POLITIČKE ELITE EU IZGUBILE LJUDSKOST: Pirko Turpeinen-Sari finska političarka, pisac, lekar za „Novosti“ o situaciji u Evropi

Piko Turpienen, foto: D.Vujičić

Razgovarao: D.Vujičić

Čini se da su političke elite Evrope izgubile svu ljudskost. Kao psihijatar mogu samo da kažem da su izgubili osećaj za realnost, što obično znači psihozu.

Iskrivljavanje stvarnosti je već odavno evidentno. Zavisnost Nemačke od SAD je destruktivna, a masovno vojno prisustvo Amerike u Evropi najveće od Drugog svetskog rata, i njen uticaj i ekonomska konkurencija su destruktivni.

Govori ovako o Evropi danas Pirko Turpeinen-Sari, finska političarka, pisac, lekar. Jedna od najuglednijih psihijatara u Finskoj i političarka koja je gotovo tri decenije sedela u socijademokratskim klupama parlamenta nordijskih zemalja (Nordijski savet), u razgovoru za “Novosti”, ističe da “najuticajniji evropski političari nemaju kredibilitet”:

– Zapanjujuće je da umesto da brinu o pouzdanom snabdevanju energijom građana EU koju su imali u saradnji sa Rusijom, oni žrtvuju bezbednost sopstvenih građana u korist SAD. Ukratko, u Evropi nema državnika osim ruskog Vladimira Putina.

* Finska je izrazila želju da uđe u NATO?

– Nije dozvoljena debata na televiziji ili drugim medijima pod pokroviteljstvom parlamenta. Osobe koje se intervjuišu pažljivo su odabrane da podržavaju članstvo u NATO. Glavni urednici svakog lista su se izjasnili da podržavaju članstvo u Alijansi. Nažalost, imamo najstrože medijsko nadgledanje javnog mnenja koje je razvijeno u saradnji sa tzv. edukatorima sa Harvarda 2015. Specijalno obrazovanje steklo je 100 novinara i državnih službenika. Imamo tzv. medijski pul koji je deo vlade i koji pokriva sve medije i izdavačke kuće. Izvršni komitet se sastoji od najviših državnih službenika svakog ministarstva uključujući najvišeg državnog službenika, predsednika Finske. S obzirom na tu i takvu cenzuru, nije bilo otvorene debate o članstvu u NATO. Predsednik Finske Sauli Niniste je godinama obećavao da će biti glasanja o mogućem ulasku u NATO, ali je nakon dogovora sa američkim predsednikom Bajdenom prošlog novembra zaboravio šta je obećao?

 
 

* Donedavno, Finci su bili protiv ulaska u Alijansu?

– Finci su uvek bili protiv članstva u NATO. Baš kao i Ukrajinci od kojih je 70 odsto bilo protiv NATO 2013. godine. U našoj zemlji je u proleće 2022. održana jedna internet anketa vladine televizije od 1.300 učesnika, koji su bili prilično odabrani i kojima je obećana nagrada. Prema toj anketi je 70 odsto njih bilo za ulazak u NATO. Materijal ankete je ostao sakriven i praktično je na osnovu ove lakrdije zaključeno da se stav Finske prema Alijansi promenio.

* Utisak je da se vašoj mladoj premijerki naročito žuri ka NATO?

– Premijerka Sana Marin ima vrlo malo znanja o istoriji Finske ili finskoj kulturi. Čini se da je ona pod uticajem moći koje nisu poznate finskom narodu. Finci su već 70 godina ponosni na nezavisnu poziciju Finske i na mirovne inicijative predsednika Urha Kekonena (1956-1982) koji je dugo i uspešno uspostavljao prijateljske odnose sa Rusijom i koji je poštovao sve što je Finska stekla saradnjom sa velikim susedom na Baltiku. Podsećam da su mnogi delovi Finske bili deo Rusije unutar koje su su dobili autonomiju nakon što je Lenjin mirnim putem potpisao deklaraciju o nezavisnosti Finske. Posle Drugog svetskog rata, u kojem je Finska sarađivala sa Hitlerom, SSSR je potpisao ugovor o “Prijateljstvu, saradnji, međusobnoj podršci dve zemlje” koji je trajao do cepanja SSSR i ulaska Finske u Evropsku uniju. Današnji predsednik Niniste je gradio savez sa SAD i NATO još od 1990-ih, kada je već bio član finske vlade i ujedno predsednik evropskih udruženja čiji je glavni cilj bio okončanje komunizma u Evropi.

 
 

* I Švedska ima premijerku, Magdalenu Andersen, čini se sličnu vašoj?

– To je veliko razočarenje. Socijaldemokrate Švedske su se promenile od vremena Ulofa Palmea. Desničar Karl Bilt je bio učesnik u svim obojenim revolucijama u Evropi i šire, a i vi u Srbiji ga dobro znate. U Ukrajini je taj čovek učestvovao na sastanku koji je tada najveći ukrajinski oligarh Viktor Mihailovič Pinčuk organizovao na Krimu, septembra 2013, zajedno sa Hilari Klinton i evropskim elitama o tome kako podeliti imovinu Ukrajine. Puč se dogodio nekoliko meseci kasnije. Čini se da je socijaldemokratska premijerka Švedske pod uticajem naše tvrdokorne Sane Marin.

* Kako vidite rat u Ukrajini?

 
 

– Kao saradnju SAD-Kijev-NATO. Zasnovan je na taktici koju su provodili nacisti – terorizam, egzekucije, eksplozije (gasovod “Severni tok”), bombardovanje nuklearnih reaktora. Plašim se ovih incidenata više od nuklearnog rata. Nadam se da čovečanstvo nije toliko posrnulo.

* Vi ne krijete simpatije za vašeg istočnog suseda?

– Rusija je u procesu eliminacije unipolarnog poretka zasnovanog na pravilima koji su osmislili Amerikanci i njeni NATO saveznici. Rusi imaju empatiju ne samo za svoj narod, već i za ceo svet. Zato ih poštujem!

OD “NE” DO “DA”

* Kako je moguće da praktično uopšte i nije bilo javne rasprave u Finskoj o mogućem ulasku u Alijansu?

– Tek nakon što je predsednik Niniste izjavio da su Finci za ulazak u NATO vodio je plenarne rasprave sa svakom parlamentarnom grupom predstavljenom u parlamentu. Nakon ovih grupnih sesija i sve parlamentarne grupe su bile “za”, uprkos činjenici da su na parlamentarnim izborima pre tri i po godine bili izabrani jer su bili protiv NATO.

MERKELOVA BILA LIDER EVROPE

* Zapadna Evropa je, kažete – bez lidera?

– Poslednja je bila Angela Merkel. Mislim i da je ona grešila jer nije na vreme odustala od svog divljenje prema SAD i da se nije javno slagala sa zapadnim obaveštajnim manipulacijama, na primer, slučajem “Navaljni”, ili “obojenim revolucijama”, ratom protiv Avganistana…

Izvor: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1161401/politicke-elite-izgubile-ljudskost-pirko-turpeinen-sari-finska-politicarka-pisac-lekar-novosti-situaciji-evropi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *