„Завршили смо прву стогодишњицу, наредних пет година је пресудно“: Говор Си Ђинпинга на Конгресу КПК

Следећих пет година је пресудно у изградњи Кине у остваривању плана Комунистичке партије Кине социјалистичке модернизације од 2020. до 2035. године којим ће Кина постати модерна социјалистичка земља која је просперитетна, јака, демократска и културно напредна, рекао је Си Ђинпинг на 20. конгресу КПК и поручио да питање Тајвана треба да реше Кинези.

Председник Кине одржао је говор који је трајао готово два сата пред 2.000 делегата који учествују на Конгресу КПК у Пекингу.

Наредних пет година пресудно у изградњи модерног социјализма

Си је говор почео поруком да је тема конгреса „високо истицање заставе социјализма са кинеским карактеристикама. Она проноси у будућност велики оснивачки дух Партије која остаје самоуверена, снажна и задржава своје фундаменталне принципе. Он је позвао на „освајање нових терена, напредујући предузимљивошћу и снагом и настојећи у јединству да изградимо модерну социјалистичку државу у сваком погледу и унапредимо подмлађивање кинеске нације на свим фронтовима“.
„Протеклу деценију обележила су три велика догађаја од великог непосредног значаја и дубоког историјског значаја за Партију и народ: Обележили смо стогодишњицу Комунистичке партије Кине; ушли смо нову еру социјализма са кинеским карактеристикама; и искоренили смо апсолутно сиромаштво и завршили изградњу умерено просперитетног друштва у сваком погледу, чиме смо довршили циљ прве стогодишњице“, рекао је Си.
Од данас па надаље, централни задатак КПК биће да предводи кинески народ свих етничких група у заједничким напорима да се оствари циљ друге стогодишњице изградње Кине у велику модерну социјалистичку земљу у сваком погледу и да унапреди подмлађивање кинеску нацију на свим фронтовима кроз кинески пут ка модернизацији, рекао је кинески лидер.
 
„Циљ КПК је да реализује социјалистичку модернизацију од 2020. до 2035. године и изгради Кину у велику модерну социјалистичку земљу која је просперитетна, снажна, демократска, културно напредна, хармонична и лепа од 2035. до средине овог века. Наредних пет година биће пресудно за добар почетак напора за изградњу модерне социјалистичке земље у сваком погледу“, подвукао је Си.
Држава је народ, народ је држава, поручио је он и додао да се КПК у којој је водила народ у борби за успостављање и развој Кине, борила за подршку народа.

Не можемо се одрећи употребе силе у вези са Тајваном

Кинески председник дотакао се и питања Тајвана, поручивши да је његово решавање ствар Кинеза.
 
„Наставићемо да тежимо мирном уједињењу са највећом искреношћу и највећим напором, али никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе и задржавамо могућност да предузмемо све неопходне мере. Ово је усмерено искључиво на мешање спољних снага и неколицине сепаратиста који траже „независност Тајвана“ и њихове сепаратистичке активности; нипошто није усмерено на наше тајванске сународнике“, подвукао је Си.
Говорио је и о присаједињењу Хонг-Конга и Макао, рекавши да је „политика једне земље и два система велика иновација социјализма са кинеским карактеристикама која се доказала као најбољи институционални приступ који је обезбедио одрживи развој и стабилност“. Си је рекао да таква политика мора постати дугорочна.
Корупција је канцер за виталност и способност Партије, поручио је лидер КПК.
„Борба против корупције је је најтемељнија врста реформе која постоји. Док год постоје услови и плодно тле за корупцију, морамо наставити да указујемо на њу и да никада не посустанемо, ни на минут, у нашој борби против корупције“, закључио је Си Ђинпинг на партијском конгресу.
Извор: https://sputnikportal.rs/20221017/zavrsili-smo-prvu-stogodisnjicu-narednih-pet-godina-je-presudno-govor-si-djinpinga-na-kongresu-kpk-1144674118.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *