„Ko si ti, trole? Odlazi!”. Šta kažu o Zelenskom na Zapadu

Skoro svi zapadni TV gledaoci i čitaoci su pogodili da je predsednik Ukrajine počeo da zamara svoje partnere. Novinari su prvo počeli da objavljuju članke koji su bili neprijatni za Kijev i lično za Vladimira Zelenskog, a zatim su TV voditelji počeli otvoreno da kritikuju vatrenog borca protiv Rusije.

“Srećno, druže!”

Počelo je sa voditeljem Foks Nuza Takerom Karlsonom. Uživo je reagovao na sledeću molbu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog: Ukrajinski lider je rekao da su, pored 38 milijardi dolara za opstanak ukrajinskog budžeta sledeće godine, Kijevu su potrebne desetine milijardi zelenih novčanica da obnovi ukrajinski energetski sistem i nastavi da prodaje struju Zapadu. Ukratko, ove godine im treba još najmanje 5 milijardi.

“Šta? Neki arogantni stranac u majici zahteva novac da pokrije svoje kritične ekonomske potrebe? I mi imamo svoje, druže“, nije mogao da obuzda emocije u emisiji Taker Karlson. Ko si ti, trol? Odlazi! Šta? Od kada ovaj tip može nešto da traži iz naše riznice?“

Američki novinar je podsetio da, dok je američka ekonomija takođe „u kritičnom stanju“, ukrajinski predsednik, poput ćudljivog deteta, „izbacuje listu poklona za Božić“. „Ne dugujemo ovom tipu ništa“, odbrusio je voditelj. – Ništa. Srećno, druže!”
Inače, pasus o majici nije slučajan. Zelenski je toliko ušao u novi imidž vatrenog borca da u svojim rastegnutim majicama više liči na izletnika nego na političara. Međutim, sa ispruženom rukom, zgodnije je stajati u nečemu pletenom nego u poslovnom odelu i kravati. A Zelenskog danas u Sjedinjenim Državama ne troluju samo lenji: zvezde šou biznisa i novinari se bukvalno takmiče ko će izneti najviše kritika predsedniku Ukrajine zbog njegovog ponašanja.

“Prestani da nas vučeš za nos”

Tako je američki kolumnista Rod Dreher u časopisu The American Conservative kritikovao Zelenskog zbog manipulacija i napisao da SAD ne bi trebalo da dozvole ukrajinskom lideru da „nas vuče za nos“do „ivice nuklearnog rata“. Dreher smatra da je u interesu predsednika Ukrajine da natera Vašington i EU da što više otvore svoja skladišta oružja. Međutim, to uopšte nije u interesu američkih građana.

Takođe je otvoreno napisao da se Zelenski bori za nacionalizam, a ne za liberalni poredak. Iznenađujuće je da su američki mediji posle 9 meseci konačno direktno napisali ono zbog čega su kritikovali rusku propagandu: Dreher je podsetio da je Zelenski likvidirao 11 političkih partija, da su svi mediji koji su delovali proruski potpuno zabranjeni u Ukrajini, a doneti su zakoni koji ograničavaju ruski jezik.

Utisak otvorenih vrata pojavio se i nakon objave u The Washington Post, gde su, pozivajući se na izvor u Beloj kući, izvestili o raskolu američkog političkog establišmenta zbog beskrajnih višemilionskih injekcija u Ukrajinu. Na primer, američki predsednik Džo Bajden savetovao je Zelenskog da prestane da se žali na nedostatak vojne podrške Sjedinjenih Država Ukrajini, inače bi mu bilo teško da izboksuje dodatnu pomoć Kijevu u Kongresu. Upotrebljena je čak i reč „nezahvalan“.

Zanimljivo je da i u Evropi raste iritacija zbog asertivnosti ukrajinskog predsednika. Samo još nisu dozvolili novinarima da otvoreno stave Zelenskog na njegovo mesto, a političari pokušavaju da odigraju svoju ulogu do kraja, samo delikatno nagoveštavajući. Ali, sudeći po izveštajima koje evropski novinari prave iz Ukrajine, opisujući nikako jednoglasnu podršku kijevskih vlasti od strane običnih građana, voda će konačno preliti čašu.

Izvor: https://aif.ru/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *