Број жртава земљотреса премашио 7.000, у Турској за 39 сати 160 потреса

Број жртава јучерашњег разорног земљотреса јачине 7,8 степени који је погодио Турску и Сирију непрекидно расте, а према последњим подацима, погинуло је више од 7.000 људи. Источну Турску јутрос погодио је данас нови земљотрес магнитуде 5,7 степени.
 
У Турској је погинуло најмање 5.434, а више од 31.777 је повређено. Истовремено, власти и спасиоци у Сирији су саопштили да је у земљотресу погинуло најмање 1.602 особа.
Руски војници настављају са операцијом спасавања у Сирији након разорног земљотреса: успели су да спасу 42 особе, пронађено је 57 погинулих, а готово 200 становника добило је медицинску помоћ, изјавио је заменик начелника Руског центра за помирење зараћених страна у Сирији генерал-мајор Олег Јегоров.
Он је додао да су у Алепу, Хами, Џебли и Стаму отворена четири пункта за прикупљање донорске крви.
Мештанима је на осам хуманитарних пунктова дато више од 11 тона хране и основних потрепштина.
Председник Републике Српске Милорад Додик испратио је са бањалучког аеродрома авион за Турску са припадницима Цивилне заштите Републике Српске оспособљеним за помоћ у санирању штете од природних катастрофа.
Додик је изјавио да ће спасиоци из Републике Српске, који су отпутовали да помогну народу страдалом у разорном земљотресу у Турској, показати да су обучени да помогну било где у свету.
Додик је истакао да је за Српску важно да њена Цивилна заштита буде у Турској и помогне тамошњем народу са својом опремом и обележјима.
 
Специјалистички тимови за спасавање из рушевина, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Сектора за ванредне ситуације су у угроженим подручјима Републике Турске погођеним земљотресом, којима је потребна помоћ у спасавању људских живота и проналажењу преживелих.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, по налогу председника Републике Србије Александра Вучића, упутио је два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу несталих лица.
Уз савремену опрему тешку 4,5 тона, српски ватрогасци – спасиоци, обучени и спремни да реагују у свим ситуацијама, даће свој максимум да помогну турским колегама и грађанима Турске у потрази и спасавању преживелих, саопштио је МУП.
Осамнаест припадника Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације са девет ватрогасних возила, кренуће данас око 18 часова пут Турске, као додатне снаге нашим ватрогасцима-спасиоцима у борби са последицама разорног земљотреса који је захватио Турску, потврђено је Танјугу из МУП-а.
Ватрогасци-спасиоци из Бора, Ваљева, Ужица и Ниша са једним навалним ватрогасним возилом, четири комби и четири теренских возила, полазе из Ниша и очекује се да се придруже колегама у току сутрашњег дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *