Скот Ритер: Прошли су дани великих офанзива за Украјину

 
 
Бивши маринац америчке војске и војни аналитичар Скот Ритер постао је познат непосредно пре инвазије на Ирак 2003. године, када је јавно оспорио став Вашингтона, рекавши да Садам Хусеин нема оружје за масовно уништење. Сада је експерт за аиф.ру испричао како плаћеници из земаља НАТО-а помажу Оружаним снагама Украјине, да ли ће бити коришћено нуклеарно оружје и како се приступ руског Министарства одбране разликује од онога што је он урадио током операције Пустињска олуја.

„Русија ме је на почетку Специјалне војне операције изненадила“

— Скоте, међу нама сте постали познати, између осталог, захваљујући високом уважавању руске војске. Да ли су последња дешавања на фронту променила ову Вашу процену?

Скот Ритер: Не, никако. Ја сам у маринском корпусу и поносни смо што смо оно у шта верујемо да смо најбоља војна јединица на свету. Међутим, и ми грешимо, спотичемо се, понекад трпимо и тактичке неуспехе. Али показатељ професионализма није у савршености, већ у способности да се учи из грешака: прилагоди се, савладај, истрај. Чини се да управо то ради руска војска.

Моје дивљење вашој војсци почело је још у совјетским годинама, када су Русија и Сједињене Државе сматране ривалима. Али поштовао сам професионализам совјетских војника. Ја сам тада већ био у маринцима и били смо обучени да се прилагодимо овом сукобу. И добро сам запамтио аксиом – када престанеш да поштујеш непријатеља, победиће те на бојном пољу.

Признајем да сам био изненађен како је Русија покренула специјалну војну операцију. Није било стратешке ваздушне кампање попут почетка операције Пустињска олуја у Ираку 1991. године. Учествовао сам у томе и видео колико су ефикасни ваздушни напади. Авијација је погодила све мете. Уништили смо ирачку војску за 100 сати!

Чинило ми се да ће Русија имати сличан приступ, а авијација би ударила у инфраструктуру. А то би могло да утиче не само на победе у зони НВО у Украјини, већ и на морал Украјинаца. После тога, чинило ми се да Русија треба да употреби копнене снаге, своју војну доктрину, развијену да порази НАТО. И то је више него довољно за пораз украјинских снага. Њихов војни ниво је негде између старе совјетске доктрине и доктрине НАТО-а због осмогодишње обуке под инструкторима НАТО-а.

Али Русија то није урадила, изабрала је мекши приступ. Руске власти објашњавају зашто. Не могу да кажем да, као Американац, разумем концепт украјинског и руског словенског братства и везе које иду с генерације на генерацију. Могу да читам о томе и разумем у својој глави, али не могу да осетим у свом срцу.

Али у сваком случају, чини ми се да су се неке од претпоставки руског руководства показале погрешним. На пример, о спремности украјинске војске за борбу. Мислим да се веровало да се украјинска војска у многим случајевима неће борити, већ да ће остати у касарни. Они су потценили спремност украјинске владе да пружи отпор и мобилише украјинско цивилно становништво. Мислим да су направљене неке погрешне претпоставке или можда лоше извиђање, ко зна. На овај или онај начин, Русија се нашла у опуштеном стању, лицем у лице са непријатељем који је, напротив, био чврсто постављен. Украјинци су били спремни за борбу. Руси су уништили већину опреме коју је украјинска војска имала на почетку сукоба, али им је дато на десетине милијарди долара више – Украјинци настављају борбу.

“Не скидајте ногу са педале за гас”

– Не тако давно, Русија је ипак почела да удара на инфраструктуру, али у донекле ограниченом облику. Мислите ли да ће се ово наставити?

„Ја, као Американац, не бих скинуо ногу са папучице гаса. У наредних шест недеља послао бих украјинску војску у заборав, баш као што су то учиниле Сједињене Државе у Ираку. Не говорим о убијању цивила, али украјински народ треба да зна да је све ово озбиљно. Недавно су се Украјинци у истом Кијеву забављали, ишли у ресторане, живели секуларним животом. Не би требало да буде тако.

Са америчке тачке гледишта, било је потребно натерати Украјинце да се разбуде, безуспешно покушавајући да упале светло. Питали би се: зашто нема светлости? Одговор: Зеленски Покушао сам да сипам гориво у ауто… не ради. Зашто? Зеленски. Покушао сам да се загреје, али нисам могао. Зашто? Зеленски. Мислим да је руска влада требало да има такав приступ.

Али опет, Руси су професионалци. Они много боље од мене знају зашто се боре у Украјини. Ја полазим са чисто војне тачке гледишта, а руско руководство полази од чињенице да Украјина и њен народ нису непријатељи, да се мора учинити све да се ублажи штета за украјински народ, јер ће у једном тренутку непријатељства престати и Русија жели да се настави братство народа.

– Реците нам како и зашто су погодили инфраструктуру и како сте то урадили током Пустињске олује?

– Прво проучавате однос нације и војске, а пошто је ваш крајњи циљ да победите војску, морате разумети како војска комуницира са нацијом. Шта у држави омогућава функционисање војске? Имали смо термин – „центар гравитације“. У Ираку је овај центар био Садам Хусеин и његова пратња. Када смо бирали мете, трудили смо се да њихово елиминисање прекине везу између центра гравитације и војске и тако ослаби војску.

Мете су пажљиво биране. Шта чини да држава функционише? На пример, тада није било мобилних телефона, само фиксне и телефонске линије. Да ли је важно да командант у Багдаду може да подигне слушалицу и разговара са командантом у Кувајту? Врло је важно. Како се уверити да се то не догоди? Морамо да нападнемо ову телефонску инфраструктуру да се то не би догодило. Или је производња електричне енергије, пре свега, снабдевање енергијом војног објекта, индустријског објекта или постројења за производњу Скад пројектила. Да ли је важно да се ракете Скад не могу производити? Одговор је да. А ми уништавамо генератор. Способност непријатеља да се креће напред и назад дуж линија комуникације је веома важна. Мостови су веома важни, па рушимо мостове, рушимо пруге, обичне путеве. Готово све постаје легитимна мета.

Наравно, покушавате да не повредите цивиле. Знам да САД имају лошу репутацију у том погледу, посебно последњих година. Али никада нисам био тако поносан на Сједињене Државе као што сам био током свог времена у операцији Пустињска олуја. Видео сам својим очима колико смо пажљиво покушавали да избегнемо цивилне жртве.

Често се говори о „паметним бомбама“, односно навођеним пројектилима, али тако нешто не постоји. Све бомбе су глупе, и даље експлодирају на великој површини. Кључ за “паметно” погађање мете је у вођењу. Током „Олује“ користили смо ласерско навођење, али понекад је опрема отказала, сигнал није прошао, а бомба је одмах постала глупа, летела где год је хтела. Дакле, чак и ако смо се трудили да не наудимо цивилима, било је случајева да су наше бомбе, на пример, пале на пијацу и убиле стотине људи. А било је и то да смо намерно гађали зграду, мислећи да постоји једно, а испоставило се да је нешто друго. Постоји злогласни случај склоништа Амирија, где смо бацили четири хиљаде килограма експлозива и тек касније сазнали да постоји обично склониште. Тамо је погинуло 400 цивила.

Ово није нешто чиме се треба поносити, то су страшне ствари, али то су последице рата. Када земље крену у рат, цивили често плаћају највишу цену. Русија сада вредно покушава да избегне цивилне жртве, али жртава би ионако било – и то је једна од трагичних последица сукоба.

„Овај сукоб је више од сукоба између Русије и Украјине“

 – Како Русија може да заустави доток оружја са Запада у Украјину?

„Овај сукоб је више од сукоба између Русије и Украјине, то је сукоб између Русије и колективног Запада, како га назива Владимир Путин. Запад је то започео увођењем огромних санкција. Опет, не би требало ово да говорим руској публици, али ћу рећи да ове санкције нису намењене да повреде руску владу, оне имају за циљ да повреде руски народ. Они ометају ваш посао. Заустављање вашег финансијског система, деградирање вашег квалитета живота, жеља да вас изгладњују и да се смрзнете. Сврха свега овога је да вас натера да изађете на улице и да се решите Владимира Путина. То је њихов циљ дуги низ година.

Како зауставити испоруке? Опет, Русија је одлучила да неће рушити све мостове. Прости маринац у мени каже: сваки мост мора бити бомбардован, сваки аутопут уништен, сваки пут уништен, сваки мост срушен, свака железничка пруга срушена. А онда расути мине по целој граници. Хоће ли људи патити? Ох да. Неће бити лепо. Много невиних људи ће погинути, али током рата, углавном, нема невиних људи. Међутим, Русија је рекла не, ми нећемо.

Тада морате користити обавештајне информације, разне канале, укључујући агенте. Морате циљати на места испоруке и истовара оружја, а да бисте сазнали где се та места налазе, користите сателите и пресретајте поруке Украјинаца. Види се да Русија циља на ова складишта. Да ли је ово идеално решење? Не. Као резултат тога, Украјинци су могли да ставе педесет хиљада момака потпуно наоружаних. Али сада је украјинска војска потрошила део ових ресурса.

Сада НАТО покушава да им да нову муницију и оружје уместо уништеног, а Русија то спречава, али, опет, делује у одређеним границама. Морам да вам кажем, ово је једна од најплеменитијих ствари које сам икада видео. Жртвујте своју крв да бисте спасили животе становништва земље против које се борите. Ако сте емотивни, то може бити дирљиво.

“Гепарди” и “овце”

– „Пуно се прича о плаћеницима. Да ли су они заиста плаћеници или само прерушени војници америчке војске?

– Мислим да су они заиста били плаћеници када су Украјинци тек створили међународну легију. Тада су то углавном били људи који су, можда, некада служили у војсци, који нису могли да нађу посао код куће или су били разочарани цивилним животом. Можда су неки од њих веровали у неке идеале или сматрали да је све што Русија ради лоше, па су одлучили да се боре за „добре момке“. Шта год да су били, мислим да је Украјина имала користи од пропаганде. Као, погледајте: свет нам долази, имамо 20 хиљада добровољаца из целог света који су дошли да се боре за нашу ствар. Али брзо су убијени.

Тада је НАТО почео да испоручује више високотехнолошке опреме, која захтева неопходну обуку да би је компетентно користила. Украјинска тактика на бојном пољу је такође постала сложенија. Стога мислим да следећи талас странаца више нису били прости плаћеници, већ агенти ЦИА, амерички специјалци, евентуално британски командоси, који су почели да раде на стварању позадинске инфраструктуре. Можда су сарађивали са америчким и НАТО обавештајним службама, откривајући недостатке у покривености руским сателитима и постављајући лажне сигнале за сателите тако да су Руси бомбардовали лажна складишта уместо правих.

Даље, како Украјинац, навикао да се носи са Т-64, може одједном да почне да ради са немачком машином Гепард? Не долази у обзир. Стога од немачког механичара праве „овцу“. То је стари термин ЦИА-е када узму некога из војске и закамуфлирају овог „вука” овчјом кожом. Мислим да су на овај начин многи војни специјалисти из земаља НАТО-а доведени у украјинску позадину да тамо обављају разне задатке. Али како рат постаје све сложенији, они почињу да се приближавају линијама фронта.

Али чак и тако, украјинска војска није толико обучена колико нам је потребно за нашу тактику. Стога смо овог лета били сведоци стварања страних борбених јединица на нивоу батаљона. Састоје се од војника који су посебно извучени директно из оружаних снага, или од запослених у приватним војним компанијама. А плаћају се 2-3 хиљаде долара дневно. Где Украјина може за кратко време да добије војнике који би могли да контролишу 200 пољских тенкова? Најбољи начин да то урадите је да позовете довољан број пољских војника, дате им украјинске пасоше, личне карте. Ти добровољци ће бити пољски војници, које, грубо речено, у Украјину испоручује цела јединица. Руси су рекли да међу погинулима код Луганска и Доњецка има много пољских држављана, да су многи од њих били на челу украјинских напада.

Ове хиљаде плаћеника у великој мери побољшавају квалитет украјинских оружаних снага. Они су више него способни да се такмиче са руском војском. Често могу бити чак и јачи од својих руских колега ту и тамо на нивоу малих делова. За разлику од украјинских снага. Украјина је имала добре војнике, али многи од њих су погинули. Командант украјинских специјалних снага се жалио, видео сам да је 80% његових момака рањено. Нове снаге су обучене, али су регрути, нису толико искусни и такође гину. То је цела украјинска војска. Заиста јаки момци су или мртви или повређени, мењају их за сирове регруте који нису лоши, али још увек не могу да раде заиста тешке ствари. Стога сав тежак посао сада обављају странци.

“Испаљивање нуклеарног оружја је тако глупо када размислите о томе”

– „Много се прича о нуклеарном оружју. Реците ми шта мислите о његовој примени. Шта је тактичко нуклеарно оружје и по чему се разликује од конвенционалног?

– Разлика је у висини штете коју добијете. Тактичко нуклеарно оружје је оружје дизајнирано да постигне тактички ефекат на бојном пољу или чак оперативни ефекат. Користи се за уништавање непријатељских снага, заустављање његовог напредовања. Стратешко нуклеарно оружје је дизајнирано да уништи градове, велике објекте и уништи основну одбрану.

Био сам у артиљерији маринаца, и била је нуклеарна. Стално смо тренирали да испаљујемо тактичке нуклеарне пројектиле из наших хаубица калибра 155 мм и 203 мм. Сваки пут када смо то радили током вежби против лажног непријатеља, у чијој смо улози увек преузимали совјетске војнике, вежбе су се врло брзо завршавале. Пуцали смо, они су узвратили на нас нуклеарним оружјем и сви смо „умрли“. Тако је глупо кад размислиш о томе.

1991-1992, Сједињене Државе, а затим СССР, касније Русија одлучиле су да се отарасе већине тактичког нуклеарног оружја у Европи. САД су уклониле своје пројектиле, артиљеријске гранате. Русија је учинила исто. Данас сам прочитао доста чланака који говоре о руским тактичким гранатама, али ово је нетачна информација. Руси су га се ослободили. Једино тактичко нуклеарно оружје које Русија има су бојеве главе, које се, ако се не варам, могу лансирати из система Искандер.

Русија нема доктрину која дозвољава употребу тактичког нуклеарног оружја. У совјетским годинама, Руси су преузели његову активну употребу како би подржали офанзиву или зауставили непријатељско нуклеарно оружје. Тада је нуклеарно оружје било у потпуности интегрисано у планирање офанзиве.

Данас руска нуклеарна доктрина сугерише да се нуклеарно оружје може користити само у знак одмазде. На пример, почео је изненадни напад балтичких земаља које прете Санкт Петербургу. Као одговор, Русија користи нуклеарно оружје да одбије овај изненадни напад. Скоро сви признају да ако употребите нуклеарно оружје у било ком облику, то ће готово аутоматски довести до глобалне нуклеарне размене.

— Украјину сада саветују људи са истим или сличним искуством као и ваше. Шта мислите шта су ови савети?

„Током Корејског рата поставили смо такозвани периметар Бусана. Браниле су га мешовите снаге САД и Јужне Кореје, а Севернокорејци су нас све време нападали. Маринци сваки пут када би Севернокорејци пробили рупу у одбрани, бацили их назад и закрпили рупу. Онда се све поновило. На тај начин смо постепено исцрпљивали Северне Корејце. На крају смо им скренули пажњу са ситуације у позадини, организовали десант наших маринаца тамо и била је то велика победа.

Украјинци су имали прилику да створе исти одбрамбени периметар. Урадио бих нешто слично. Зато што Руси нису имали довољно снага за извођење офанзивних задатака. Сваки пут када су се пробијали, Украјинци су морали само да извуку руске снаге, а затим их потисну назад. Ово је требало да ураде Украјинци, али нису. Они желе политичке победе. Али нема смисла у политичким победама, постоје само војне победе. Сада су потрошили ресурсе. Да, има нових ресурса, али их још треба прикупити, транспортовати и обучити. Велика Британија је саопштила да ће обучити 15.000 Украјинаца. Па Руси имају 300 000. Опет проста војна математика: триста хиљада наспрам 15 хиљада. Ко ће победити? Кладим се на триста хиљада.

Извор: https://aif.ru/politics/world/skott_ritter_dni_krupnyh_nastupleniy_dlya_ukrainy_zakonchilis

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *