GLEDAM, SLUŠAM, PIŠEM… Holivud ili propast

Odakle taj mazohistički poriv Holivuda da se bavi produkcijom visokobudžetnih filmova katastrofe, u kojima neka „zla sila“, ili strašna prirodna katastrofa napada teritoriju SAD i njene građane?

Američka holivudska mašinerija je do sada snimila na hiljade tzv. filmova katastrofe, u kojima obično neka „zla sila“, ili strašna prirodna katastrofa napada teritoriju SAD i njene građane.
Odakle taj mazohistički poriv Holivuda da se bavi produkcijom takvih visokobudžetnih filmova (sve više podsećaju na crtaće za decu), u kojima se odigravaju smrtonosni napadi neverovatnih nakaza i čudovišta, kako iz svemira, tako i iz podzemnog sveta, i koji gotovo do istrebljenja prete da unište teritoriju SAD, pobiju sve njene građane, a pri tome ozbiljno zaprete i ostatku čovečanstva?
Očigledno, u pitanju je ogroman novac. Takvi filmovi, koji često koštaju više od godišnjih budžeta nekih afričkih zemalja u kojima deca umiru od gladi i žeđi, donose veliku zaradu svojim producentima. Zatim, SAD nikada nisu doživele pravi rat na svojoj teritoriji. Ako izuzmemo poneka indijanska koplja i strele koji bi proleteli kaubojima iznad glava, pa zatim (istina, krvavi) građanski rat između Severa i Juga, nijedan avion nikada nije bacio bombu na kuće, gradove i građane Amerike. A to je ogromna razlika u percepciji između njih i mnogih drugih stanovnika sveta. Jer za njih rat je film, a za nas ostale rat je Hristovo stradanje.
Međutim, današnji prosečni američki (na nesreću i zapadnoevropski) gledalac televizije gleda i veruje u „holivudske filmove“ koje mu o ratu u Ukrajini serviraju Si-En-En, Foks, Bi-Bi-Si i, nažalost, gotovo svi zapadni elektronski i pisani mediji, u kojima „zli Rusi“ napadaju ne samo Ukrajinu nego iz svojih topova gađaju isključivo bolnice i obdaništa! Na drugoj strani, Ukrajinci se hrabro bore, uz svesrdnu pomoć Amerike i Kolektivnog zapada, ne bi li spasli planetu od varvarskih ruskih hordi i, naravno, svuda uveli podrazumevajuću demokratiju! Bilo bi smešno da nije tragično, da se s obe strane ne lije bratska krv istog naroda, iste vere, ne obogaljuju braća po krvi, ne ostaju mlade udovice, deca bez roditelja, isti narod osakaćen i podeljen krvavom sekirom NATO-a, Amerike i Kolektivnog zapada, samo zato što ne tako malo Ukrajinaca, već više od osam godina, veruje u kvazi demokratsko-patriotske poruke holivudske filmske mašinerije. Jer američka filmska i medijska propaganda njihovo je daleko moćnije oružje od krstarećih raketa. Holivudski scenariji, slični onima od pre 50 ili 100 godina, u kojima postoje „dobri“ i „zli momci“, kauboji s belim i crnim šeširima, primenjuju se i danas protiv ruskog naroda u ratu u Ukrajini.
Penzionisani ruski mornarički oficir Konstantin Sivkov govorio je o mogućnostima da Rusija upotrebi nuklearnu raketu „sarmat“ kako bi pogodila vulkan u Nacionalnom parku Jelouston u Americi. „Geolozi veruju da bi supervulkan Jeloustoun mogao da eksplodira svakog trenutka. Stoga je izvesno da bi relativno mali, na primer udar klase nuklearnog projektila od jedne megatone bio dovoljan da se pokrene erupcija. Posledice bi bile katastrofalne za Sjedinjene Države – zemlja bi jednostavno nestala“, rekao je on.
Da Amerikanci i Kolektivni zapad imaju malo političkog i ljudskog morala, da se pridržavaju potpisanih sporazuma i dogovora, te da se nisu, uprkos obećanjima, širili na istok posle pada Berlinskog zida, i da nemaju aroganciju velike sile koja još nije svesna početka svog polaganog i dugog umiranja i nezaustavljivog preoblikovanja sveta u multipolarnu ljudsku civilizaciju, i to prihvate kao istorijsku neminovnost – rata u Ukrajini ne bi bilo. Naprotiv, oni danas podižu svoje najskuplje borbene avione i ispaljuju rakete od pola miliona dolara na dečje balone koji lete iznad Amerike! Da li je to normalno? Kakva je to šizofrenija?
Da li je normalno da jedinog pravog svetskog lidera Vladimira Vladimiroviča Putina, predvodnika zaista Novog sveta, zasnovanog na ravnopravnosti, samoodlučivanju i očuvanju porodice kao temelja budućnosti i opstanka čovečanstva, proglašavaju za ratnog zločinca, a neki novi maloumnici sa Zapada ponovo trabunjaju o Haškom tribunalu, ovoga puta za Ruse? Nekakvi „patrljci“ od evropskih i svetskih političara, koji su ponekad u svojim izjavama i svojom pojavom toliko jadni i tragikomični da bi odmah mogli da uđu u kadar neke Mak Senetove holivudske neme komedije!
Jesu li oni uopšte svesni koliko spomenutih holivudskih katastrofičnih ideja o veštački izazvanim erupcijama megavulkana i megazemljotresa, zarad uništavanja svojih „neprijatelja“ ima u Rusiji, ali i u Americi? Da jesu, a nisu, trebalo bi da čuvaju Putina, možda i više od Rusa, a ne da ga mole samo kad treba da im obezbedi povratnu voznu kartu Varšava–Kijev za Bajdena! Jer on je i za njih, kao i za ovaj svet, koji je, možda, na pragu svog sopstvenog samouništenja, jedina nada fizičkog opstanka.
Jer ono što je rekao Konstantin Sivkov nije bio scenario za film… Mada, bio bi blokbaster!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *