IZLOG KNJIGE

Karl Gustav Jung
ESEJI O ANALITIČKOJ PSIHOLOGIJI
Miba buks

Dva rana spisa Karla Gustava Junga, „O psihologiji nesvesnog“ i „Odnosi između ega i nesvesnog“, koja će čitalac pronaći u ovoj knjizi, spadaju u njegova suštinska i najvažnija dela. Na osnovu bogatog empirijskog materijala, Jung je u njima izložio osnovne pojmove analitičke psihologije. Na veoma slikovit i upečatljiv način, autor obrazlaže odnose između svesti i podsvesnih procesa u ljudskoj psihi, kao i uticaj podsvesti na naš lični život. Ova dva rada doživela su tokom godina mnoga nova izdanja, pri čemu su – više od bilo kog drugog Jungovog spisa – bila izložena kontinuiranom procesu prerađivanja i stvaralačkog preoblikovanja. Da bi se čitaocu pružila mogućnost da prati ovaj razvojni proces u njegovoj potpunosti, u dodatku su oba teksta prikazana u prvobitnom vidu, pod naslovima „Novi putevi psihologije“ i „Struktura nesvesnog“. Ova knjiga stoga može biti zanimljiva kako stručnjacima tako i svima onima koje zanima široka oblast psihologije.

Andrea Bajani
KNJIGA O KUĆAMA
Dereta

Konstruisana kao igra „kluedo“ ili egzistencijalna detektivska priča, „Knjiga o kućama“ pripoveda o putovanjima kroz promene, prostore, govori o mestima iz kojih dolazimo i u kojima živimo, o kadru koji menja tok istorije i poljupcu ukradenom iza zavese. Glavni junaci ove knjige su stanovi, mesta, kuće; ne toliko likovi, koliko njihovo stanište. Priča o čoveku jednostavno imenovanom Ja, razvija se opisivanjem kuća u kojima se nalazi. Poput monohromatske papirne siluete, Ja se kreće na raznim pozadinama – zidovima, betonskim baštama, balkonima – koje prvi put postaju stvarne teme romana. Mesta govore o životu, jer u sebi čuvaju sećanje na događaje, upijaju noćne krike, šaputanje glasova, uzdahe, strahove. Priča o Ja skače od kuće do kuće, napred-nazad u vremenu, svaki deo je parče slagalice koje se uklapa: on je mladi ljubavnik udate žene u kući u provinciji, dete koje juri kornjaču u stanu u Rimu, on je muž u buržoaskoj kući u Torinu, boem u potkrovlju u Parizu, student koji spava na dušeku na podu, dečak koga otac tuče u vikendici; najzad, jednostavno, čovek koji za sobom zatvara vrata prazne kuće. U ovom romanu, jedinstvenom po strukturi, poeziji i viziji, jedan od najboljih italijanskih pisaca svoje generacije u kvadratnim metrima oslikava grandioznu fresku sentimentalnog vaspitanja, ispisujući biografiju prostora i vremena.

Dejvid Motadel
ISLAM I RAT NACISTIČKE NEMAČKE
Čigoja 

Prema rečima Milana Ristovića, istraživanje Dejvida Motadela posvećeno je jednoj od važnih manifestacija nacističke politike za vreme Drugog svetskog rata – pokušajima privlačenja na stranu Osovine i mobilisanje dobrovoljaca iz redova muslimanskog stanovništva, uz široku propagandnu akciju na okupiranim teritorijama sovjetskih centralnoazijskih, kavkaskih naroda i krimskih Tatara, kao i među muslimanima na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i Albaniji (rezultat je bilo stvaranje dve SS divizije: „Handžar“ i „Skenderbeg“). Ove dobrovoljce trebalo je uključiti u onaj deo nemačke ratne mašinerije koja je, do tada, bila rezervisana isključivo za „rasno najvrednije“ pripadnike nemačkog naroda. Pokušaj da se sličan proces podstakne u arapskim zemljama Bliskog istoka i Magreba britanskim i francuskim kolonijama, uz korišćenje arapsko-jevrejskog sukobljavanja u Palestini, nije dao očekivane rezultate. Motadel ukazuje i na ulogu uticajnih verskih i političkih vođa lokalnih muslimana, koji su prihvatali aktivnu saradnju sa nacističkim režimom, kao što je bio slučaj sa velikim jerusalimskim muftijom Aminom el Huseinijem, koji je vodio propagandnu akciju među lokalnim muslimanskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Ova akcija je, na drugoj strani, postavljala i zahtev za ublažavanje nekih ideoloških postulata nacističke rasističke ideologije o „rasnoj manjevrednosti“ novih dobrovoljaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *