочлана комисија долазила хеликоптерима.
Руска престоница Далеког истока изнела је свој суд о будућности земље пружајући снажну подршку Владимиру Путину, а избори су из угла страних посматрача прошли беспрекорно и без уочених неправилности.

Крим уз Путина

Примена савремених технологија била је додатни гарант транспарентности и легитимности процеса гласања

Пише Милош Банђур

На позив Вјачеслава Володина, председника Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације, да у својству међународног посматрача непосредно пратим изборе за председника Руске Федерације, боравио сам на Криму од 14. до 18. марта.
Изборе сам посматрао у градовима Симферопољ, Севастопољ и Феодосија. Са мном је увек био неко од колега из Индије, Гане, Индонезије или Словачке. Једнодушан закључак свих нас који смо радили на Криму је да је процес гласања за председника Русије текао по највишим демократским стандардима, уз пуно поштовање воље бирача, слободе и тајности гласања, и уз примену савремених технологија које додатно гарантују транспарентност и легитимност процеса гласања.

ПОНОС И НАДА Да подсетимо, Крим се пре десет година вратио кући, одлуком парламента и грађана на референдуму који је одржан 16. марта 2014. За повратак у Русију гласали су грађани свих националности. Дакле, избори за председника Русије који се на Криму одржавају по други пут (претходни одржани марта 2018) подударају се с празником повратка у састав Русије, те је празнична атмосфера била присутна свугде, па и на сваком бирачком месту. Задовољство, понос и нада због повратка у Русију је заједничко свима с којима сам разговарао. А трудио сам се да разговарам са што више грађана, чланова бирачких одбора, локалних посматрача и изборних контролора.
Бираче испред бирачког места дочекује музика која се емитује преко озвучења. Прилаз је богато и укусно украшен луковима или стубовима од балона беле, плаве и црвене боје. Бирачка места по правилу су пространа, функционална и свечано уређена.

Милош Банђур и лидер Крима Сергеј Аксјонов

ПОКРЕТНА БИРАЧКА МЕСТА Процес гласања у Русији може да послужи као стандард и онима који су термин демократија резервисали само за себе. Осим што бирач може да гласа на бирачком месту према адреси пребивалишта, имао је и рок до којег је могао да се пријави за гласање према месту привременог боравка или за дистанционо електронско гласање (ДЕГ). Комфор који ДЕГ омогућава чини да је проценат излазности ових бирача највећи.
На територијално разуђеним бирачким местима користе се аутобуси који су уређени као покретно бирачко место.
Ако имамо у виду читаву палету могућности и тродневно гласање, можемо да закључимо да је руска држава омогућила бирачу, ма у којој да се ситуацији налази, да се изјасни на изборима и тиме оствари своје бирачко право.
На сваком бирачком месту инсталиране су две камере чији се запис у реалном времену преноси у регионални контролни центар, где се меморише. Овде могу да дођу сви заинтересовани посматрачи. У случају примедбе на нерегуларност, те сумњивог или инцидентног догађаја, снимак може да се прегледа.
На великим зидним екранима посматра се гласање на више десетина бирачких места. Истовремено, на десет засебних рачунара могуће је премотавати снимак са било ког бирачког места и вратити се у било који тренутак гласања или мировања бирачког места током ноћи.
Наглашавам да осим представника кандидата, контролу избора на самом бирачком месту остварују и делегати Друштвене палате у својству независних контролора.
Многонационални Крим је остварио рекордну излазност од 89,76 одсто бирача од којих је за Владимира Владимировича Путина гласало чак 93,6 одсто гласача.

ФОРМУЛА ЗА СТАБИЛНОСТ Међународни посматрачи на Криму имали су састанак са Регионалном изборном комисијом Републике Крим и Регионалном изборном комисијом Севастопоља.
Састали смо се и са председником Републике Крим Сергејем Аксјоновим, који нас је замолио да посетимо бирачка места која сами изаберемо и разговарамо са грађанима на бирачком месту и улици како бисмо се уверили у пуну регуларност изборног процеса.
Од распада СССР-а деведесетих до присаједињења Русији Крим је инфраструктурно и економски пропадао. Украјина није инвестирала у регион. На пример, виногради узгајани у периоду СССР-а пропали су, те се по припајању Русији приступило њиховом обнављању.
Русија је обновила вртиће, школе, универзитете, болнице, путеве и изградила нове ауто-путеве. Обнављају се стамбене зграде, изграђена су нова модерна насеља. Русија је направила стамбена насеља за кримске Татаре, повратнике.
По решењу председника Путина, у Симферопољу, главном граду Републике Крим, изграђена је прелепа џамија. Кримски муслимани наглашавају да Украјина није дала дозволу за изградњу џамије.
На Криму се најбоље види да је многонационално јединство, равноправан и хармоничан живот грађана свих религија, те њихово узајамно поштовање и разумевање, формула за стабилност руског друштва. Имајући у виду сукобе у прошлости, односи православних и муслимана носећи су стуб друштвене стабилности. То су имали у виду и они који су наручили и организовали терористички акт у Москви. На срећу, руско друштво је далеко зрелије него што непријатељи Русије то мисле.

Поглед из Волгограда: Избори у дане Масленице

Овај по свему специфичан и јединствен начин гласања имао је и своје музичке додатке, па су на једном бирачком месту уз музику присутнима послужени пециво и палачинке

Пише Владимир Пребирачевић

Председнички избори у Руској Федерацији први пут у историји изборног процеса трајали су три дана, од 15. до 17. марта. Позив да се као међународни посматрач уверим у то како протиче процес избора, као и у регуларност истих, добио сам од Руске думе.
Изборни процес посматрао сам у Волгограду, некадашњем Стаљинграду, и за три дана моја делегација обишла је на десетине бирачких места, где смо могли да проверимо све што смо сматрали важним, па и оне мање уочљиве ствари за које смо проценили да могу директно или индиректно утицати на процес бирања председника Руске Федерације.
Сваки прилаз бирачком месту био је јасно означен, са постављеним метал-детекторима поред којих су дежурали полицајци како би обезбедили свако појединачно бирачко место и постарали се за безбедност процеса, али и оних који долазе да гласају. Напомињем да је опрез био повишен будући да су америчка и британска амбасада позвале своје држављане да не посећују масовне догађаје због бојазни од терористичког напада или већег угрожавања безбедности на тлу Руске Федерације.

ЈЕДИНСТВЕНИ МОНИТОРИНГ ЦЕНТАР Гласач са унутрашњим пасошем (руска лична карта), након идентификације и потписа на предвиђеном месту списка изашлих бирача, добијао је гласачки листић са четири истакнута кандидата. Сваки листић имао је уникатну маркицу попут оне на новчаницама чиме је одбачена свака могућност лажирања или уноса гласачких листића са стране. Тако нешто било је напросто немогуће. Гласање се одвијало у кабинама које су омогућавале право на тајност гласања. Цео процес био је покривен камерама увезаним у јединствени мониторинг центар како би независне институције које надгледају и обезбеђују максималну транспарентност, али и проверљивост сваке евентуалне сумње, имале потпуни увид.
Важно је напоменути да нико с бирачког списка није могао гласати а да није дошао, што је омогућило транспарентност, те послужило као доказни материјал у случају евентуалне повреде било ког сегмента гласања као што се то десило у неким градовима где су поједини бирачи пробали, у неким случајевима и успели, да сипају зелену течност у бирачку кутију и униште гласачке листиће. Мониторинг центар није новитет. Уведен је на изборима 2018, али сада је доживео потпуну ефикасност која обезбеђује максималну легалност избора.
Изузетак су била лица која нису могла самостално да дођу и које је посећивала трочлана комисија са запечаћеним мобилним гласачким кутијама, тако да је своје бирачко право по специјалном режиму могао да оствари свако без обзира на здравствено стање. Гласачко право остварио је и космонаут у свемиру – по унапред утврђеној процедури која је законом регулисана.

ЕЛЕКТРОНСКИ НАЧИН ГЛАСАЊА На гласачким местима биле су постављене кутије за убацивање листића, како оне обичне, тако и оне опремљене електронским уређајем где се листић аутоматски верификује и броји. Уз ове, био је доступан и електронски модел гласања захваљујући којем је повећана излазност млађег дела популације који не воли да се прошета до бирачког места, па је од куће могао да обави своје гласачко право.
Овај по свему специфичан и јединствен начин гласања имао је и своје музичке додатке, па су се на једном бирачком месту уз музику присутни могли послужити пецивом и палачинкама. У Русији су се, наиме, изборни дани поклопили с прославом великог празника Масленице, па лепи обичаји нису заобишли ни бирачка места на којима су људи гласали за будућност своје земље и своје деце на овим по много чему историјским изборима. Након затварања бирачких места, приступило се праћењу пребројавања гласова. Резултати су били још једна потврда да ово јесу историјски избори будући да је Владимир Путин добио нови мандат на пет година са убедљивом победом на изборима на којима је 77,49 бирача изашло на гласање.
Сваки покушај Запада да оспори легитимност и легалност резултата је илузоран и то не само због присуства међународних посматрача већ и посматрача из свих странака које су контролисале изборни процес. Они су једногласно изнели своје мишљење које се подударало с мишљењем међународних посматрача. Неправилности и нерегуларности на овим изборима нису уочене, нити су оне потребне руској држави и народу који ужива много више демократије у свим сферама него што је то замисливо на Западу.

МАНИФЕСТАЦИЈА СЛОБОДНЕ ВОЉЕ Руски народ је изабрао свог лидера манифестујући своју слободну вољу а за мене као страног посматрача било је непроцењиво искуство видети како изгледа апсолутна слобода и којим механизмима западна пропаганда покушава да је искриви, сатанизујући једну земљу и народ као што је својевремено, али и данас сатанизовала Србију.
Важна напомена је да су мере безбедности биле велике и да се о нашој сигурности бринуло на највишем нивоу. С тим у вези могу и извести закључак да је време за терористички напад у Москви темпирано да се изврши након изборног процеса. Очито да су посреди игре безбедносних служби, те да је ово само једна у низу операција осмишљених у страним обавештајним кухињама. Како је изборни процес био недодирљив и транспарентан, једино што су могли је да окаљају почетак новог мандата председника Путина и то на најгнуснији начин. Али пораз пред којим Запад стоји само је још извеснији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *