У КИЈЕВУ ПРЕЋУТКУЈУ О ВЕЛИКИМ ГУБИЦИМА: О значајним жртвама украјинске војске на источном фронту пишу и амерички новинари

ПОСЛЕ тродневних великих губитака у људству и војној техници власти у Кијеву су забранили својим новинарима да извештавају са источног фронта образлажући да контраофанзива није ни почела.

Председник Украјине Владимир Зеленски је у ноћном обраћању нацији казао само да се на Истоку земље воде тешке борбе и похвалио је за храброст своје војнике. Док у Кијеву ћуте о великом броју погинулих и уништеним тенковима и оклопним возилима амерички репортери о украјинском дебаклу отворено говоре и пишу.

Репортери Си-Ен-Ен говоре о великим губицима украјинске војске. У интервјуу за америчку ТВ, портпарол Савета националне безбедности САД Џон Кирби је објаснио да је при нападу на источном бојишту велики број жртава украјинске војске био очекиван. Амерички лист “Вашингтон пост” пише на основу казивања украјинских војника да им је јако тешко јер су Руси направили моћну одбрану због чега се украјинска офанзива може јако отегнути. Председник САД Џо Бајден се на неки начин правдао и ограђивао рекавши да су западне земље учиниле све да се украјинска војска припреми за офанзиву. А Џон Кирби је казао да ће САД и савезници наставити да помажу Украјину све док председник Зеленски буде хтео да ратује. Руководство у Кијеву жели да на самит НАТО у Вилњусу, који почиње данас и траје до 13. јула, ипак дође са неким резултатом, а не само са обећањима. Зато су у бој послали немачке “леопарде” и француске тенкове на точковима, као и немачке ПВО системе “Ирис.Т”.

У досадашњим борбама од те западне технике је била мала корист. На другој страни, у Москви говоре о великом броју погинулих украјинских војника, а преко ТВ канала емитују снимке из ваздуха на којима се види како руски хеликоптери и дронови погађају ракетама украјинске тенкове и оклопна возила. Посебно се истиче да су међу уништеним тенковима и немачки “леопарди”. Пре него што су “леопарди” стигли у Украјину, у Кијеву су истицали како ће они бити супериорни у боју против руских оклопњака. Међутим, показало се већ у првом боју да “леопарди” горе као и сви други ако их погоди противничка ракета. Један број украјинских оклопњака је ушао и настрадао у минским пољима које су “посејале” руске јединице.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је саопштио да је Украјина само у току једног дана изгубила око хиљаду људи и више од сто јединица војне технике. Московски војни аналитичари су и раније говори- ли да украјинска офанзива не може бити успешна јер су Руси супериорни у ваздуху, а имају и више тенкова и оклопних возила и знатно јачу артиљерију. Осим тога, руска војска је боље мотивисана за рат. Велики проблем пред руководством у Кијеву је што знају да даља подршка Америке и Запада ипак зависи од резултата контранапада, тј. офанзиве која је већ много пута најављивана. Уосталом, и Зеленски је говорио америчким новинарима да је већ утврђен план напада. На основу изјава украјинских руководиоца “Вашингтон пост” је најављивао да ће Украјинци кренути у контранапад 8. јуна. Многи западни медији су тврдили да је главни циљ украјинске војске да направи клин и прекине копнену везу са Кримом тако што ће доћи до Азовског мора. Амерички лист “Политико” пише да репутација у свету председника Бајдена зависи и од успеха Украјине у контраофанзиви. Висока службена лица САД са којима су разговарали новинари “Политика” тврде да и будућа помоћ Кијеву зависи од успеха украјинске војске на фронту. Ако Украјина доживи пораз, подршка ће се смањивати и биће све чешћи позиви да се седне за преговарачки сто и проблем реши дипломатским путем, а то значи да би се Кијев требао одрећи дела територија. Вести са источног фронта су вероватно непријатне и председнику Бајдену. Он је на конференцији за новинаре после разговора са британским премијером Риши Сунаком рекао да је оптимистички расположен што се тиче украјинске контраофанзиве. Али Бајден је одмах направио одступницу рекавши да о војној операцији треба да говоре Украјинци, а савезници су учинили све да помогну Кијеву. Поједини амерички конгресмени попут Кевина Макартија, већ постављају питање докле ће Вашингтон помагати Украјину.

Нови пакет америчке војне помоћи Украјини вредан је две милијарде долара. Од тога ће велику корист имати америчка војна индустрија. Украјина би требало да добије ракете за ПВО системе. Овога пута Кијев ће добити модерније типове ракета за “патриоте”. Осим тога, добиће и системе ПВО “авенгер” и “стингер”, као и средства за борбу против тенкова. О неславном нападу украјинских јединица оцену је дао и Амерички институт за изучавање рата. Његови аналитичари тврде да напади украјинских јединица од 4. до 8. јуна нису резултирали успехом. Поред старе совјетске војне технике Украјинци су изгубили и ону коју су добили од Запада. Аналитичари споменутог војног института “теше” Украјинце да су губици у офанзивама неизбежни.

Резултати борби од 4. до 8. јуна не одржавају све могућности украјинске војске у планираном контранападу. Украјина је употребила само мањи број од 12 формираних бригада за конранапад, сматрају у споменутом америчком институту који је под покровитељством америчких обавештајних служби. У руској војсци су свесни да их тек очекују тешке битке. Командант 58. руске армије, генерал-мајор Иван Попов, казао је да је ово само почетак, а да тешке битке тек предстоје.

(Бранко Влаховић, “Вечерње новости”)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *