ОРИЋЕВИ КОЉАЧИ ЗВЕРСКИ УБИЈАЛИ И ЖЕНЕ И ДЕЦУ! Три деценије од масакра Срба сребреничког села Скелани

ДАНАС се навршава 30. година од стравичног злочина над Србима у сребреничком селу Скелани и засеоцима.

У раним јутарњим часовима 16. јануара 1993. године хорде зла Насера Орића упале су у Скелане и побиле све што је српско! У крвавом пиру, користећи ножеве, пушке, пиштоље и снајпере, убили су и масакрирали 69 српских цивила, од тога петоро деце и 12 жена. У нападу је рањено 65 мештана, а од 30 заробљених, половина није преживела мучења у сребреничким казаматима. Њих четворо још се воде као нестали.

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић каже за “Новости” да убиства српских цивила – деце, жена и стараца у Скеланима показују да су муслиманске снаге имале јасну геноцидну намеру.

– Тај напад су предводили исти они који су само девет дана раније на православни Божић извршили масовни покољ мештана Кравице. И док су са згаришта српских кућа, по сведочењу Ибрана Мустафића, муслимански цивили пљачкали Кравицу, крвави пир је настављен у Скеланима – истиче Којић.

Мост који спаја Скелане и Бајину Башту требало је да буде мост живота, али је за многе био мост смрти, јер су муслимани у оближњој шуми поставили снајпере и кога год су стигли да убију нису часили часа.

– На мосту је скончала Гордана Секулић, погођена у главу док је у наручју носила млађег сина Ђорђа. Тада су убијени и петогодишњи Александар и његов дванаестогодишњи брат Радисав, док је њихов брат Славиша рањен. Много је таквих примера – каже Којић.

Оно што боли је, додаје, да нико ни 30 година касније није осуђен за злочин који се граничи за свирепошћу животиња.

– Посебно нас боли однос суда и тужилаштва, као и западних амбасада према нашим жртвама. Чињеница да је америчком амбасадору важније да посети прихватилиште за псе приликом последње посете Сребреници од обиласка Спомен-собе у Скеланима за шта смо му послали позивницу. Претходно је наравно посетио Меморијални центар и поклонио се њиховим жртвама – поручио је Којић.

Др Радомир Павловић, аутор књиге “Црне мараме Сребренице” и “Зборника о страдању Срба сребреничког среза од стране НДХ”, каже да је злочин 1993. понављање страшне судбине Срба Скелана и сребреничког краја из Другог светског рата.

– У Другом светском рату у околини Сребренице нестало је око 6.400 Срба, док је државна комисија избројала 2.262 убијене српске жртве од стрне усташа. Од тог броја половина су биле жене, деца и старци – истиче Павловић.

СТРАХОВИТА ТОРТУРА У ЛОГОРУ

ИЛИЈА Ивановић из села Ћосићи, који је тог 16. јанура 1993. рањен у нападу муслиманских снага, а потом и заробљен, каже да је преживио страховиту тортуру у сребреничким логорима у којима је преминула половина од 30 заробљених Срба.

– Попио сам више мокраће него што сам појео хране док сам био у логору, а нико није одговарао за те злочине. То показује какво је правосуђе БиХ – рекао је Ивановић.

С.Мишљеновић, “Вечерње новости”

Један коментар

  1. Славко Z

    Чињеница је да многи људи не знају каква је унутрашња структура исламске заједнице -„Уме“. За ислам служење Богу се пре свега пројављује у шеријату, „закону“. Тај закон обухвата религиозни живот човека, његов душевни, духовни, телесни и друштвени живот, уређује га у породици и у свему осталом. Из тачке гледишта ислама сваки поступак човека, анђела, атома, чини лично Господ Бог – Алах. Зато да би били угодни богу, места за људску слободу скоро да нема .Друштво које дозвољава муслиманима да живе по шеријату, али само по себи није исламско, није нормално, мора да буде уништено, претворено у исламско, наравно оног тренутка кад остваре и где остваре већину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *