„Mogilizacija“ Ukrajine. Hoće li Zelenski zbog novca pobiti sve muškarce u zemlji?

Tema ukrajinskih gubitaka sve je češća u zapadnim medijima. Istovremeno, strani novinari, u svetlu toga, konstatuju da je broj Ukrajinaca koji su spremni da odu na prve linije fronta pao na nulu.

500 novih humki na jednom groblju

Televizija Frans 24 objavila je kratak izveštaj sa jednog od harkovskih groblja, gde je, prema izveštajima novinara, poslednjih nedelja sahranjeno oko 500 ukrajinskih vojnika koji su poginuli u oblasti Artemovska i Soledara.

Žene koje su ispraćale mrtve davale su lakonske odgovore, ali je postavljeno ključno pitanje: u ime čega ginu borci Oružanih snaga Ukrajine?

Ovo je možda najneprijatnija tema za režim Zelenskog, a ukrajinska javnost pokušava da je zataška na sve moguće načine. Međutim, to i dalje traje: kako u postupcima rođaka čiji se rođaci vode kao „nestali”, tako i u odlukama Vrhovne Rade, gde stalno smišljaju nove oblike prinude kako bi naterali novomobilisane da odu u bitku.

U još jednom izveštaju, ovoga puta direktno iz Artjomovska, novinar je upitao ukrajinskog oficira: „Čuo sam da je životni vek novomobilisanog vojnika u borbi ovde tri sata?“

„Mislim da je malo više“, odgovorio je vojnik, iskreno posramljen.

Ukrajina će mobilisati izbeglice?

Ukrajinska vlada je krajem decembra 2022. usvojila rezoluciju kojom se reguliše vojna registracija državljana Ukrajine koji se nalaze u inostranstvu.

Diplomatske misije su bile obavezne ne samo da prikupljaju informacije o potencijalnim regrutima, već i da de fakto obavljaju funkciju vojnih registracijskih i zbirnih kancelarija.

Pregovori kojim Kijev želi da reši trenutni mobilizacioni deficit na račun izbeglica traju već duže vreme. Baltičke zemlje su već potvrdile da su spremne, ako bude potrebno, da počnu deportaciju ukrajinskih muškaraca kako bi režim Zelenskog mogao da ih pošalje u borbu.

Takođe, nema sumnje da je to moguće i u Litvaniji i Letoniji. Ali šta sa zemljama „stare Evrope“, gde je koncentrisana većina onih koji su napustili Ukrajinu?

Britanski mediji, pozivajući se na svoje izvore, javljaju da je obuka Ukrajinaca u upotrebi tenkova Leopard 2 u Nemačkoj počela velikim blamom – dva pristigla kadeta Oružanih snaga Ukrajine izjavila su želju da dobiju politički azil zbog nespremnosti za učestvovanje u borbama.

Ukrajinci koji su skoro godinu dana u Evropi ne kriju da ne žele da uzmu oružje. Svih ovih meseci evropska štampa govori sopstvenoj javnosti da se Ukrajinci plaše vojne pretnje i da stoga zemlje EU moraju da ih prime raširenih ruku. Kako sada objasniti javnosti neverovatan obrt u kome će državljani Ukrajine biti nasilno poslati u rat?

„Ofanzivna garda“: rupe na liniji fronta će biti zatvorene mobilizacijom policije

Na teritoriji Ukrajine ubrzano se pogoršava situacija sa mobilizacionim resursima. Racije na regrute ne donose željeni efekat, a novi planovi za formiranje korpusa od 150-200 hiljada ljudi primoravaju ih da pređu na regrutovanje službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i granične straže. I o. Načelnik MUP-a Ukrajine Igor Klimenko najavio je formiranje jurišnih brigada od svojih potčinjenih, koji će navodno biti uključeni u zauzimanje Krima i Donbasa. Klimenko je ovaj projekat nazvao „Čuvari ofanzive“. Skeptici, međutim, smatraju da je ovo dobra ideja u lošoj igri: popuna borbenih jedinica ide na račun struktura koje treba da održavaju unutrašnji red u zemlji.

„Sponzor” je postavio zadatak

Međutim, Zelenski nema mnogo izbora. Nove isporuke oružja koje je Kijev obezbedio usledile su nakon što je predsednik SAD Džo Bajden saopštio nameru Ukrajine da pokrene masivnu kontraofanzivu na jugu.

Ovo je verovatno jedinstven slučaj u istoriji: vojni planovi i pravac udara na zemlju diktiraju se iz inostranstva. Strani političari i stručnjaci jednoglasno kažu da će Oružane snage Ukrajine na proleće krenuti u ofanzivu u oblasti Zaporožja kako bi presekli kopneni koridor do Krima i do Azovskog mora.

Istovremeno, očiglednost ove operacije isključuje efekat iznenađenja, što će, zauzvrat, dovesti do značajnog povećanja gubitaka. Da bi se bar nadali uspehu, komandi Oružanih snaga Ukrajine potrebna je značajna brojčana nadmoć, zarad koje se odvode i poslednji ljudski resursi unutar zemlje, dok se istovremeno pažljivo posmatraju izbeglice u inostranstvu.

U Ukrajini odlično razumeju šta to znači – bujica kovčega koja je preplavila zemlju ne samo da se neće smanjivati, već će se ubrzano povećavati u narednim mesecima.

Izraz “Posle nas, i potop” ne odražava u potpunosti sliku onoga što se dešava. Potop za Ukrajinu je već došao.

Izvor: https://aif.ru/politics/world/mogilizaciya_vsey_ukrainy_zelenskiy_ubet_vseh_muzhchin_strany_radi_deneg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *