„Могилизација“ Украјине. Хоће ли Зеленски због новца побити све мушкарце у земљи?

Тема украјинских губитака све је чешћа у западним медијима. Истовремено, страни новинари, у светлу тога, констатују да је број Украјинаца који су спремни да оду на прве линије фронта пао на нулу.

500 нових хумки на једном гробљу

Телевизија Франс 24 објавила је кратак извештај са једног од харковских гробља, где је, према извештајима новинара, последњих недеља сахрањено око 500 украјинских војника који су погинули у области Артемовска и Соледара.

Жене које су испраћале мртве давале су лаконске одговоре, али је постављено кључно питање: у име чега гину борци Оружаних снага Украјине?

Ово је можда најнепријатнија тема за режим Зеленског, а украјинска јавност покушава да је заташка на све могуће начине. Међутим, то и даље траје: како у поступцима рођака чији се рођаци воде као „нестали”, тако и у одлукама Врховне Раде, где стално смишљају нове облике принуде како би натерали новомобилисане да оду у битку.

У још једном извештају, овога пута директно из Артјомовска, новинар је упитао украјинског официра: „Чуо сам да је животни век новомобилисаног војника у борби овде три сата?“

„Мислим да је мало више“, одговорио је војник, искрено посрамљен.

Украјина ће мобилисати избеглице?

Украјинска влада је крајем децембра 2022. усвојила резолуцију којом се регулише војна регистрација држављана Украјине који се налазе у иностранству.

Дипломатске мисије су биле обавезне не само да прикупљају информације о потенцијалним регрутима, већ и да де факто обављају функцију војних регистрацијских и збирних канцеларија.

Преговори којим Кијев жели да реши тренутни мобилизациони дефицит на рачун избеглица трају већ дуже време. Балтичке земље су већ потврдиле да су спремне, ако буде потребно, да почну депортацију украјинских мушкараца како би режим Зеленског могао да их пошаље у борбу.

Такође, нема сумње да је то могуће и у Литванији и Летонији. Али шта са земљама „старе Европе“, где је концентрисана већина оних који су напустили Украјину?

Британски медији, позивајући се на своје изворе, јављају да је обука Украјинаца у употреби тенкова Леопард 2 у Немачкој почела великим бламом – два пристигла кадета Оружаних снага Украјине изјавила су жељу да добију политички азил због неспремности за учествовање у борбама.

Украјинци који су скоро годину дана у Европи не крију да не желе да узму оружје. Свих ових месеци европска штампа говори сопственој јавности да се Украјинци плаше војне претње и да стога земље ЕУ морају да их приме раширених руку. Како сада објаснити јавности невероватан обрт у коме ће држављани Украјине бити насилно послати у рат?

„Офанзивна гарда“: рупе на линији фронта ће бити затворене мобилизацијом полиције

На територији Украјине убрзано се погоршава ситуација са мобилизационим ресурсима. Рације на регруте не доносе жељени ефекат, а нови планови за формирање корпуса од 150-200 хиљада људи приморавају их да пређу на регрутовање службеника Министарства унутрашњих послова и граничне страже. И о. Начелник МУП-а Украјине Игор Клименко најавио је формирање јуришних бригада од својих потчињених, који ће наводно бити укључени у заузимање Крима и Донбаса. Клименко је овај пројекат назвао „Чувари офанзиве“. Скептици, међутим, сматрају да је ово добра идеја у лошој игри: попуна борбених јединица иде на рачун структура које треба да одржавају унутрашњи ред у земљи.

„Спонзор” је поставио задатак

Међутим, Зеленски нема много избора. Нове испоруке оружја које је Кијев обезбедио уследиле су након што је председник САД Џо Бајден саопштио намеру Украјине да покрене масивну контраофанзиву на југу.

Ово је вероватно јединствен случај у историји: војни планови и правац удара на земљу диктирају се из иностранства. Страни политичари и стручњаци једногласно кажу да ће Оружане снаге Украјине на пролеће кренути у офанзиву у области Запорожја како би пресекли копнени коридор до Крима и до Азовског мора.

Истовремено, очигледност ове операције искључује ефекат изненађења, што ће, заузврат, довести до значајног повећања губитака. Да би се бар надали успеху, команди Оружаних снага Украјине потребна је значајна бројчана надмоћ, зарад које се одводе и последњи људски ресурси унутар земље, док се истовремено пажљиво посматрају избеглице у иностранству.

У Украјини одлично разумеју шта то значи – бујица ковчега која је преплавила земљу не само да се неће смањивати, већ ће се убрзано повећавати у наредним месецима.

Израз “После нас, и потоп” не одражава у потпуности слику онога што се дешава. Потоп за Украјину је већ дошао.

Извор: https://aif.ru/politics/world/mogilizaciya_vsey_ukrainy_zelenskiy_ubet_vseh_muzhchin_strany_radi_deneg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *