НИС покровитељ прве ФИДЕ шаховске параолимпијаде

Република Србија, Град Београд и Шаховски савез Србије домаћини су прве ФИДЕ шаховске олимпијаде за особе за инвалидитетом, која је свечано отворена у Народној скупштини Републике Србије. Подршку овој спортској манифестацији, која траје до 5. фебруара, пружила је Светска шаховска федерација (ФИДЕ), а генерални покровитељ је компанија НИС.

На овом мешовитом тимском такмичењу учествује 26 екипа из 22 државе. Тимови су састављени од четири играча, а екипу чине играчи са оштећеним слухом, слепи и слабовиди, као и играчи са телесним инвалидитетом. ФИДЕ шаховска параолимпијада одржаваће се сваке две године, како би се што већем броју играча са инвалидитетом пружила прилика да се такмиче на међународном нивоу, представљајући своју земљу.

„Велика част нам је указана чињеницом да се у Србији одржава прва ФИДЕ шаховска олимпијада за особе са инвалидитетом. Велико нам је задовољство да смо угостили такмичаре из чак 22 државе“, навео је приликом свечаног отварања шаховске параолимпијаде Зоран Гајић, министар спорта Републике Србије.

Аркадиј Дворкович, председник Светске шаховске федерације, навео је да је поносан на играче који су дошли са свих континената и који, упркос потешкоћама, показују значајан труд и таленте. Дворкович је захвалио Влади Србије, која подржава овај догађај, Министарству спорта, као и компанији НИС. 

Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије, казао је да данашњи дан улази у богату историју српског шаха, која је богата не само резултатима које су остваривали српски шахисти, већ и по бројним турнирима који су успешно организовани.

У име покровитеља манифестације, компаније НИС, присутнима се обратио Вадим Смирнов, заменик генералног директора.

„НИС је поносни спонзор прве шаховске параолимпијаде. То значи да данас заједно исписујемо нову страницу шаховске историје, не само српског, већ и светског шаха. Шах је јединствен спорт. Он нас учи једнакости, толеранцији и фер-плеју. То су вредности за које се залаже и наша компанија“, рекао је Смирнов.

ФИДЕ са својих 195 чланица спада у најмасовније светске спортске организације. Основана је 1924. године у Паризу и са скоро стогодишњом историјом, веома је успешна у промоцији и унапређењу шаха у свим областима друштва. Иначе, шах је постао први инклузивни спорт 1848. године када је, први пут у историји, шаховска гарнитура прилагођена слабовидим играчима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *