ЗЕМЉОТРЕС У ТУРСКОЈ ОДНЕО НАЈМАЊЕ 138 ЖИВОТА: Спасилачке екипе на терену, непрекидно се трага за преживелима

У ЗЕМЉОТРЕСУ јачине 7,8 степени Рихтерове скале, ноћас је у делу Турске у близини границе са Сиријом, према сазнањима АП у обе земље погинуло најмање 138 људи, а број жртава није коначан.

Турска агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама саопштила је да је погинуло најмање 76 људи у седам турских провинција, док је повређени више од 440. Спасилачке службе и грађани непрекидно трагају за преживелима испод рушевина срушених зграда у више градова са обе стране границе.

У једном турском граду погођеном земљотресом, десетине људи покушавају да помере комаде бетона и метала и дозивају затрпане у рушевинама зграда које су на ивици потпуног колапса. Епицентар земљотреса који се осетио чак и у Каиру, имао је епицентар северно од турског града Газијантеп у подручју на око 90 километара од границе са Сиријом.

На сиријској страни границе, земљотрес је погодио регионе који су под контролом опозиције са око четири милиона Сиријаца расељених из других делова земље због грађанског рата. Многи од њих живе у оронулим објектима са минималном здравственом заштитом. Најмање 11 је погинуло у граду Атмеху, али према тврдњама локалног лекара много већи број људи затрпан је у рушевинама.

– Прибојавамо се да су стотине људи смртно страдале. Под великим смо притиском – рекао је локални лекар говорећи о подручјима на северозападу земље која су под контролом побуњеника.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган написао је на Твитеру да су у подручја погођена земљотресом “одмах послате сапсилачке екипе”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *