Еколошки пројекти и бизнис иницијативе вредне 900 милиона евра

ЗЕЛЕНА АГЕНДА НИС-а

Желећи да допринесе унапређењу заштите животне средине, компанија НИС спроводи еколошке пројекте, реализује бизнис иницијативе које имају значајне еколошке користи и учествује у акцијама заштите животне средине
У НИС-у наводе да су основни циљеви компаније у области заштите животне средине усмерени на поштовање свих прописа који се односе на ваздух, воду и земљиште, односно на што мање генерисање, већи степен рециклаже и збрињавање насталог отпада, на очување биодиверзитета у подручјима пословања и смањење утицаја на климатске промене. Ова компанија је у еколошке пројекте и бизнис иницијативе које су дале значајне ефекте на унапређење еколошке слике Србије од 2009. године уложила више од 900 милиона евра.

Еколошки пројекти у свим областима пословања Велики део ових пројеката реализован је у Рафинерији нафте у Панчеву, једној од најмодернијих у овом делу Европе. Пуштањем у рад комплекса MHC/DHT 2012. године омогућена је производња горива по европским стандардима. Друга фаза модернизације рафинерије завршена је отварањем постројења за Дубоку прераду 2020. године, чиме је омогућена производња већих количина највреднијих горива и проширење палете производа на нафтни кокс. Радом овог постројења смањују се емисије SО2 за 98,8 одсто (престанак производње мазута са високим садржајем сумпора), прашкастих материја за више од 50 одсто и азотних оксида за готово 10 процената.
У области истраживања и производње значајан је пројекат „Суве локације“, чијом реализацијом се спречава загађење земљишта и подземних вода. Такође, НИС је пустио у рад и Аминско постројење код Елемира у које је инвестирано око 30 милиона евра, а начин прераде гаса који се користи у овом постројењу спречава доспевање угљен диоксида у атмосферу.
У области промета, НИС на својим бензинским станицама развија малопродају компримованог природног гаса који се производи на гасном пољу Острово и који се због својих карактеристика назива горивом будућности. Такође, на осам малопродајних објеката компаније на аутопутевима у Србији постављени су пуњачи за електричне аутомобиле.

Производња и трговина електричном енергијом НИС је од 2013. године искорачио и у област производње и трговине електричном енергијом. У оквиру програма когенерације НИС је на осам локација у Србији изградио мале електране у којима се топлотна и електрична енергија производи из гаса који је због лошијег квалитета раније спаљиван на бакљи. НИС је започео производњу струје из гаса и на бушотини Жомбољ у Румунији, коју продаје на румунском тржишту.
Веома значајна инвестиција НИС-а у области енергетике је изградња термоелектране-топлане Панчево, вредне више од 190 милиона евра, инсталисаног капацитета 189 МW. ТЕ-ТО Панчево је прва гасно-парна електрана у Србији намењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије са природним гасом као горивом који је еколошки прихватљивији од осталих фосилних горива. У њој се производи топлотна енергија за потребе Рафинерије нафте Панчево, док је произведена електрична енергија намењена тржишту.
Подршка запослених компаније
Поред ових пројеката и запослени НИС-а активно учествују у еколошким акцијама. Клуб волонтера НИС-а спроводи акције чишћења и уређења приобаља река и језера, излетишта и јавних површина, садње дрвећа, као и едукације најмлађих чланова друштва о значају заштите животне средине.`

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *