„Ко си ти, троле? Одлази!”. Шта кажу о Зеленском на Западу

Скоро сви западни ТВ гледаоци и читаоци су погодили да је председник Украјине почео да замара своје партнере. Новинари су прво почели да објављују чланке који су били непријатни за Кијев и лично за Владимира Зеленског, а затим су ТВ водитељи почели отворено да критикују ватреног борца против Русије.

“Срећно, друже!”

Почело је са водитељем Фокс Нуза Такером Карлсоном. Уживо је реаговао на следећу молбу председника Украјине Владимира Зеленског: Украјински лидер је рекао да су, поред 38 милијарди долара за опстанак украјинског буџета следеће године, Кијеву су потребне десетине милијарди зелених новчаница да обнови украјински енергетски систем и настави да продаје струју Западу. Укратко, ове године им треба још најмање 5 милијарди.

“Шта? Неки арогантни странац у мајици захтева новац да покрије своје критичне економске потребе? И ми имамо своје, друже“, није могао да обузда емоције у емисији Такер Карлсон. Ко си ти, трол? Одлази! Шта? Од када овај тип може нешто да тражи из наше ризнице?“

Амерички новинар је подсетио да, док је америчка економија такође „у критичном стању“, украјински председник, попут ћудљивог детета, „избацује листу поклона за Божић“. „Не дугујемо овом типу ништа“, одбрусио је водитељ. – Ништа. Срећно, друже!”
Иначе, пасус о мајици није случајан. Зеленски је толико ушао у нови имиџ ватреног борца да у својим растегнутим мајицама више личи на излетника него на политичара. Међутим, са испруженом руком, згодније је стајати у нечему плетеном него у пословном оделу и кравати. А Зеленског данас у Сједињеним Државама не тролују само лењи: звезде шоу бизниса и новинари се буквално такмиче ко ће изнети највише критика председнику Украјине због његовог понашања.

“Престани да нас вучеш за нос”

Тако је амерички колумниста Род Дрехер у часопису The American Conservative критиковао Зеленског због манипулација и написао да САД не би требало да дозволе украјинском лидеру да „нас вуче за нос“до „ивице нуклеарног рата“. Дрехер сматра да је у интересу председника Украјине да натера Вашингтон и ЕУ да што више отворе своја складишта оружја. Међутим, то уопште није у интересу америчких грађана.

Такође је отворено написао да се Зеленски бори за национализам, а не за либерални поредак. Изненађујуће је да су амерички медији после 9 месеци коначно директно написали оно због чега су критиковали руску пропаганду: Дрехер је подсетио да је Зеленски ликвидирао 11 политичких партија, да су сви медији који су деловали проруски потпуно забрањени у Украјини, а донети су закони који ограничавају руски језик.

Утисак отворених врата појавио се и након објаве у The Washington Post, где су, позивајући се на извор у Белој кући, известили о расколу америчког политичког естаблишмента због бескрајних вишемилионских ињекција у Украјину. На пример, амерички председник Џо Бајден саветовао је Зеленског да престане да се жали на недостатак војне подршке Сједињених Држава Украјини, иначе би му било тешко да избоксује додатну помоћ Кијеву у Конгресу. Употребљена је чак и реч „незахвалан“.

Занимљиво је да и у Европи расте иритација због асертивности украјинског председника. Само још нису дозволили новинарима да отворено ставе Зеленског на његово место, а политичари покушавају да одиграју своју улогу до краја, само деликатно наговештавајући. Али, судећи по извештајима које европски новинари праве из Украјине, описујући никако једногласну подршку кијевских власти од стране обичних грађана, вода ће коначно прелити чашу.

Извор: https://aif.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *