Ekološki projekti i biznis inicijative vredne 900 miliona evra

ZELENA AGENDA NIS-a

Želeći da doprinese unapređenju zaštite životne sredine, kompanija NIS sprovodi ekološke projekte, realizuje biznis inicijative koje imaju značajne ekološke koristi i učestvuje u akcijama zaštite životne sredine
U NIS-u navode da su osnovni ciljevi kompanije u oblasti zaštite životne sredine usmereni na poštovanje svih propisa koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište, odnosno na što manje generisanje, veći stepen reciklaže i zbrinjavanje nastalog otpada, na očuvanje biodiverziteta u područjima poslovanja i smanjenje uticaja na klimatske promene. Ova kompanija je u ekološke projekte i biznis inicijative koje su dale značajne efekte na unapređenje ekološke slike Srbije od 2009. godine uložila više od 900 miliona evra.

Ekološki projekti u svim oblastima poslovanja Veliki deo ovih projekata realizovan je u Rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najmodernijih u ovom delu Evrope. Puštanjem u rad kompleksa MHC/DHT 2012. godine omogućena je proizvodnja goriva po evropskim standardima. Druga faza modernizacije rafinerije završena je otvaranjem postrojenja za Duboku preradu 2020. godine, čime je omogućena proizvodnja većih količina najvrednijih goriva i proširenje palete proizvoda na naftni koks. Radom ovog postrojenja smanjuju se emisije SO2 za 98,8 odsto (prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora), praškastih materija za više od 50 odsto i azotnih oksida za gotovo 10 procenata.
U oblasti istraživanja i proizvodnje značajan je projekat „Suve lokacije“, čijom realizacijom se sprečava zagađenje zemljišta i podzemnih voda. Takođe, NIS je pustio u rad i Aminsko postrojenje kod Elemira u koje je investirano oko 30 miliona evra, a način prerade gasa koji se koristi u ovom postrojenju sprečava dospevanje ugljen dioksida u atmosferu.
U oblasti prometa, NIS na svojim benzinskim stanicama razvija maloprodaju komprimovanog prirodnog gasa koji se proizvodi na gasnom polju Ostrovo i koji se zbog svojih karakteristika naziva gorivom budućnosti. Takođe, na osam maloprodajnih objekata kompanije na autoputevima u Srbiji postavljeni su punjači za električne automobile.

Proizvodnja i trgovina električnom energijom NIS je od 2013. godine iskoračio i u oblast proizvodnje i trgovine električnom energijom. U okviru programa kogeneracije NIS je na osam lokacija u Srbiji izgradio male elektrane u kojima se toplotna i električna energija proizvodi iz gasa koji je zbog lošijeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji. NIS je započeo proizvodnju struje iz gasa i na bušotini Žombolj u Rumuniji, koju prodaje na rumunskom tržištu.
Veoma značajna investicija NIS-a u oblasti energetike je izgradnja termoelektrane-toplane Pančevo, vredne više od 190 miliona evra, instalisanog kapaciteta 189 MW. TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije sa prirodnim gasom kao gorivom koji je ekološki prihvatljiviji od ostalih fosilnih goriva. U njoj se proizvodi toplotna energija za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok je proizvedena električna energija namenjena tržištu.
Podrška zaposlenih kompanije
Pored ovih projekata i zaposleni NIS-a aktivno učestvuju u ekološkim akcijama. Klub volontera NIS-a sprovodi akcije čišćenja i uređenja priobalja reka i jezera, izletišta i javnih površina, sadnje drveća, kao i edukacije najmlađih članova društva o značaju zaštite životne sredine.`

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *