ИЗЛОГ КЊИГЕ

Радоје Радојевић
АМЕРИЧКИМ ПЕРОМ И СРЦЕМ О СРБИМА
Прометеј

Ова антологија доноси текстове у чијем је фокусу период Великог рата (1914–1918), а све њих, сем једног, написали су амерички књижевници, историчари, новински извештачи, чланови медицинских мисија, сарадници на дистрибуцији хуманитарне помоћи, као и највиши државни званичници. Ти текстови су расути по различитим, давно штампаним новинама, часописима и књигама и доступни само ентузијастима у области историје који имају времена и стрпљења да у потрази за њима „копају“ по разним архивама, библиотекама и одлагалиштима. Ово настојање да се они спасу од заборава представљало је награду за истраживача, јер ти текстови приповедају снажну причу о цени која се мора платити у борби за очување достојанства, слободе и демократије. Они су прави доказ шта нације у савезништву, уједињене у циљу, могу постићи на корист сваке од њих. Ова књига представља примере истински величанствене и племените великодушности коју су Американци показали према Србима у очајним тренуцима потребе. Тешко је и замислити несебичнија и хуманија дела. Њихова демонстрација емпатије и спремност да пруже руку спаса некоме ко пролази кроз тренутке очаја подсећа на библијске параболе. Као таква, она је парадигма витештва с којом моћни али часни светски лидер може да пригрли и третира свог мање срећног али достојног пријатеља и савезника. Можда је крунски симбол тог дивљења вредног односа одлука председника Вудроа Вилсона, тада преседан, да почаствује Србију и њен народ наредбом да се српска тробојка подигне поред америчких „звездица и пруга“ на Белу кућу. Био је то дан када се над Белом кућом вијорила застава Србије.

Грејсон Пери
ИГРА ЗА ГАЛЕРИЈУ
Службени гласник

Ову књигу одликују изузетна комуникативност и живост духа. Оштроумна и забавна, она приказује Перија не само као ликовног уметника већ и као врсног писца… Она је дело човека који каже: „Мој посао је да уочавам ствари које други не уочавају.“ Пуна је дубоких увида и проницљивих судова. Мислим да је то разлог због којег људи воле Перија. Заиста је виспрен. Говори ствари за које бисмо пожелели да смо их се сами сетили и поставља питања која бисмо и сами поставили: Шта је уметност? Како можемо проценити да ли оно што посматрамо ичему вреди? Да ли је оправдано уважавати неке уметнике?

Чунглан Фу
УРБАНА ИСТОРИЈА КИНЕ
Чигоја

Књига обухвата широк спектар садржаја из области економије, културе, архитектуре, историје, географије и животне средине градова, али и оне из многих других поља као што су филозофија, религија, етика и естетика. Аутори су уложили значајан труд да сакупе домаћу и страну, савремену и старовековну литературу и историјске материјале и с тим повезана размишљања и коментаре домаћих и страних познатих личности и научника модерног времена. Спровели су и детаљно истраживање засновано на историјском развоју и тренутном стању кинеских градова. Ова књига на креативан начин повезује град, историју и културу. Она не расправља уопштено о урбаној историји, већ јасно рашчлањује извориште и идеолошко-културно тло урбаног развоја. Нарочито се тесно повезује историјска позадина настанка градова са традиционалном културом, чиме се отвара нови угао гледања на ствари, а и избегнута је нека врста затворене, изоловане истраживачке методологије, тј. из контекста историје може се говорити само о историји, а из контекста градова може се говорити само о градовима. Аутори књиге имају оригинална тумачења традиционалних кинеских филозофских мисли, као што су „јединство човека и природе“, теорије о јину и јангу, багуа и ву синг, које се одражавају на културу урбаног планирања и архитектуру. Посебан значај има и то што су на јединствен начин успоставили концепт о „духу дворишта“ кинеских стамбених објеката. Све то говори о новим погледима на историју и урбани развој аутора. За разлику од друге литературе истог типа, ова књига је увела и новине у саму структуру текста. Наиме, она, напустивши устаљени систем историјске литературе, конструише нову структуру која обухвата три независне, а опет синтетички повезане целине. Истраживањем и сумирањем еволуције кинеских градова, анализом карактеристика кинеских традиционалних стамбених простора, испитивањем прекида и успона у развоју урбаних тргова, ова књига је превазишла анализу само традиционалних урбаних облика, учинила је и корак даље у изградњи потпуно новог културног и теоријског оквира за истраживање кинеске урбане историје, што је и омогућило да се са филозофског становишта спроведе свеобухватно истраживање традиционалне кинеске урбане културе. Поред тога, ова је књига сакупила и сажела огромну количину историјских докумената, она обилује бројним цитатима, једноставним и живописним језиком дочарала је богату кинеску културу и њену дубоку мисао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *