ГЛЕДАМ, СЛУШАМ, ПИШЕМ… Холивуд или пропаст

Одакле тај мазохистички порив Холивуда да се бави продукцијом високобуџетних филмова катастрофе, у којима нека „зла сила“, или страшна природна катастрофа напада територију САД и њене грађане?

Aмеричка холивудска машинерија је до сада снимила на хиљаде тзв. филмова катастрофе, у којима обично нека „зла сила“, или страшна природна катастрофа напада територију САД и њене грађане.
Одакле тај мазохистички порив Холивуда да се бави продукцијом таквих високобуџетних филмова (све више подсећају на цртаће за децу), у којима се одигравају смртоносни напади невероватних наказа и чудовишта, како из свемира, тако и из подземног света, и који готово до истребљења прете да униште територију САД, побију све њене грађане, а при томе озбиљно запрете и остатку човечанства?
Очигледно, у питању је огроман новац. Такви филмови, који често коштају више од годишњих буџета неких афричких земаља у којима деца умиру од глади и жеђи, доносе велику зараду својим продуцентима. Затим, САД никада нису доживеле прави рат на својој територији. Ако изузмемо понека индијанска копља и стреле који би пролетели каубојима изнад глава, па затим (истина, крвави) грађански рат између Севера и Југа, ниједан авион никада није бацио бомбу на куће, градове и грађане Америке. А то је огромна разлика у перцепцији између њих и многих других становника света. Јер за њих рат је филм, а за нас остале рат је Христово страдање.
Међутим, данашњи просечни амерички (на несрећу и западноевропски) гледалац телевизије гледа и верује у „холивудске филмове“ које му о рату у Украјини сервирају Си-Ен-Ен, Фокс, Би-Би-Си и, нажалост, готово сви западни електронски и писани медији, у којима „зли Руси“ нападају не само Украјину него из својих топова гађају искључиво болнице и обданишта! На другој страни, Украјинци се храбро боре, уз свесрдну помоћ Америке и Колективног запада, не би ли спасли планету од варварских руских хорди и, наравно, свуда увели подразумевајућу демократију! Било би смешно да није трагично, да се с обе стране не лије братска крв истог народа, исте вере, не обогаљују браћа по крви, не остају младе удовице, деца без родитеља, исти народ осакаћен и подељен крвавом секиром НАТО-а, Америке и Колективног запада, само зато што не тако мало Украјинаца, већ више од осам година, верује у квази демократско-патриотске поруке холивудске филмске машинерије. Јер америчка филмска и медијска пропаганда њихово је далеко моћније оружје од крстарећих ракета. Холивудски сценарији, слични онима од пре 50 или 100 година, у којима постоје „добри“ и „зли момци“, каубоји с белим и црним шеширима, примењују се и данас против руског народа у рату у Украјини.
Пензионисани руски морнарички официр Константин Сивков говорио је о могућностима да Русија употреби нуклеарну ракету „сармат“ како би погодила вулкан у Националном парку Јелоустон у Америци. „Геолози верују да би супервулкан Јелоустоун могао да експлодира сваког тренутка. Стога је извесно да би релативно мали, на пример удар класе нуклеарног пројектила од једне мегатоне био довољан да се покрене ерупција. Последице би биле катастрофалне за Сједињене Државе – земља би једноставно нестала“, рекао је он.
Да Американци и Колективни запад имају мало политичког и људског морала, да се придржавају потписаних споразума и договора, те да се нису, упркос обећањима, ширили на исток после пада Берлинског зида, и да немају ароганцију велике силе која још није свесна почетка свог полаганог и дугог умирања и незаустављивог преобликовања света у мултиполарну људску цивилизацију, и то прихвате као историјску неминовност – рата у Украјини не би било. Напротив, они данас подижу своје најскупље борбене авионе и испаљују ракете од пола милиона долара на дечје балоне који лете изнад Америке! Да ли је то нормално? Каква је то шизофренија?
Да ли је нормално да јединог правог светског лидера Владимира Владимировича Путина, предводника заиста Новог света, заснованог на равноправности, самоодлучивању и очувању породице као темеља будућности и опстанка човечанства, проглашавају за ратног злочинца, а неки нови малоумници са Запада поново трабуњају о Хашком трибуналу, овога пута за Русе? Некакви „патрљци“ од европских и светских политичара, који су понекад у својим изјавама и својом појавом толико јадни и трагикомични да би одмах могли да уђу у кадар неке Мак Сенетове холивудске неме комедије!
Јесу ли они уопште свесни колико споменутих холивудских катастрофичних идеја о вештачки изазваним ерупцијама мегавулкана и мегаземљотреса, зарад уништавања својих „непријатеља“ има у Русији, али и у Америци? Да јесу, а нису, требало би да чувају Путина, можда и више од Руса, а не да га моле само кад треба да им обезбеди повратну возну карту Варшава–Кијев за Бајдена! Јер он је и за њих, као и за овај свет, који је, можда, на прагу свог сопственог самоуништења, једина нада физичког опстанка.
Јер оно што је рекао Константин Сивков није био сценарио за филм… Мада, био би блокбастер!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *