ПОЛИТИЧКЕ ЕЛИТЕ ЕУ ИЗГУБИЛЕ ЉУДСКОСТ: Пирко Турпеинен-Сари финска политичарка, писац, лекар за „Новости“ о ситуацији у Европи

Пико Турпиенен, фото: Д.Вујичић

Разговарао: Д.Вујичић

Чини се да су политичке елите Европе изгубиле сву људскост. Као психијатар могу само да кажем да су изгубили осећај за реалност, што обично значи психозу.

Искривљавање стварности је већ одавно евидентно. Зависност Немачке од САД је деструктивна, а масовно војно присуство Америке у Европи највеће од Другог светског рата, и њен утицај и економска конкуренција су деструктивни.

Говори овако о Европи данас Пирко Турпеинен-Сари, финска политичарка, писац, лекар. Једна од најугледнијих психијатара у Финској и политичарка која је готово три деценије седела у социјадемократским клупама парламента нордијских земаља (Нордијски савет), у разговору за “Новости”, истиче да “најутицајнији европски политичари немају кредибилитет”:

– Запањујуће је да уместо да брину о поузданом снабдевању енергијом грађана ЕУ коју су имали у сарадњи са Русијом, они жртвују безбедност сопствених грађана у корист САД. Укратко, у Европи нема државника осим руског Владимира Путина.

* Финска је изразила жељу да уђе у НАТО?

– Није дозвољена дебата на телевизији или другим медијима под покровитељством парламента. Особе које се интервјуишу пажљиво су одабране да подржавају чланство у НАТО. Главни уредници сваког листа су се изјаснили да подржавају чланство у Алијанси. Нажалост, имамо најстроже медијско надгледање јавног мнења које је развијено у сарадњи са тзв. едукаторима са Харварда 2015. Специјално образовање стекло је 100 новинара и државних службеника. Имамо тзв. медијски пул који је део владе и који покрива све медије и издавачке куће. Извршни комитет се састоји од највиших државних службеника сваког министарства укључујући највишег државног службеника, председника Финске. С обзиром на ту и такву цензуру, није било отворене дебате о чланству у НАТО. Председник Финске Саули Нинисте је годинама обећавао да ће бити гласања о могућем уласку у НАТО, али је након договора са америчким председником Бајденом прошлог новембра заборавио шта је обећао?

 
 

* Донедавно, Финци су били против уласка у Алијансу?

– Финци су увек били против чланства у НАТО. Баш као и Украјинци од којих је 70 одсто било против НАТО 2013. године. У нашој земљи је у пролеће 2022. одржана једна интернет анкета владине телевизије од 1.300 учесника, који су били прилично одабрани и којима је обећана награда. Према тој анкети је 70 одсто њих било за улазак у НАТО. Материјал анкете је остао сакривен и практично је на основу ове лакрдије закључено да се став Финске према Алијанси променио.

* Утисак је да се вашој младој премијерки нарочито жури ка НАТО?

– Премијерка Сана Марин има врло мало знања о историји Финске или финској култури. Чини се да је она под утицајем моћи које нису познате финском народу. Финци су већ 70 година поносни на независну позицију Финске и на мировне иницијативе председника Урха Кеконена (1956-1982) који је дуго и успешно успостављао пријатељске односе са Русијом и који је поштовао све што је Финска стекла сарадњом са великим суседом на Балтику. Подсећам да су многи делови Финске били део Русије унутар које су су добили аутономију након што је Лењин мирним путем потписао декларацију о независности Финске. После Другог светског рата, у којем је Финска сарађивала са Хитлером, СССР је потписао уговор о “Пријатељству, сарадњи, међусобној подршци две земље” који је трајао до цепања СССР и уласка Финске у Европску унију. Данашњи председник Нинисте је градио савез са САД и НАТО још од 1990-их, када је већ био члан финске владе и уједно председник европских удружења чији је главни циљ био окончање комунизма у Европи.

 
 

* И Шведска има премијерку, Магдалену Андерсен, чини се сличну вашој?

– То је велико разочарење. Социјалдемократе Шведске су се промениле од времена Улофа Палмеа. Десничар Карл Билт је био учесник у свим обојеним револуцијама у Европи и шире, а и ви у Србији га добро знате. У Украјини је тај човек учествовао на састанку који је тада највећи украјински олигарх Виктор Михаилович Пинчук организовао на Криму, септембра 2013, заједно са Хилари Клинтон и европским елитама о томе како поделити имовину Украјине. Пуч се догодио неколико месеци касније. Чини се да је социјалдемократска премијерка Шведске под утицајем наше тврдокорне Сане Марин.

* Како видите рат у Украјини?

 
 

– Као сарадњу САД-Кијев-НАТО. Заснован је на тактици коју су проводили нацисти – тероризам, егзекуције, експлозије (гасовод “Северни ток”), бомбардовање нуклеарних реактора. Плашим се ових инцидената више од нуклеарног рата. Надам се да човечанство није толико посрнуло.

* Ви не кријете симпатије за вашег источног суседа?

– Русија је у процесу елиминације униполарног поретка заснованог на правилима који су осмислили Американци и њени НАТО савезници. Руси имају емпатију не само за свој народ, већ и за цео свет. Зато их поштујем!

ОД “НЕ” ДО “ДА”

* Како је могуће да практично уопште и није било јавне расправе у Финској о могућем уласку у Алијансу?

– Тек након што је председник Нинисте изјавио да су Финци за улазак у НАТО водио је пленарне расправе са сваком парламентарном групом представљеном у парламенту. Након ових групних сесија и све парламентарне групе су биле “за”, упркос чињеници да су на парламентарним изборима пре три и по године били изабрани јер су били против НАТО.

МЕРКЕЛОВА БИЛА ЛИДЕР ЕВРОПЕ

* Западна Европа је, кажете – без лидера?

– Последња је била Ангела Меркел. Мислим и да је она грешила јер није на време одустала од свог дивљење према САД и да се није јавно слагала са западним обавештајним манипулацијама, на пример, случајем “Наваљни”, или “обојеним револуцијама”, ратом против Авганистана…

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1161401/politicke-elite-izgubile-ljudskost-pirko-turpeinen-sari-finska-politicarka-pisac-lekar-novosti-situaciji-evropi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *