НЕРЕДИ У БРАЗИЛИЈИ: Више од 400 ухапшених, суспендован гувернер (ФОТО)

 

Судија Врховног суда Бразила Александар де Мораес одлучио је да суспендује гувернера Бразилије Ибанеиза Роша на 90 дана, наводећи безбедносне пропусте који су омогућили присталицама бившег, крајње десничарског председника Жаира Болсонара, да изврше упаде у зграде федералне владе Бразила.

Пре одлуке о суспензији, гувернер Роша је изјавио да је најмање 400 људи ухапшено после упада у кључне владине зграде у Бразилији, поручивши да ће кривци “платити за почињене злочине”, пренео је Си-Ен-Ен.

Судија Мораес је наложио и да се кампови које су подигле присталице Болсонара испред војних база расформирају у року од 24 сата, као и да се деблокирају саобраћајнице и ослободе објекти владе Бразила, наводи се у извештају Ројтерса.

Де Мораес је наредио и да се на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и ТикТок блокира пропаганда побуњених пучиста. Председник Лула је био на председничком положају у периоду од 2003. до 2011. године, а прошле године у октобру је после беспоштедне изборне кампање која је поделила Бразил, у другом изборном кругу надмашио љутог противника, десничара и досадашњег председника Жаира Болсонара за око један одсто гласова, подсећа се у извештају Ројтерса.

Према званичним резултатима, Лула је освојио 50,9 одсто гласова, а Болсонаро 49,15. Након тога почињу протесна окупљања Болсонарових присталице испред војних база широм Бразила и апели да се изврши војна интервенција, а Лула спречи да поново преузме председничку фукцију.

Камионџије које подржавају Болсонара блокирали су 30. и 31. октобар саобраћајнице широм земље, а 2. новембра Болсонарове присталице одржавају масовне митинге широм земље, поново захтевајући интервенцију оружаних снага Бразила. Болсонаро 22. новембра оспорава резултате избора уз објашњење да би гласови из неких машина за гласање требало да буду “поништен”, али надлежни органи су одбацили његову жалбу.

Истог дана суд је оверио Лулину изборну победу, а одмах након тога Болсонарове присталице покушале су да нападну седиште федералне полиције у главном граду Бразилији.

Ситуација у Бразилу се не смирује јер је два дана касније ухапшен мушкарац због покушаја да подметне бомбу у знак протеста против резултата избора. Упркос пристиску Болсонарових присталица Лула је 1. јануара по трец́и пут положио заклетву као председник и том приликом поручио да је прави победник председничких избора – демократија.

Након политичког насиља хиљада екстремних десничара, присталица бившег председника Болсонара, нови стари-председник Луиз Инасио Лула да Силва обишао је данас вандализовану председничку палату, пренео је лондонски Гардијан.

Масовни напади Болсонарових присталица на зграде федералне владе Бразила и председничку палату одмах су упоређени са инвазијом следбеника Доналда Трампа на амерички Капитол 6. јануара 2021. године. Лула није био у Бразилији у тренутку избијања нереда, али је одржао оштар говор и окривио Болсонара за хаос, обећавши да ће “сви умешани бити кажњени”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *