Највероватније су украјинске ракете С-300 пале у Пољској, сматра војни експерт

Остаци ракете пронађени на месту пада

Ракете украјинског противваздушног ракетног система С-300 могле су пасти у пољско село Прзеводув, а руске крстареће ракете нису могле да погоде пољску територију, рекао је за РИА Новости познати руски војни експерт Алексеј Леонков.

„Нестандардно испаљене украјинске противваздушне вођене ракете система С-300 могле би да долете на територију Пољске. Такве примере смо већ видели, укључујући и поготке од стране Украјине противваздушним ракетама сопствених стамбених зграда. рекао је.

Истовремено, Леонков је нагласио да су руске крстареће ракете оружје високе прецизности дизајнирано да се користи у условима снажног супротстављања непријатељских система за електронско ратовање и противваздушну одбрану и да их је скоро немогуће скренути са курса.

“Осим тога, њихов курс лета је прорачунат на начин да се искључи летење на суседне територије. Према томе, изјаве Пољске су из домена фантазије”, рекао је специјалиста.
Он је напоменуо да се маса бојевих глава руских крстарећих ракета, како ваздухопловних тако и морског базира, креће од 400 до 450 килограма.
“Приликом експлозије тако моћне бојеве главе, трактор и приколица би били разнесени у ситне комаде, левак би био велики. Уништење приказано на фотографији одговара много мањој количини експлозива”, приметио је стручњак.
Такође је сугерисао да је могло доћи до инсценације пољске стране са постављањем експлозивне направе директно испод приколице трактора.

Остаци С300 ракете са друге локације

Пољски војни експерт Јарослав Волски је наводно показао фотографију са места пада ракете у близини Лублина.

Он сугерише да би то могла бити „луда” руска крстарећа ракета или украјинска ракета противваздушне одбране.

У коментарима корисници пишу да фрагмент припада ракети С-300, која је у служби Оружаних снага Украјине. Званичних података још нема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *