ИЗЛОГ КЊИГЕ

Карл Густав Јунг
ЕСЕЈИ О АНАЛИТИЧКОЈ ПСИХОЛОГИЈИ
Миба букс

Два рана списа Карла Густава Јунга, „О психологији несвесног“ и „Односи између ега и несвесног“, која ће читалац пронаћи у овој књизи, спадају у његова суштинска и најважнија дела. На основу богатог емпиријског материјала, Јунг је у њима изложио основне појмове аналитичке психологије. На веома сликовит и упечатљив начин, аутор образлаже односе између свести и подсвесних процеса у људској психи, као и утицај подсвести на наш лични живот. Ова два рада доживела су током година многа нова издања, при чему су – више од било ког другог Јунговог списа – била изложена континуираном процесу прерађивања и стваралачког преобликовања. Да би се читаоцу пружила могућност да прати овај развојни процес у његовој потпуности, у додатку су оба текста приказана у првобитном виду, под насловима „Нови путеви психологије“ и „Структура несвесног“. Ова књига стога може бити занимљива како стручњацима тако и свима онима које занима широка област психологије.

Андреа Бајани
КЊИГА О КУЋАМА
Дерета

Конструисана као игра „клуедо“ или егзистенцијална детективска прича, „Књига о кућама“ приповеда о путовањима кроз промене, просторе, говори о местима из којих долазимо и у којима живимо, о кадру који мења ток историје и пољупцу украденом иза завесе. Главни јунаци ове књиге су станови, места, куће; не толико ликови, колико њихово станиште. Прича о човеку једноставно именованом Ја, развија се описивањем кућа у којима се налази. Попут монохроматске папирне силуете, Ја се креће на разним позадинама – зидовима, бетонским баштама, балконима – које први пут постају стварне теме романа. Места говоре о животу, јер у себи чувају сећање на догађаје, упијају ноћне крике, шапутање гласова, уздахе, страхове. Прича о Ја скаче од куће до куће, напред-назад у времену, сваки део је парче слагалице које се уклапа: он је млади љубавник удате жене у кући у провинцији, дете које јури корњачу у стану у Риму, он је муж у буржоаској кући у Торину, боем у поткровљу у Паризу, студент који спава на душеку на поду, дечак кога отац туче у викендици; најзад, једноставно, човек који за собом затвара врата празне куће. У овом роману, јединственом по структури, поезији и визији, један од најбољих италијанских писаца своје генерације у квадратним метрима осликава грандиозну фреску сентименталног васпитања, исписујући биографију простора и времена.

Дејвид Мотадел
ИСЛАМ И РАТ НАЦИСТИЧКЕ НЕМАЧКЕ
Чигоја 

Према речима Милана Ристовића, истраживање Дејвида Мотадела посвећено је једној од важних манифестација нацистичке политике за време Другог светског рата – покушајима привлачења на страну Осовине и мобилисање добровољаца из редова муслиманског становништва, уз широку пропагандну акцију на окупираним територијама совјетских централноазијских, кавкаских народа и кримских Татара, као и међу муслиманима на Балкану, у Босни и Херцеговини, на Косову и Метохији и Албанији (резултат је било стварање две СС дивизије: „Ханџар“ и „Скендербег“). Ове добровољце требало је укључити у онај део немачке ратне машинерије која је, до тада, била резервисана искључиво за „расно највредније“ припаднике немачког народа. Покушај да се сличан процес подстакне у арапским земљама Блиског истока и Магреба британским и француским колонијама, уз коришћење арапско-јеврејског сукобљавања у Палестини, није дао очекиване резултате. Мотадел указује и на улогу утицајних верских и политичких вођа локалних муслимана, који су прихватали активну сарадњу са нацистичким режимом, као што је био случај са великим јерусалимским муфтијом Амином ел Хусеинијем, који је водио пропагандну акцију међу локалним муслиманским становништвом у Босни и Херцеговини. Ова акција је, на другој страни, постављала и захтев за ублажавање неких идеолошких постулата нацистичке расистичке идеологије о „расној мањевредности“ нових добровољаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *